Grönt från det stora blå

Grönt från det stora blå

Grönt från det stora blå

En självklarhet i den asiatiska matkulturen. Ovant och nytt för många svenskar. Men faktum är att du äter alger oftare än du tror. Och har du inte provat havsgrönsaker är det hög tid nu.

Alger är växter som lever i havet, under vattenytan. I kategorin ingår både sjögräs och tång. Havsgrönsaker känns minst lika exotiskt i våra kök och är växter som växer vid strandkanten, alltså ovanför vattenytan. Här hittar vi bland annat Saltört, Havslilja och Glasört.

Alger har ett rykte om sig att vara otroligt nyttiga. Fast de innehåller faktiskt ungefär samma näringsämnen som vanliga grönsaker som växer på jordytan. Men ICAs chefsdietist Christina Karlsson menar att alger är smarta på andra sätt.

– Eftersom alger växer i havet behöver ingen jordbruksmark tas i anspråk. De behöver inte heller gödas eller vattnas med sötvatten. Dessutom går alger utmärkt att torka, vilket är en både smart och miljövänlig konserveringsmetod.

Och alger tillför en ny spännande dimension av smaker i maten. I det asiatiska köket har de använts i århundranden. Brunalgen Wakame ingår i till exempel misosoppa, och Nori, den kanske mest kända algen i Sverige, är en rödalg som pressas, rostas och används till maki, de klassiska sushirullarna. Det var genom alger som japanerna upptäckte den femte grundsmaken umami. Idag används inte bara de vattenlevande växterna i det asiatiska köket. Många stjärnkrogar har numera alger och andra havsgrön­saker på menyn.

I Sverige äter vi faktiskt alger oftare än vi tror. Många E-ämnen som finns i olika matprodukter är alger av olika slag. Till exempel E400, som framställs ur brun­alger och används som förtjocknings, stabili­serings- och geleringsmedel, bland annat i glass och efterrättsmixer. E407 framställs ur en viss sorts rödalg och kan ingå i ost, kakor, milkshake och alkoholdrycker.


Från vänster till höger: Havssallat, Havslilja, Glasört. Tips! Förvara havsgrönsakerna och havssallaten kallt i 2-4 grader.

ICA-kocken Leif Grönlund tycker att alla borde prova havsgrönsaker och alger, eftersom de är lättlagade, hälsosamma, miljövänliga och jättegoda.

– Glasörten kan man både äta rå eller tillaga. De andra havsgrönsakerna ska tillagas hastigt. Det räcker att koka upp vatten och låta dem koka med någon minut och sedan hälla av. Vill man använda dem i en wok så har man i dem sist, berättar Leif.

Saltört förgyller de flesta fiskrätter och kan också serveras som en sallad. Koka i 1,5 minuter och blanda med olivolja, citron och peppar. Havslilja är fin i fisk- och skaldjursrätter men också i sallad och wok. Havsliljan klarar lite tuffare sällskap och snabbstekt med fänkål blir den ett vackert och gott tillbehör. Glasörten är god att råmarinera i sesamolja och lime, och servera som en sallad. Prova också att fräsa den i olivolja, vitlök och en skvätt citron.

Havssallaten är en klassiker som sallad till sushi och perfekt som tillbehör till fisk och skaldjur. Den är även god som sallad tillsammans med edamamebönor, gurka och avokado. De runda, milda smakerna på salladens övriga grönsaker tar ner algernas smak till en aptitlig nivå. En dressing till havssallat får gärna var lite pikant och innehålla senap eller fisksås.

Alger kan också användas i brödbaket och i pastadegar för att få till nya färger och näringsvärden. Torkade alger fungerar perfekt att göra kryddsmör av och servera till fisk. Det mesta från havet passar bra ihop med ägg – så även alger och havsgrönsaker. Den lite mulliga smaken i ägget bäddar in smaken av hav. Är du lite vågad så prova att ha i havsväxterna i grönsaksgrytan eller tomatsåsen! En ny dimension av smaker utlovas!

Det enklaste är att köpa alger och havsgrönsaker i din butik. Men du kan också plocka själv. Inga alger är giftiga för människor men de smakar mer eller mindre gott. Plocka dock inte i stillastående vatten, nära en hamn eller där det finns andra föroreningar.

Prova strandväxter & algsallad

I ICA Gott livs sortiment finns numera tre strandväxter och en algssallad, som skördas vid kusterna i Frankrike och Holland. 


Havssallat

En typ av grönalg som skördas direkt ur havet och har ett härligt tugg­motstånd med en mild sälta. Ska sköljas noga då den är förpackad med salt för ökad hållbarhet. 

 

Saltört

En spänstig strandväxt som har en mild smak av hav. Utseendet påminner om granskott.

 

Havslilja

Växer vid vattenbrynet och som både smakrik och dekorativ. Har smak av morot, fänkål och en naturlig sälta.

 

Glasört

Växer på havsstränder och har en naturlig sälta och lätt nötighet. Kan tillagas någon minut i kokande vatten eller stekas men går också utmärkt att äta som den är. 

 

Text: Fredrik MalmborgRelaterade artiklar