Körsbären frodas på Orelund

Körsbären frodas på Orelund

Fruktodlingar, gårdsbutik och ett trädgårdscafé har gjort släktgården Orelund till ett populärt utflyktsmål. För Månadens skörd berättar John Orelind om utmaningarna med att odla körsbär och hur man får fram riktigt stora bär.

Fakta

Namn: John Orelind
Ålder: 69 år
Bor: Orelund gård, Rörums by
Gör: Driver Orelund och Österlentomater med frun Britt
Favoritkörsbär: Kordia

orelund.se

Orelunds gård ligger vackert belägen mitt i fruktriket vid Österlens kust mellan Simrishamn och Kivik. Kikar man noga kan man se Mandelsmanns väderkvarn från gården. Släktgården Orelund har varit i familjen Orelinds ägo sedan år 1892 och drevs från början enbart som lantbruk. Idag drivs Orelund av paret John och Britt Orelind. 
– Vår drivkraft är att ge så många som möjligt chansen att köpa svenska, färska och närodlade produkter, säger John Orelind. 

Idag består Orelund av odlingar, både i växthus och på friland, en gårdsbutik och ett trädgårdscafé. På 33 hektar odlas körsbär, plommon, äpplen och päron. I växthusen prunkar gurka, plommontomater, paprika och chili varav de sistnämnda används till trädgårdscaféets populära gazpacho. Jordgubbar och hallon odlas på friland. I körsbärsodlingen samsas 1 200 träd om utrymmet på ett hektar.
– När vi gick med i EU så trodde vi att det skulle komma mycket billiga frukter och bär från Europa så då började vi odla tomat och gurka också. När vi skulle börja odla körsbär åkte vi till Norge och tittade på körsbärsträd som odlades vid Hardangerfjorden. Vi tänkte att kan norrmännen så kan vi också! Idag odlar vi sex sorters sötkörsbär. Säsongen är kort, vi tar de första sorterna runt 20 – 25 juli och de sista 5 – 10 augusti. Har vi tur blir det mellan 8 och 10 ton bär på en säsong. 

Den tidigaste sorten heter Sunburst sedan kommer Vann som är ett fast och gott bär. Den stora, hjärtformade och mörkröda sorten Kordia är John egen favorit. Sorten Lapins är lite mindre och sedan finns också Regina som är ett stort och nästan svart bär. Sist på säsongen kommer Sweetheart, ett stort, ljusrött bär med fast fruktkött. John berättar att de får ta ut ett ganska högt pris för den fina kvaliteten de får fram genom allt jobb de lägger ner. För att få stora och välutvecklade körsbär måste nämligen bären skyddas noga från sina värsta fiender; frost, regn och fåglar.
– Körsbär är lite krångliga och kräver mycket jobb. Jag tror att det är därför många drar sig för att odla dem. I år har våren varit kall med många frostnätter. Under frostnätterna droppbevattnar vi träden via sprinklersystem för att inte pistillerna ska frysa i körsbärsblomman. Vi har satt upp nät mot fåglar och ett plasttak som skyddar mot regnet. Körsbär är känsliga för regn som kan få dem att spricka och mögla. Men allt arbete ger frukt, bokstavligen. Ju längre bären får sitta kvar på trädet desto större blir de. Vissa tror till och med att våra bär är amerikanska för att de är så stora!

2012 fick Orelunds gård hedersuppdraget att leverera körsbär till desserten på Nobelfesten. Gården fick en förfrågan om surkörsbär och fick skicka upp bärprov till kockarna till Stockholm. Bären klarade testet och ingick sedan i desserten Trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone och svart körsbärssorbet.
– Tyvärr odlar vi inte surkörsbär längre, utan odlar istället hallon på den ytan. Vi lade ner surkörsbären för att de utländska surkörsbären var så mycket billigare.

Orelunds produkter är märkta med Svenskt Sigill och gården arbetar aktivt för bland annat miljöförbättringar och att produktionen ska ske på ett resurseffektivt sätt. Men Orelund är inte bara en odling, på innergården på baksidan av butiken ligger det lilla trädgårdscaféet där man kan slå sig ned i den lummiga grönskan och fika med kaffe eller äppelmust och nybakade bullar, kakor eller paj. Och i gårdsbutiken Gröna butiken säljer man sina egna nyskördade grönsaker, frukter och bär men också ost och bröd från närliggande leverantörer. På vintern är det en självbetjäningsbutik där man kan ta en påse äpplen och lämna pengar.
– Många sommargäster ville handla direkt från oss så vi byggde upp Gröna butiken som idag har sju anställda. Sätter man en skål med Kordia på disken så finns det inte en kund som går därifrån utan att köpa körsbär. Under sommaren har vi faktiskt en stamgäst som brukar köpa flera kilo om dagen!– 

Text: Kajsa Nyqvist