Närodlat mitt i stan

Närodlat mitt i stan

Närodlat mitt i stan

Mitt i Göteborg driver William Bailey och Jonas Lindh Kajodlingen GBG. Månadens skörd har tittat närmare på de två stadsböndernas växande verksamhet.

Fakta


Företag: Kajodlingen GBG
Startade: 2015
Ägare: William Bailey och Jonas Lindh
Storsäljare: Bladgrönsaker

Frihamnen 7, Göteborg
kajodlingen.se
@kajodlingen

Mitt i centrala Göteborg, i prydliga odlingslådor växer knippgrönsaker, tomater, bladgrönsaker och kryddor. William Bailey är i full färd med att skörda bladgrönsaker som ska levereras till några av stans finkrogar. – Vi levererar allt med vår elcykel med kärra. Våra kunder är främst lite finare krogar i Göteborg. Vi kör också gårdsförsäljning en dag i veckan då folk får komma till oss, skörda själva och betala per kilo, berättar William Bailey.

Kajodlingen GBG som företaget heter, startade på Masthuggskajen 2015 i juni. Senare samma år fick de nys om den inhägnade ytan i Frihamnen, där de började odla 2016. Från och med i år driver de även en takodling på Clarion Hotel Post ihop med hotellet. Bulken är bladgrönsakerna som går snabbt att driva upp och som kan skördas flera gånger. – När du odlar i stan behöver du så och skörda flera gånger på en säsong för att maximera varje kvadratmeter. Vi vill ha minst två skördar per kvadratmeter, gärna fyra. I Frihamnen har vi 250 kvadrat-meter, med fyra skördar har vi 1 000 kvadratmeter, berättar William Bailey.

Förra året producerade de runt 400 kilo grönsaker – allt inräknat. – I början hade vi en viss över­produktion på vissa grönsaker då vi inte visste vad kockarna var ute efter. Men det har vi lärt oss efterhand, säger William Bailey. Ett av de största målen med verksamheten är att visa att det går att försörja sig som bonde i stan. – Vi vill att stadsbonde ska bli en karriär som är som vilket jobb som helst. Då kommer vi att kunna öka matproduktionerna i städerna. Det finns många möjligheter med att odla i stan, du kan göra det grymt lokalt och kan bland annat minska utsläppen av växthusgaser, berättar William Bailey, och fortsätter att skörda de spröda bladen.