Matlådans återkomst

Matlådans återkomst

Hemlagad mat till lunch är ett hett val för den som prioriterar både hälsan, plånboken och vår planet. Månadens skörd berättar hur du kommer igång med matlådor och varierar dem på ett enkelt sätt.

Köper du alltid lunch ute eller har du oftast med dig lunchlåda? Enligt matrapporten 2019 från Food & Friends tar de flesta svenskar vara på matresterna efter middagen. Hela 82 procent använder resterna till en lunchlåda eller till en ny middag. Runt hälften av svenskarna väljer att ta med sig matlåda till jobbet flera gånger i veckan. Det är kanske inte så konstigt då matlådan är ett ekonomiskt smart val men dess popularitet beror också på att allt fler vill minska matsvinnet genom att ta hand om våra matrester.

Ett hälsosamt val

Ulrika Davidsson är receptkreatör, kostrådgivare och författare till ett tjugotal kokböcker. För något år sedan släpptes hennes bok Kickstarta med matlador. För Ulrika är hälsoaspekten den viktigaste fördelen med hemgjorda matlådor – för då får du stenkoll på vad du får i dig. Genom att ta med dig matlåda kan du undvika för mycket salt, socker och dåliga fetter som är vanligt förekommande i färdigmat och i en del lagad mat från lunchrestauranger. Dessutom menar Ulrika att det är enklare att få i sig mer grönsaker, bra protein, fibrer och fetter om man lagar maten själv.

Den 23:e mars är det matlådans dag och ett gyllene tillfälle att hylla dess fördelar. Den andra viktigaste fördelen, enligt Ulrika, är ekonomin. Pengarna som sparas tycker hon kan användas till att köpa bra råvaror som främjar hälsan istället för att köpa dyr lunchmat som inte ger bra energi.


Det går att preppa alla dagens måltider, till exempel dessa mellanmål med bananplättar, frukt, bär, hackade grönsaker och keso från Ulrikas kokbok.

Tacorester i matådan funkar utmärkt! Gör bara en tacosallad av färsen och grönsakerna.Foton: Ulrika Pousette.

Godare dagen efter

– Vissa har ”matlådetänket” som en självklar rutin medan andra slänger rester eller lagar för lite så att det inte räcker till matlåda. Idag köper så många så mycket mat ute. Det kostar mycket pengar och tar också mycket tid när det är så enkelt att bara ta med en matlåda! Bra matlådemat är alla rätter som blir godare dagen efter som soppor, grytor och gratänger. De smakar mer när tiden går. Skaldjur och nudlar är kanske inte det bästa att värma upp dagen efter, men annars är det få rätter som inte passar i matlådan, säger Ulrika Davidsson.

För att komma igång med matlåda är Ulrikas tips att investera i matlådor som är bra förslutna, ha några i olika storlekar och några med och utan fack. Men hur ska man tänka för att få till en bra matlåda och finns det några bra knep för att variera den på ett enkelt sätt? Ulrika menar att man ska tänka vilka andra rätter du kan göra av något du lagat.

Variera resterna

– En köttfärssås kan bli en lasagne och rostade rotfrukter kan bli mos eller soppa. Två rätter jag verkligen gillar i matlådan är ratatouille och köttfärssås, de är enkla att laga mycket av. Byt ut tillbehören och variera med pasta, quinoa eller en rucolasallad med bönor till. Du kan också mixa ratatouillen till en slät soppa som du toppar med stekt halloumi och solrosfrön. Köttfärssåsen kan du lägga på en bädd av paprika, ris eller pasta och köra i ugnen med ost och grädde, då blir den en gratäng. Ett annat sätt att variera är toppingar. Med olika frön, mandlar och valnötter kan du förgylla nästan vilken rätt som helst, så ta med en frö- och nötmix vid sidan av!

Ett annat tips från Ulrika är att byta matlåda med en kollega några dagar i veckan. Det är ett kul sätt att variera, om du lagat mycket av samma mat. När det gäller matlådevänliga ingredienser som är bra att ha hemma hör ägg, morötter och lök till Ulrikas favoriter.

Töm kylskåpet!

– Jag brukar göra en omelett på tre ägg och det som finns i och kylen eller skafferiet. Det funkar till matlådan och går också att rulla ihop och äta kall som en wrap om man ska resa. Många köper grönsaker som de inte äter upp, utan de blir liggande i kylskåpet tills de blir dåliga. Mitt bästa tips för det är att hacka grönsakerna till en pytt som du steker och blandar med vitlök, kikärtor och ajvar relish eller färdig pesto så har du en snabb, mättande och god rätt till lådan!

Till marsnumret har Leif Grönlund från ICA-Köket tagit fram tre rätter som passar att ta med – en gryta, en sallad och en riktigt god frukost. Recepten ser du här nedan.

Hoppas det smakar!

Text:  Kajsa Nyqvist  |  Foto: Simon Hellsten