Spara slantar med säsongens mat

Spara slantar med säsongens mat

Spara slantar med säsongens mat

Hösten är en fantastisk årstid för den som vill äta god, sund och prisvärd mat från Sverige. Månadens skörd undersöker nyttan med hållbar säsongsmat som gör gott både i magen och plånboken.

Hur mycket vi än vill följa en månadsbudget och stå emot onödiga impulsköp prioriterar vi ofta bort de sakerna till förmån för lyckorus och snabba kickar. Enligt ICA Bankens beteenderapport om ekonomi, är våra hjärnor inställda på att lösa problem i nuet. Vi funderar sällan över framtida konsekvenser, som till exempel hur våra dagliga matvanor påverkar vår ekonomi på lång sikt. Matkostnader kan variera kraftigt månad till månad och bli dyrare än vi tänkt. Därför är möjligheten att spara in pengar på det vi äter ett smart val i vardagen.

Bra mat behöver inte vara dyr

Hanna Olvenmark är legitimerad dietist och driver sedan 4 år tillbaka plattformen Portionen Under Tian med fokus på hållbar mat för planeten, plånboken och kroppen. Hon är inte rädd för att ses som en snåljåp.

– Stay cheap är numera mitt motto men allt började när jag som dietiststudent ville äta gott och billigt. Många studentråd bestod av pasta och nudlar vilket i och för sig var billigt men inte kändes som bra mat. När jag sedan började arbeta som dietist sa många patienter att de inte hade råd att äta hälsosam mat, så jag ville krossa myten om att bra mat måste vara dyr. Den bästa maten för att spara pengar som också är bra för hälsan är att äta mer växtbaserat. Man behöver inte bli vegan men att byta ut animaliska proteinkällor till linser, ärtor och bönor kan man spara mycket på. Det är inte bara ett ekonomiskt tänk utan även hållbart. Titta också efter råvaror som är i säsong. Det är jättestor skillnad mellan vissa råvaror på vintern och sommaren – både i smak och pris, säger Hanna Olvenmark.

Ät mer grönt i säsong

Bland säsongens råvaror hittar du svenska rotfrukter som morötter, palsternacka, rotselleri och potatis samt lök, pumpa och flera sorters kål. Vitkål och rödkål är toppen att varva som mättande salladsbaser eller som krispigt tillbehör. Grönkål är lika god i krämig pasta som i soppor och smoothies. Finessen med höstens rotfrukter är att de just nu är som bäst och kostar som minst.

Rotfrukter innehåller mycket kostfibrer som ger en bra mättnadskänsla. De många sorterna passar dessutom bra tillsammans såväl på plåten i ugnen som i grytor eller soppor. Potatis är ett viktigt och billigt baslivsmedel i Sverige som tyvärr har fått oförtjänt dåligt rykte. I takt med att husmanskosten minskat på våra köksbord har vi i Sverige, i allt större utsträckning bytt ut potatis mot andra kolhydrater som ris och pasta. Potatis är mättande och dessutom en källa till B-vita min och mineraler som kalium och järn. Väljer du rotfrukter till måltiden så är det skönt att veta att maten har fått växa och skördas i Sverige och inte transporterats runt hela jorden eller mognat i en lastbil.


Hanna Olvenmark driver plattformen Portionen under tian som inspirerar till mat som är bra för plånboken, hälsan och planeten.

Gläns i grönsakskemi

Grönsakerna masseras sedan med händerna eller stöts så att grönsakerna släpper ordentligt med vätska. Jenny berättar att även spädare grönsaker som spenat och gurka går att fermentera men då måste de vara pinfärska. Dessa grönsaker behöver ofta en ”kompis” för att det ska bildas tillräckligt med syra. Man kan slanta upp morötter eller klyfta en lök och lägga i, så vet man att bakterierna får något att äta. Det är också bra att ha koll på saltet som är en viktig ingrediens.

– När man fermenterar måste man använda jodfritt salt, annars kan grönsakerna bli missfärgade. Man behöver hålla koll på salthalten som ska vara 1,5 procent av grönsakernas vikt. Det betyder att till 1,5 kilo grönsaker behövs 1,5 matskedar finkorningt jodfritt salt, berättar Jenny.

Matsmart ekonomi

Det finns flera andra sätt att spara pengar genom maten. En medtagen matlåda till jobbet istället för att äta lunch ute är det bästa ekonomiska tipset i matväg sett till hur mycket man kan spara. Om en genomsnittlig utelunch i Sverige kostar 85 kronor blir kostnaden för uteluncherna 20 400 kronor per år. Enligt Konsumentverket går en genomsnittlig medtagen lunch på 29 kronor, alltså 6 960 kronor per år, vilket gör att du sparar 13 440 kronor per år.

– Man får inte glömma bort beteendet när man pratar om mat. Den största skillnaden man gör i sin ekonomi är om man planerar eller inte. Mat är en sak vi kan planera till skillnad från mycket annat. Bristen på planering och att stå i matbutiken och inte ha en aning om vad man ska äta till middag kan göra att matkostnaderna skenar och att vi även gör ohälsosamma val. Det går att äta sjukt billigt, bra och gott om man lägger lite extra tid i början så sparar man tid och pengar när det blivit en vana. Man behöver inte planera veckovis om man inte vill, man kan planera så långt i förväg som man orkar. Att börja ta med sig matlåda är en vana som man får in om man ändrar sitt beteende och bara börjar att laga några portioner extra när man väl lagar mat. Jag gillar konserver och frysta grönsaker eftersom man använder så mycket man behöver och sådana varor inte kräver att man planerat perfekt, säger Hanna Olvenmark.

Många svinnbäckar små... 

…då är det slutligen dags att lyfta på locket.

– Då ska lukten vara pikant och grönsakerna kan se kokta ut, petar man med en gaffel så ska det vara lite motstånd. Det ska inte lukta ruttet, möjligtvis kan det lukta lite svavel eller blommigt. Smakar det fräsch och syrligt så har det blivit bra, säger Jenny Neikell.

Den färdigsyrade burken ska förvaras svalt och mörkt och en öppnad burk håller minst 3–4 veckor i kylskåp. En oöppnad burk håller i upp till ett år och oftast längre än så. Det enda som händer är att färgen på grönsakerna förändras om de lagras länge. Men om man nu syrar för att ta vara på grön sakerna, vad ska man ha allt det syrade till?

Fräscht till det feta

...blir snart en stor å! Enligt Livsmedelsverket kan ett hushåll spara 3 000–6 000 kronor per år eller mer genom att minska sitt matsvinn.

– Att slänga mat är som att slänga pengar! Få in det som en vana att ta en restdag en eller två dagar i veckan och laga mat på det du har hemma. Ibland säger folk att de inte är sugna på rester, men ibland är det inte det bästa varken för den egna hälsan, ekonomin eller klimatet att bara äta det man är sugen på för stunden, säger Hanna Olvenmark.

Så genom att planera dina inköp, välja råvaror i säsong, laga vegetariskt, äta upp rester och ta med egen lunch kan du spara många tusenlappar på ett år. Ibland kan en ny rätt eller två bidra till att skapa nya vanor. På nästa uppslag hittar du tre goda recept med säsongens råvaror. Använd dem i din matlåda eller sätt upp dem på din veckoplanering.

Stay cheap!

Text:  Kajsa Nyqvist  |  Foto: Simon Hellsten

Relaterade artiklar