Ekologisk selleri trivs i Skåne

Ekologisk selleri trivs i Skåne

Det skånska slättlandet är idealiskt för jordbruk. Här ligger Södervidinge Gård som sedan 1981 ägs och drivs av Per Nordmark. Per är femte generationen lantbrukare på gården, men den första som satsar helhjärtat på grönsaksodling.

– Jag har odlat stjälkselleri sedan 1979, men det var först i fjol vi började prova oss fram med ekologisk odling för att lära oss hur det fungerar. Tanken är att ca 20 % av vår kommersiella selleriodling ska vara ekologisk nu under 2015, säger Per.

Selleri är en känslig gröda, så ekologisk odling är ingen lätt match. Per berättar att han täcker sina plantor med insektsnät för att skydda dem från skadedjur så mycket som möjligt, men framåt hösten är risken för svampangrepp stor. Därför är skördesäsongen för ekologiskt odlad selleri inte längre än några månader – från midsommar till första september.

– Ekologisk odling är på många sätt lik den konventionella. Det gäller att hålla plantan väl vattnad och se till så att jorden är lucker (lätt, sandhaltig)  så trivs sellerin riktigt bra. Men min största utmaning med ekologisk odling är att ge sellerin goda förutsättningar att växa så länge som möjligt, utan angrepp från svamp eller insekter. Men det kommer jag att lära mig. Ännu så länge är det ju bara i försöksstadiet, säger Per. 

 

text: Samuel Jonsson