» Savoykål
SKÖRDETID: Juli – oktober
SVENSK I BUTIK: Juli – december
Den milda savoykålen är god att skiva tunt och förvälla, woka eller smörfräsa. Även krispig och god som råkost i sallad. Känns igen på sina krusiga, mörkgröna blad som blir ljusare mot huvudets mitt.
» Småtomater
SKÖRDETID: April – november
SVENSK I BUTIK: April – november
Saftiga med en söt och fyllig smak. Givna i sallader, att äta som de är eller lägga på grillen. Passar till grillad halloumi eller med mango, parmaskinka, salladslök och rucola. Förvaras alltid i rumstemperatur.
» Paraguayos
SKÖRDETID: Maj – augusti
FRÅN: Spanien och Italien
En platt persika med vitare och fastare fruktkött. Söt, saftig och god att äta som den är eller i sallad med färska örter, mozzarella, citron och olivolja. Mognar i rumstemperatur, men förvaras bäst i kylen.
» Odlade blåbär
SKÖRDETID: Juli – augusti
SVENSK I BUTIK: Juli – augusti
Söta och fulla av antioxidanter. De små bären platsar i pannkaka, sylt och paj, samt ger fin smak och färg till smoothies. Testa gärna blåbär på grillat bröd med färskost. Förvaras i kylen.
» Blomkål
SKÖRDETID: Maj – november
SVENSK I BUTIK: Maj – november
En klassiker med mild och härlig kålsmak som dessutom är rik på C-vitamin. Grilla den i skivor eller ugnsbaka som en vegetarisk rätt. Testa gärna en fräsch blomkålstacos med rädisor, lime och jalapeñomajonnäs!
» Bigarråer
SKÖRDETID: Juli – augusti
SVENSK I BUTIK: Juli – augusti
Ett lite sötare körsbär som kan användas till sylt, chutney eller paj. Passar även i sallad med getost, dragon, hasselnötter och fänkål. Förvaras i kylen för längre hållbarhet, cirka två veckor.
» Vattenmelon
SKÖRDETID: Året om
FRÅN: Spanien
Läskande god att äta naturell eller i sallad. Smakar extra gott med mynta, basilika, fetaost, lime och chili. Ju mörkare fruktkött desto sötare smak. Testa att frysa in den i istärningar och lägg i drinken!
» Potatis: Estelle
SKÖRDETID: Maj – augusti
SVENSK I BUTIK: Maj – augusti
Delikatessfärskpotatis med nötig smak. God att koka och äta till grillat och fisk eller i en ljummen potatissallad. Rostas gärna hel i ugn tills den blir gyllene och krispig med flingsalt, parmesan och en god olivolja.
» Salladsärtor
SKÖRDETID: Slutet av juni – augusti
SVENSK I BUTIK: Slutet av juni – augusti
Spröda och krispiga med mild och söt smak. Kan ätas råa som tilltugg eller salladstillbehör. Passar även utmärkt att grilla och servera till kött, fisk och fågel. Förvaras i sin förpackning i kylen.