Vanliga frågor
om hållbarhet och mat

Vanliga frågor
om hållbarhet och mat

Vårt mål är att bli bäst på frukt och grönt. För vi vet att en kost med mer frukt och grönsaker är bra för både kroppen och vår värld. Här har vi samlat några vanliga frågor:

Vad menas med matsvinn?

Visa svar

Svinn är all ätbar mat från måltider, bröd, grönsaker och frukt. Här räknas alltså inte löksskal, köttben eller kaffesump in. All mat vi äter har krävt någon form av energi för att framställas, allt från vattning till odling och transport. Den ätbara mat som slängs bort kräver lika mycket energi som den vi äter upp vilket gör att svinnet belastar miljön i onödan. 

Du kan läsa mer om matsvinnet här 

Hur mycket mat slängs varje år?

Visa svar

Runt 54 kg mat per person slängs bort och hälls ut i de svenska hushållen varje år. Ungefär en fjärdedel av våra svenska klimatutsläpp kommer från maten vi äter

Vad slänger vi mest av?

Visa svar

Majoriteten av den ätbara mat som slängs är färskvaror som kött, bröd, frukt och grönsaker. Det går ofta att äta mer på grönsaken än vad man tror. Kolla hur du kan använda hela grönsaken eller frukten.

Varför är det bra för miljön att äta frukt och grönsaker?

Visa svar

Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Använd istället grönsaker och vegetariskt protein som linser och bönor och minska eller byt ut det röda köttet ibland. Köp gärna svenska frukter och grönsaker som är i säsong. De smakar bäst och är bättre för miljön. 

Hur kan jag äta miljövänligare?

Visa svar

Det finns många sätt att äta mer klimatsmart. Ät mindre portioner och spara resterna till matlåda. Ta vara på råvaror genom att frysa, torka, salta eller syfta dem. Planera dina inköp smart och förvara maten rätt. Ät gärna vegetariskt, svenskt och ekologiskt. Lukta och smaka på maten innan du slänger! Fler klimatsmarta tips hittar du här.

Vad betyder ekologiskt?

Visa svar

Ekologisk produktion strävar efter att använda naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det handlar om hur man hanterar ogräs och bekämpar skadedjur, på vilket sätt man ger grödorna näring och att djurhållningen går till på ett schysst sätt. Läs mer om ekologiskt i ICAs lilla eko-skola

Hur vet jag att något är ekologiskt?

Visa svar

Titta efter etiketter på varan! Det finns ett flertal ekomärkningar att hålla utkik efter till exempel KRAV och EU-ekologiskt samt ICAs ekologiska sortiment I love eco. Här kan du läsa mer om olika märkningar.

Varför är ekologiskt dyrare?

Visa svar

Man kan istället fråga sig varför konventionellt framställd mat är billigare? Priset på ekologisk mat återspeglar vad den kostar att framställa snarare än att vara dyr. Ekologiska odlingar brukar i regel ge mindre volym och odlas på större ytor än konventionella. Läs mer om ekologiskt i ICAs lilla eko-skola. Läs mer om ekologiskt i ICAs lilla eko-skola

Varför ska jag välja svenskt?

Visa svar

Svenska och närproducerade varor har inte transporteras långa sträckor vilket minskar en del av miljöpåverkan. Dessutom bidrar du till en levande landsbygd med svenska jobb! När de finns i säsong,  så kolla gärna efter närproducerade frukter och grönsaker i butiken.

Källor:
http://www.ica.se/ica-tar-ansvar/miljo/ekologisk-mat/
http://www.ica.se/ica-tar-ansvar/miljo/delat-ansvar-for-matsvinnet/
http://www.ica.se/ica-tar-ansvar/saker-mat/tips-for-saker-mat/
http://www.icakuriren.se/artiklar/test-rad/20120627/guide-sa-forvarar-du-maten-bast http://www.jordbruksverket.se/ http://www.krav.se/
http://www.livsmedelsverket.se/