Från snabbmat till hållbar street food

Från snabbmat till hållbar street food

Från snabbmat till
hållbar street food

Vi vill äta snabbt men hälsosamt, enkelt men vällagat och gärna klimatsmart. Inte undra på att växtbaserat är ett starkt tillskott till street food-trenden. Och det är enkelt att laga hemma!

Food trucks som står uppställda på gator och torg och sprider dofter från hela världen hör numera till stadsbilden i många av Sveriges städer. Från att främst ha förekommit vid festi­valer och evenemang, har fenomenet med enkel men vällagad street food – mat som du kan äta stående – spridit sig runt om i landet.

Från korvmoj till food truck

Idag hittar du allt från svensk strömming och korv, till afrikanskt och fusion, som thai-tacos. Varmkorven är givetvis den svenskaste av all gatumat och har stått stark genom decennier. Sedan kom hamburgaren, som även den har överlevt alla trender. I slutet av 1980-talet kom tacosen till Sverige. Det tog några år innan den lyfte, men när vi väl tog den till oss blev tacosen snabbt synonymt med familjens fredagsmys. Gemensamt för de tre är att det är enkel mat, som går att variera efter tycke, smak, personliga preferenser och tillfälle. Då går de hem hos de flesta och blir tidlöst hett.  

Tacosen var det som på riktigt banade väg för den street food som vi ser idag: enkellagad mat som ofta äts med händerna, med inspiration från fjärran länder. Samtidigt ökade vårt långresande och minnet av maten som vi åt på gatan i Thailand vill vi kunna återuppleva här hemma. Det har också drivit på gatumatstrenden.

Efterfrågan på prisvärd med god utemat

En stor anledning till att trenden fortsätter att breda ut sig är att vi egentligen inte vill laga mat. Det tror åtminstone Sebastian Schauermann, kock, grundare till street food-kedjan Taku-taku och aktuell med boken Vegansk snabbmat, som kommer ut nu i september.
– Vi vill äta ute, men har inte råd att gå på restaurang och då väljer vi billigare alternativ, säger han.

Den svenska street food-succén beror också på att våra kockar är innovativa och bra på att snappa upp och anamma trender, som sedan påverkar vad vi stoppar i våra magar. Samtidigt som vi influeras av olika kulturer i Sverige, reser mer samt äter mat från världens alla kök, har vi idag även tillgång till ständig och oändlig inspiration på internet och i sociala medier. Det går enkelt och snabbt att upptäcka det häftiga som någon gör i ett kök på andra sidan jordklotet. Och vips så är snacket igång – framför allt i restaurangköken, där trendspaning är nödvändig för att möta konkurrensen. Nu är street food hett och därför ser vi att gatumatskonceptet även flyttar in på restaurangerna. Sebastian Schauermann och Taku-taku är bara ett exempel på det. 

Vegansk street food - två trender i ett

Sedan 2017 driver han kedjan, som finns på fyra ställen i Stockholm. Här serveras vegansk snabbmat med ursprung i gatans kök, och därmed har Sebastian förenat två trender i ett: street food och hållbar växtbaserad matlagning. 

Idén till ett veganskt koncept kom när att han själv ville äta mer hälsosamt med mindre kött, men saknade lättillgängliga snabbmatsställen som serverade den typen av mat. Han berättar att runt 90 procent av Takutakus kunder är ”köttätare” som – likt Sebastian själv – vill börja äta mer växt-baserat för att må bra, leva hållbart och känna att man kan göra skillnad med sin matkonsumtion. 

Inspiration hittade han i föregångslandet USA, där det har gått från hett till stekhett med enkel mat som tillagas av välrenommerade kockar. Där liksom här hittar gatumaten in i restaurangköken,men också tvärtom. På lördagar flyttartill exempel kockarna från Göteborgsrestaurangerna till Lindholmen street food market där de serverar gatumat och dryck tillsammans med food trucks och lokala bryggerier. Med ett varierat utbud som 

skiljer sig från vecka till vecka har det blivit en populär träffpunkt och ett kvitto på att trenden utvecklas.

Sebastian Schauermanns kokbok om vegansk snabbmat är bara en i raden av nya kökböcker på snabbmatstemat.

Lätt som en plätt att laga street food hemma

Men vad gör vi som inte har en foodtruck eller matmarknad runt hörnet, men ändå vill testa enkel och spännande matlagning från världens alla vrår? Det går alldeles utmärkt ändå, eftersom det är lätt att laga själv och väldigt förlåtande. 

Använd det som finns hemma och prova dig fram. Börja där trenden tog fart och tänk tacos! Men gör helt annorlunda: byt ut fyllningen, rörorna och kryddningen och prova dig fram till det du tycker är gott. Börja smått, eller stort – precis som du känner. Det är också enkelt att utgå från det asiatiska köket i början: byt ut köttet mot vegetariskt protein, som böner, linser, tofu eller liknande, och använd de grönsaker som du har hemma eller tycker om. Ris och nudlar är bra som bas – enkelt är nyckelordet.

"Smakar det gott så är det rätt"

Gatumat har sitt ursprung i food trucks ch stånd där man har begränsat utrymme att laga på och därför är maten väldigt kreativ – man jobbar med det man har helt enkelt. Hemligheten är att tänka olika smaker och texturer i rätten, som krämigt, krispigt, knaprigt, salt, sött, surt och så vidare. Krydda ordentligt, toppa med exempelvis färska örter och servera ett bröd till, så är du hemma!

– Det finns inga rätt och fel. Börja våga och välj något som ser enkelt ut och inte har för många eller konstiga råvaror. Laga dina egna versioner – smakar det gott så är det rätt. När du börjar känna dig bekväm kan du ta nästa steg. Många låter de egna tankarna begränsa kreativiteten. Jag har misslyckats tusen gånger, men det är så man blir bra och smaksäker, säger Sebastian. 

Smidigt som bjudmat

Ska du ha fest är street food inte bara trendigt, utan faktiskt ganska smart. Det krävs lite förberedelser och några timmar i köket, men när gästerna kommer är du fri och kan lämna köket. Dessutom slipper du en massa disk – allt du behöver är kanske servetter?

Nå, kommer trenden att fortsätta vara het? Det är Sebastian övertygad om: 

– Enkel mat har kommit för att stanna. Det ges ut fler kokböcker än någonsin, men generellt lagar folk bara mat från grunden på lördagar. Man anstränger sig en gång i veckan. Resten av tiden försöker man bara lösa vardagslogistiken. Folk har inte tid och lust att stå timmar i köket, men kan mer än någonsin om mat – i teorin. Jag tror absolut att vi bara kommer att se mer av den här trenden i Sverige, precis som i USA.

Text: Josefina Brattö  |  Foto: Andreas Grönlund

 

Relaterade artiklar