Vilda svenska bär är här

Vilda svenska bär är här

Vilda svenska bär är här

Trots att naturen stundtals kryllar av dem är färska, vilda bär från Sverige sällsynta i butikshyllan. Månadens skörd undersöker tillgång, användning och efterfrågan på skogens alldeles egna smågodis.

Finns det något bättre än svenska färska bär? I slutet på sommaren och början av hösten brukar våra skogar digna av blåbär och lingon och på myrarna i norra Sverige glimrar de solmogna hjortronen. Under en stor del av året måste färska bär importeras från länder där de är i säsong, men under sommarmånaderna gör ICA insatser för att lyfta fram de fina svenska bären. Månadens skörd bad Sara Björk, produktansvarig för frukt på ICA, berätta om årets svenska bärnyheter.

– I takt med att efterfrågan på bär ökar generellt, är det naturligt att utöka sortimentet av våra svenska bär när tillgången tillåter det. I år har ICA vidareutvecklat ett samarbete med en befintlig leverantör som gör att vi kan erbjuda vildplockade, blåbär, lingon och hjortron från Västerbotten och Norrbotten. Perfekt för de som vill njuta av bär men som inte har tid, ork eller möjlighet att själva ta sig ut i skog och mark. Först ut är blåbär och hjortron som finns nu till och med slutet på augusti. I slutet på augusti kommer också svenska lingon i hink, säger Sara Björk. 

Bärplock på schyssta villkor

Historiskt sett har en stor del av försäljningen av svenska bär skett vid landsvägar eller i gårdsbutiker. Bär är känsliga och bör plockas för hand, så det är mycket arbete som ligger bakom de färska bären vi hittar i matbutiken. Det vet nog alla som själva gett sig ut för att fylla frys och skafferi. 2018 fick drygt 5 000 personer från utlandet tillstånd att resa till Sverige för att plocka bär.

– De företag som hanterar och packar de vilda bären åt oss måste precis som alla andra producenter, klara ICAs högt ställda krav inom socialt ansvar, miljö och matsäkerhet. Det säkrar vi genom att se till att man har genomfört tredjepartsrevisioner och är certifierade enligt standard. I praktiken innebär det att bärplockarna har schyssta arbetsvillkor och att bären är säkra att konsumera, fortsätter Sara Björk. 

Härliga hallon

Hallon är ett av våra mest älskade bär. Tack vare sin intensiva, söta smak är hallon perfekta att använda färska men också att göra sylt och saft av. Sötman och syran i hallon och andra bär gör också att de passar ihop med ostar och kryddor som basilika och mynta. Hallon växer vilt i hela Sverige och har även odlats här sedan renässanstiden. Vi lät Magnus Engstedt, talesman för Bärfrämjandet, berätta om svensk bärodling.

– Tunnelodlingen har medfört en revolution för svensk jordgubbs-, hallon-, och björnbärsodling. Detta sätt att odla på gör att skördens storlek och hållbarheten på bären ökar drastiskt. Dessutom kan man med nya långskottsplantor börja skörda hallon efter tre månader, även i norra Sverige då man slipper problemen med övervintring, berättar Magnus Engstedt.


Magnus Engstedt, talesman för Bärfrämjandet berättar att tunnelodling har varit en viktig framgångs­faktor för odling av bland annat hallon då både skörd och bärens hållbarhet ökar drastiskt.

Bästa blåbär

Naturen eller butiken är ditt skafferi när du vill göra blåbärssylt, marmelad, gelé, servera råa blåbär till en krämig pannacotta eller garnera salladen med dem. Blåbär på ris växter vilt i skogar från norr till söder i Sverige och resten av norra Europa. Det sägs faktiskt att hela 17 procent av Sveriges markyta täcks av blåbärsris. Sveriges ljusa sommarnätter och vårt klimat, med ett långsammare mognadsförlopp än på kontinenten, gör att de svenska vilda blåbären blir särskilt goda och smakrika. Trots att våra skogar är fulla av blåbär under säsongen plockas endast 5 procent av alla svenska vilda blåbär. De odlade blåbären växer till skillnad från de vilda inte på blåbärsris utan på buskar och de flesta odlade blåbären är importerade.

– En stor del av våra svenska blåbär är outnyttjade och det beror på att människor inte längre har samma intresse att leta efter bär i skogen. I takt med att allt mer bär säljs i butik har efterfrågan på färska bär ökat och odlarna har succesivt fått utöka sina arealer. Att investera i nya odlingar är kostsamt och för att ha en hållbar tillväxt gör man det försiktigt och stegvis. För en buske av odlade storfruktiga blåbär tar det ett par år innan de ger full skördeavkastning, säger Sara Björk på ICA.

Lockande lingon

Svenska lingon är i säsong mellan augusti och september och är, tillsammans med hjortron det mest utmärkande bäret för den svenska floran. Lingonväxten har blad året om och kan överleva många minusgrader. På sommaren har lingon vita blommor och de röda frukterna mognar på hösten. Lingon kan odlas och blir då oftast större än de vildväxande. Lingonen kan användas både till varm mat och efterrätter. Rårörda lingon, gelé, picklade lingon och lingonsylt passar till viltkött, potatisbullar, rösti och ugnsbakade rotfrukter. Vill du frossa i svenska lingon hittar du recept på exempelvis lingonsylt, lingonglass, cheesecake, balsamicolingon och lingonmuffins på ica.se.

Ljuvliga hjortron

Ett annat nordligt bär vars unika smak representerar Sverige är hjortron. Hjortronet är ett köldtåligt bär som främst växer på myrmarker i mellersta och norra Sverige. Hjortron heter olika saker i olika delar av Sverige och går därför ofta under dialektala namn som solbär, mylta, myrbär, hjorta och snåttron. Hjortron växer endast vilt men försök att odla hjortron i växthus har gjorts i Bjurholm och i Norge, men utan hållbara resultat. Bäret innehåller ett naturligt konserveringsmedel, bensoesyra, som förlänger hållbarheten på produkter med hjortron. Det enklaste och kanske också godaste sättet att tillaga färska hjortron är att värma dem i ugnen med socker och äta tillsammans med glass men det finns en uppsjö av andra användningsområden. 

Oavsett om du ger dig ut i skog och mark eller tar en tur till matbutiken för att plocka dina svenska bär hittar du på nästa uppslag en fantastisk recepttrio med hallon, hjortron och blåbär som kommer att få dig att gå i spinn. Lycka till med bären! 

Text:  Kajsa Nyqvist  |  Foto: Simon Hellsten

Relaterade artiklar