Frukost när som helst

Frukost när som helst

Frukost när som helst

Tidigare var frukosten ett statiskt mål som intogs på morgonen i hemmets lugna vrå. Men vad, var och när vi äter frukost håller på att förändras. Månadens skörd undersöker det trendiga morgonmålet.

Engelskans breakfast, betyder direktöversatt att ”bryta en fasta”. Och det är ju precis det vi gör när vi äter igen efter i bästa fall åtta timmars sömn. Efter nattens fasta behöver nämligen kroppen fyllas på med energi igen. Här i norra Europa är det fortfarande vanligt med ganska rejäla frukostar, medan det för sydeuropéer kan räcka med en kopp kaffe och lite bröd. På sistone har dock den tidigare så alldagliga frukosten blivit det nya it-målet sociala medier. Frukosten ska inte bara mätta magen – den ska vara vacker, nyttig och väldokumenterad. Det blir också vanligare att äta frukost på uteställen inte bara på helgen utan också mitt i veckan. Men varför begränsa sin superfrukost till morgonen? 

Inte bara på morgonen

Tidpunkten för frukost stretchas allt mer och ”frukost hela dagen” har blivit ett begrepp. Många caféer erbjuder numera frukostmat långt in på eftermiddagen. Ett ställe som gör det är café Jord på Falsterbogatan i Malmö. Caféet slog upp portarna 20 januari i år och ligger på hörnet av Ronnebygatan och Falsterbogatan, nära Folkets Park. Jord drivs av Elin Ohre och Hannah Ingelsten.

– Jag har jobbat på flera caféer i Malmö och jag och Elin hade länge pratat om att göra något kreativt ihop. Vi bor 600 meter från varandra och mellan våra lägenheter låg café FYN där vi ofta hängde eftersom vi gillade atmosfären där. En dag fick vi reda på att caféet sökte nya ägare och då kände vi bara att ”yes det här skulle vi göra jättebra tillsammans”, berättar Hannah. 

Elin har tidigare bott i Köpenhamn där trenden att äta frukost utanför hemmet är stark. 

 – De senaste åren har frukost blivit väldigt piffigt och den trenden håller nog i sig, men allt behöver inte vara perfekt. Jag gillar när det inte är så tillrättalagt. Vårt café genomsyras av hållbarhet och vi strävar efter att ingredienserna till frukosten och fikat ska vara närodlade och ekologiska i den mån det är möjligt, säger Elin.

Café Jords meny är 100 % vegansk och serveras till klockan 17.00. För även frukostälskare som Elin och Hannah kan ha svårt att äta tidigt.

– Vi älskar frukost men inte att äta tidigt, därför tycker vi att frukost hela dagen är en så bra grej! Vi har en stående meny under dagen med bland annat havregrynsgröt, hummus, surdegstoast, overnight oats och chiapudding, förklarar Elin.

Frukostframtiden

Vissa älskar frukost och andra får kämpa för att få ens få ner något matliknande på morgonen. En del testar nytt medan Många äter samma sak varje dag. Men hur ser jordborna från Malmö på framtiden för frukosten?

– Mina föräldrar har ätit samma sak i 25 år och för många är frukost en nästan rituell grej. Men det håller på att förändras. Frukost har blivit ett sätt att umgås och prova nya saker man kanske inte hade ätit hemma. Normerna kring vad man kan äta vilken tid på dygnet rubbas och man kan äta ”frukost ”klockan 16.00 om man vill! Jag tror att fler kommer fråga sig själva vad de är sugna på halv åtta på morgonen. Det kanske är en gryta, risotto eller sallad. Det vore roligt om fler vågade bryta sina trygga frukostrutiner!

 

Text: Kajsa Nyqvist Foto: Andreas Grönlund

 

Relaterade artiklar