Nötallergi

Allergi och intolerans - nötter

Nötallergi

Nötallergi är en av de vanligaste födoämnesallergierna i världen. Den debuterar ofta i skol- eller förskoleåldern och innebär att den drabbade är allergisk mot ämnena i en eller flera olika sorters nötter.

Nöten är en frukt med torrt och hårt skal. Vanligtvis innehåller den endast ett frö, som exempelvis hasselnöten. Paranötter, krakmandel och valnöt kallas också nötter, fast de egentligen är stenfrukter. Jordnöten är egentligen en baljväxt (böna).

Många nötallergiker reagerar även på sesamfrön och vallmofrön. Observera att kokosnöt, muskotnöt och sheanöt inte är nötter. Reaktioner på dessa produkter beror alltså inte på nötallergi.

 

Vad händer vid nötallergi?

Nötallergi uppstår när immunförsvaret bildar antikroppar (lgE) mot proteinerna i nötterna. Allergiska reaktioner kan komma snabbt, ofta inom bara några minuter efter att man har fått i sig allergenet. Vanliga symtom är svullnad runt ögon och läppar, klåda i munnen, nässelutslag och andningsbesvär. I värsta fall kan nöt- eller jordnötsallergi leda till anafylaktisk chock, vilket kan vara livshotande.

En del nötallergiker är så känsliga att de kan reagera enbart på att vistas i samma rum som någon som äter nötter eller jordnötter. Även många pollenallergiker reagerar även på nötter, så kallad korsreaktion. Reaktionerna på detta kan variera.

 

Hur behandlas nötallergi?

Alla produkter som innehåller den eller de växter man inte tål måste undvikas. Nötter och fröer kan förekomma i de flesta livsmedelsgrupper. Undvik alltid att ge barn nötter och jordnötter före fyra års ålder. Allergin kvarstår ofta i vuxen ålder.

 

Livsmedel och maträtter som innehåller/kan innehålla nötter:

Müsli och frukostflingor

Bröd och ströbröd

Kakor, hårda och mjuka

Bakelser

Konfektyr och godis

Glass

Choklad och nougat

Mandelmassa och marsipan

Vegetariska rätter/sallader

Orientaliska rätter

Såser av olika slag

Fyllning bakverk

Fruktyoghurt med närbesläktade frukter

Pesto

 

Välj det här istället:

Alla livsmedel i ren form

Botanisk släktskap finns mellan nötter och en del frukter. Läs mer i Korsreaktioner vid pollenallergi. Släktskap mellan olika växter behöver inte betyda att den allergiske alltid reagerar på alla växter inom den botaniska familjen. Däremot bör man vara försiktig första gången man äter ett sådant livsmedel.

 

Särnär - Livsmedel för särskilda näringsändamål

Produkterna uppfyller särskilda näringsmässiga krav, har särskild sammansättning eller tillverkning. Saluhållande anmäls till Livsmedelsverket och lämpligheten skall framgå av förpackningens märkning.

› Lathund för nötallergiker