Dietister i butik

Vill du äta hälsosammare? Saknar du inspiration i köket? Vill du veta mer om transfetter, långsamma kolhydrater eller allergier? Eller bara vill ha hjälp att välja rätt yoghurt? Lisa och Camilla är ICA Kvantum Varas egna kostrådgivare.

Lisa och Camilla är kostvetare med fyra års studier på Göteborgs universitet bakom sig. De kan hjälpa dig att hitta ny inspiration till god mat som gör gott, men de kan också utmana dig att testa något nytt som vidgar dina vyer eller bara ge enkla råd om hur du kan få matvardagen att funka.

Gröna recept

Grön ärtsoppa

Smaka en värmande soppa i vinterkylan. Det här är en variant av den franska ärtsoppan Crème Nignon och görs på gröna ärter som gör soppan härligt grön och smakrik!

Ingredienser
4 port

1 st gul lök

1 st vitlöksklyfta

1 st grönsaksbuljongtärning eller 1,5 msk grönsaksfond

1,5 dl vitt matlagningsvin

5 dl vatten

600 g frysta ärtor

salt och peppar

1,5 dl matlagningsgrädde

Gör så här 

Hacka den gula löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull med rapsolja och fräs löken tills den blivit mjuk men inte fått färg. Tillsätt buljongtärning (eller fond), vatten och vin och låt koka i 5-10 minuter. Häll i ärtorna och koka i ytterligare 5 minuter. Om ärtorna kokas för länge tappar de färg. Mixa soppan helt slät med en stavmixer eller blender. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera med en god bit bröd eller fröknäcke. 

Gnocchi med ugnsrostade grönsaker

Gnocchi är en sorts potatispasta och som härstammar från norra Italien. I den här rätten får de sällskap av grönsaker och pesto, och för den som vill en skiva prociutto. En snabblagad och delikat måltid. 

Ingredienser
4 port

800 gram färsk gnocchi

2 gula lökar

1 röd paprika

400 g broccoli

200 g svamp, exempelvis shiitake

2 tsk olivolja

4 msk basilikapesto

4 skivor prosciutto (uteslut för vegetarisk rätt)

basilika till garnering

 

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skala och skär löken i klyftor. Tärna paprikan. Dela broccolin i buketter. Skär svampen i mindre bitar om den är stor. Lägg grönsakerna på ett ugnsfast fat och ringla över oljan och salta lätt. Ugnsrosta i 15 min tills de är knappt mjuka. Koka gnocchin enligt anvisningen på förpackningen. Blanda de ugnsrostade grönsakerna med gnocchi och pesto. Lägg upp på fyra tallrikar och toppa med en skiva prosciutto och en basilikakvist.

Kiwismoothie med avokado

Boosta immunförsvaret med c-vitamin från kiwi och bra fett från avokado! Perfekt som alternativ till frukost eller som mellanmål. Mättande, näringsrik och otroligt god!

Ingredienser
2 port

2 kiwi 

1 banan 

1 avokado 

1 msk honung 

1 msk färskpressad citronjuice 

1 dl vatten

 

Gör så här 

Skala och skär kiwi och banan i bitar. Dela och kärna ur avokadon och gröp ur fruktköttet. Mixa kiwi, banan, avokado med honung, citronjuice och vatten med stavmixer eller i en blender. Häll upp i två glas och servera. Receptet är inspirerat en ICAs Buffé nr 2 2014.

Wokade grönsaker med cashewnötter

Att woka är snabbt och enkelt och i och med att man inte tillreder grönsakerna så länge behåller de både krispighet och näring. Servera som sallad, eller som en hel rätt med nudlar. 

Ingredienser
4 port

1 dl sweet chilisås

½ dl rapsolja 

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk riven färsk ingefära

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar 

350 g blomkål

1 röd lök

2 morötter

125 g minimajs

250 g sockerärtor

300 g kinakål

150 g cashewnötter


Gör så här

Dela sockerärterna en gång, grovstrimla vitkål och rödlök. Slanta morötterna och dela blomkålen i mindre buketter. Finhacka vitlöksklyftorna och riv ingefäran på rivjärn. Blanda med sweet chilisås, rapsolja, salt och peppar i en bunke. Häll över i en panna och hetta upp. Lägg i blomkål, lök, morötter och minimajs. Woka på ganska stark värme i 4-5 minuter. Tillsätt sockerärter, kinakål och nötter och låt bli varmt. Servera med nudlar och eventuellt sweet chilisås och soja.