Utvalt kött
När det gäller kött så tycker vi på ICA Kvantum att kvalitet går före kvantitet - för smaken, miljön och hälsans skull. I vår butik är det därför enkelt att välja kött med omsorg. Hos oss hittar du svenskt, närproducerat, ekologiskt och butiksstyckat kött samt noga utvald biff och entrecote från World of beef.
Stektemperatur
Stektemperaturen är avgörande för hur köttet smakar. På engelska kallas begreppet 'doneness' och visar hur genomstekt en köttdetalj är baserad på färg, saftighet och köttets inre temperatur. Olika sorters detaljer och köttets storlek påverkar hur lång tid tillagningen tar.
Mät innertemperaturen genom att sticka in en digital termometer i mitten av den tjockaste delen. Om köttdetaljen har ben mäter du temperaturen i mitten av den tjockaste delen, intill benet. Kom ihåg att vid lägre tillagningstemperaturer släpper köttet ifrån sig mindre vätska och blir saftigare.

55–70° C
Biff entrecôte
Nötytterfilé
Oxfilé
Rostas
Ryggbiff
70–75° C
Fransyska

80–85° C
Fläskkarré
72° C
Kotlettrad
Julskinka
70° C
Fläskfilé
Fläskytterfilé
Kotlett
Skinka

58–70° C
Entrecote
Filé
Kotlett
Rostbiff
Racks
Stek
Ytterfilé
70° C
Färs

82° C
Hel kyckling
Klubba
Lår
Vingar
72° C
Filé
Lårfilé
Smaksätt

Marinad gör ditt kött mört och smakrikt, marinera minst en timme innan du börjar grilla eller steka.
Testa:
Hickorymarinad, BBQ-sås, teriyakisås, muscovadosocker och honung eller rödvin.

Använd de kryddor och örter du tycker bäst om och blanda dem med smör eller naturell färskost.
Testa:
Vitlökssmör, örtsmör, limesmör,
pepparsmör och basilikasmör.

Glaze är en kryddblandning som penslas på köttet innan tillagning och ger en lite kladdig och karamelliserad yta.
Testa:
Apelsin- och chiliglaze,
chipotleglaze eller honung och chili.

Rub är en torrare kryddblandning
som gnids in i köttet precis innan stekning eller grillning.
Testa:
Anchochili, vitlökspulver,
franska örter, cayenne eller chiliflakes.
Kryddguide

Sugen på souvlaki, Bœuf Bourguignon eller en kryddig Haira från Marocko? Eller vill du hellre laga thaiburgare med koriander eller en indisk lammgryta? Nedan ser du några vanliga kryddor från när och fjärran. Inspireras av världens smaker och kolla in recept här.
Europa
FRANSKT

ITALIENSKT

GREKISKT

POLSKT

Afrika
MAROCKANSKT

EGYPTISKT

ETIOPISKT

SYDAFRIKANSKT

Asien
INDISKT

THAILÄNSKT

VIETNAMESISKT

MALAYSISKT

Kundlöfte
Vår Färskvarugaranti för kött
Vi kan det här med kött, och vi jobbar för att hela tiden erbjuda dig det bästa sortimentet. Men självklart kan det hända att en vara som varken uppfyller våra eller dina kriterier smyger sig in i disken. Därför har vi vår Färskvarugaranti: vi vill att du som kund ska vara nöjd med de varor du köper hos oss, och alltid känna att de är av bästa kvalitet.
› Läs mer om vår färskvarugaranti