Nya rön: Ät chili – lev längre!

Nya rön: Ät chili – lev längre!

Chili ger inte bara maten en skjuts, utan även vårt immunförsvar. I studie efter studie framhålls nu chilins välgörande egenskaper.

Ju varmare klimat desto starkare mat, verkar vara en tumregel världen över. Ett varmt klimat gör att maten håller sig sämre och fortare riskerar att smaka dåligt och locka till sig bakterier. Speciellt innan det fanns frys- eller kylskåp. Starka kryddor döljer inte bara dålig smak, utan kan också förhindra att bakterier förökar sig i maten.

Nu visar också allt fler studier att starkt kryddad mat både förlänger livet och håller oss pigga och friska. I en av de största studier som genomförts har man samlat in data från halv miljon vuxna personer i Kina där de rapporterade uppgifter om generell hälsostatus, matkonsumtion och hur mycket kryddstark mat de åt. Sju år senare jämfördes individerna med olika grupper beroende på deras intag av kryddstark mat.

Resultaten, som presenterats i British Medical Journal, visar att gruppen som åt kryddstark mat 1–2 gånger i veckan löpte 10 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med dem som åt kryddstark mat mer sällan. Gruppen som åt kryddstark mat 3–7 gånger i veckan löpte 14 procent lägre risk att dö i förtid än de som var minst benägen att äta kryddstarkt. Studien visar även att dödligheten kopplad till sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdomar var lägre bland chiliälskarna. Allra starkast var den skyddande effekten bland dem som åt färsk chili. Andra studier har bland annat visat att capsaicin, som gör att chilin smakar starkt, kan ha en anti­inflamma­torisk effekt. Ämnet kan även förbättra ämnesomsättningen och ha positiva effekter på bakterie­floran i magen. 

Capsaicinstyrkan graderas i Scoville och har med mängden capsaicin att göra. En vanlig paprika har värde 0 Scoville, en mild feferoni 100–500, tabascosås 2 500–5 000,  cayennepeppar 30 000–50 000 och habanero 100 000–577 000 Scoville. Världens starkaste chili är Carolina Reaper, där enskilda frukter kan komma upp i över 2 miljoner Scoville! Det kan jämföras med pepparspray som ligger på mellan 2–5,3 miljoner Scoville. De största mängderna capsaicin återfinns framförallt i fruktens fröfäste och mellan­väggarna. Det går ofta enkelt att minska styrkan genom att skära bort dessa delar av frukten. 

 

Frossa i färsk chili !

Det finns en chilisort för alla, från mildaste milda till hetaste heta! Här bjuder vi på en snabbguide över fyra populära sorter.

Jalapeño

Har ett saftigt fruktkött. Smaken är fyllig med en viss sötma. Den äts både grön och mogen röd, inlagd är den ett vanligt tillbehör till exempelvis tacos. Som torkad och rökt kallas den för chipotle. 

Röd och grön peppar

Den vanligaste chilisorten. Heter egentligen dutch och kallas ibland för spansk peppar. Har sitt ursprung i Indonesien. Den röda har mer sötma, den gröna mer omogen smak. Kan alltid användas när det står chili i receptet.

Piri-piri

Liten men mycket stark. Kallas också African bird’s eye chili. Den omogna fruktfärgen är grön, den mogna klarröd. Extra populär i det portugisiska köket och har ett brett användningsområde. 

Habanero

Habanero är en av de starkaste chilisorterna. Använd med försiktighet och var extra noga med att inte peta dig i ögonen vid hantering. Har en tropisk fruktig smak med toner av aprikos och mango.