En svensk rova på världsturné

En svensk rova på världsturné

Mastig rova med ljuv smak av kål – en svensk hybrid där det bästa av två världar möts i ett. Nu lyfter vi den förädlade kålroten och låter den sätta guldkant på både långa kok och snabba fräs.

SÄSONG

Kålroten börjar skördas under den sena sommaren fram till den sena hösten. Rotens förmåga att lagras länge gör att den svenska rovan finns att tillgå till långt inpå våren.

TILLAGNING

Kan kokas med i örtiga grytor och soppor, karamelliseras med syrlig apel­sin, picklas med ingefära, eller helbakas i ugn med ett täcke av parmesan. Perfekt ersättare till köttsteken!

PASSAR MED

Djupa och avrundade skarpa toner som fänkål, lakrits, dragon och anis. Den passar även bra till alla andra rotfrukter.

FÖRVARING

Kålroten kan hålla sig fin i upp till ett halvår efter att den lämnat jorden. Den trivs bäst i cirka 4–6 °C, längst ner i kylskåpet, och behöver ingen plast. Vira istället in den i en lätt fuktig handduk.

Kålroten har använts i matlagning sedan 1800-talet, och var en vanlig rot i köket innan potatisen tog över. 100 år senare väcktes den åter till liv i Sverige, i och med att den började förädlas. Smaker och storlek växte, vilket även satte roten på den internationella kartan. Den har även gjort sig väl förtjänt av sitt namn då det är en korsning mellan just kål och rova, där kålen sitter i smaken och rovan i dess kärlek till underjorden.

Kärt barn har många namn

Att kålroten tagit sin plats som svensk grönsak på den globala köksscenen går inte obemärkt förbi. För den som är sugen på lite kulinarisk kuriosa så går den under namnet swede i England, och i de förenta staterna kallas den rutabaga. Vad har det sistnämnda med Sverige att göra? Jo, det är faktiskt mer lokalt än så, då namnet kommer från kålrotens västgötska namn rotabagge. Summa summarum kan man nästan säga att kålroten är vårt mest närproducerade stjärnskott.

Den välrotade rotsaken kommer dessutom i flera olika sorter – vissa lätt gröna, andra mer lila, några med vitt inre, och andra med gulaktig ton. Även smaknyanserna skiljer sig något, men i det stora hela har alla samma lena, milda och aningen söta kålsmak. Under tillagning lockas kålrotens smakrika toner fram ytterligare, utan att vara allt för dominanta. Det gör den till en bra och lite mer intressant basvara som passar till det mesta.

Smaker som håller i längden

Kålroten gör sig framförallt bra som ett ugnsrostat tillbehör och matig ingrediens i soppor och grytor, men den är även bra på att konkurrera ut köttet om platsen som middagens huvudroll. Då helst bakad i ugn under ett täcke av senap eller örter, eller smörfräst med dragon i centimetertjocka skivor.

Men vad är då det bästa med denna rotsak, förutom dess låga klimatpåverkan och goda smak? Kålroten går att förvara långt och länge. Inte bara när det gäller lagring innan den hamnar i butik, utan även hemma i kylskåpet där den kan ligga och vila i många veckor innan den hamnar på spisen. Bästa bunkringstipset för den som önskar många gröna rätter framöver, utan att råvaran vissnar i smak!

 

Text:  Kajsa Eriksson  |  Foto: Simon Hellsten

Recept

Smakerna som lyfter kålroten

När jag skapade de här tre recepten tänkte jag att det skulle vara kul med nya smaksättningar och tillagningssätt på en traditionell råvara som kålroten är. Jag vill också visa att det går fint att laga lite elegantare rätter på kålroten. 

I recepten nedan lyfts kålroten till en högre smaknivå med hjälp av smör, nötter och aromatiska kryddor. Det var så den frasiga rullen med små tärn­ingar av stekt kålrot, rostade hasselnötter och mortlade kardemummakärnor kom till. 

I receptet med bacon och kapris tänkte jag på en annan klassisk rätt, kalvlever Anglais, men här i en variant där levern ersätts med ostronskivling. 

Prova gärna min kålrotspuré smaksatt med brynt smör och dragon! När du lagar kålrot, tänk på att skalet är lite beskt så det bästa är att skala roten med kniv, så inga av de bittra smak­erna kommer med i maten.

3 recept