Gött mos!

Gött mos!

Ett riktigt gott mos passar till såväl fisk som köttbullar och falukorv. Men hur gör man det perfekta moset? Niclas Rapp är kock i ICA-köket vet vad som krävs.

Vad ska man ska tänka på för att få ett riktigt gott mos?
– Potatismos gör du genom att krossa potatis med smör och sedan tillsätta varm mjölk eller gräddmjölk. Det viktiga är blanda potatisen med smöret innan man har i mjölken. Det blir krämigast och godast. Jag brukar alltid ha i lite, lite socker. Potatis har en skön sötma i sig men genom att förstärka sötman och få balansen med saltet, får du en härligare och djupare smak. Och så lite vitpeppar – som passar lite bättre i sin smak jämfört med svartpeppar och det blir inga svarta prickar i moset.

Elvisp, visp eller stöt?
– Jag föredrar en vanlig ballongvisp. Med elvisp riskerar du att konsistensen blir klistrig, i så fall får man köra väldigt sakta. Ibland vill man ha den helt slätt, då är det bra att använda en potatispress.

Varm eller kall mjölk?
– Alltid varm. Använder du kall mjölk kyler man dels ner moset, dels är det lättare att det blir klistrigare.

Hur mycket smör ska man ha i?
– Alla recept vi gör är näringsberäk­nade och då har vi räknat med 3 msk smör på ett kilo potatis. Men är det helg och det ska vara lite härligare kan man ju klicka i en lite större klick.

Vilka potatissorter passar bäst att göra mos av?
– Mjöliga sorter som King Edward fungerar bra. Mandelpotatis är väldigt gott att göra mos av. Använder du fasta sorter är det lätt att det blir lite klistrigt. Man ska använda ”gammelpotatis”. Färskpotatis är ju inte en enda sort. Vissa är lite för vattniga och en del har för mycket stärkelse, vilket gör att moset lättare blir klistrigt.

Du har tagit fram fyra olika smaksättningar på mos. Hur gick tankarna?
– Det var att få bredd på dem och använda olika tillvägagångssätt. Vi gjorde en med riven prästost och krasse så att man får en härlig lagerostkänsla och lite pepprighet från krassen. Och en som vi gratinerade med senapsgrädde. Båda de här passar till såväl nöt som fläskkött. Den tredje gjorde vi med dill, citron och olivolja – väldigt god till fisk. I den fjärde använde vi pesto och pinjenötter. Några köttbullar eller frikadeller till så får du en riktigt italiensk känsla!

Vilken är din favoriträtt med potatismos?
– Det handlar mycket om dagsformen men jag tycker att det är väldigt gott med ångad torsk med potatismos och pepparrot. Likväl som köttbullar är fantastiskt gott. Men fisk är väldigt härligt för att fisken ofta är lite lättare och att man då kan ha ett lite fylligare och fetare mos till.  

 

Fyra goda smaksättare:

Piffa upp moset!

Tipsen är för 4 portioner mos.

Lagrad ost och krasse

En smakrik lagrad ost som till exempel prästost ger smak och karaktär till potatismoset. Blanda ner ca 2 dl riven ost i det varma moset så osten smälter ner. Klipp sedan ner 1 ask kryddkrasse och blanda ner så blir det sting i moset.

Dill, citron och olivolja

Dill, citron och olivolja gör potatismoset till fiskens bästa kompis. Plocka en kruka dill. Riv skalet av en halv citron eller strimla skalet med ciceleringsjärn. Ringla på 2 msk olivolja på det färdiga moset och toppa med dillen och citronskalet.

Gratinerat potatismos med senapsgrädde

Ett extra lyxigt mos som gratineras i ugn 225°C. Vispa 1 dl vispgrädde och rör i 1½ msk skånsk senap, 1 krm peppar och ½ krm salt. Klicka senapsgrädden på det varma moset och gratinera med ugnsgrillen tills ytan fått fin färg.  

Pesto och pinjenötter

Med pesto och pinjenötter får potatismoset en fläkt av Italien. Rosta ½ dl pinjenötter i en torr, het stekpanna. Passa noga så att nötterna inte bränns. Ringla på 1 dl basilikapesto på det färdiga moset och toppa med de rostade pinjenötterna.   

Text: Fredrik Malmborg