Meloner

Milda meloner, vad gott!

Innehåller vattenmeloner mer vatten än sötmeloner? Består sötmeloner av mer socker än vattenmeloner? Och vem betalar 28 000 kronor för en densukemelon? Den som läser får se!

SÄSONG

Vatten-, honungs-, galia-, och cantaloupe­­­melon finns året runt. Nätmelon skördas juli till augusti och grodskinnsmelon finns november till september.

FÖRVARING

Nätmelon och Cantaloupe: 2-5 °C, Honung, Galia och Piel de Sapo: 7-10 °C, Vattenmelon: 10-15 °C, får köldskador vid temperaturer under 10 °C.

TILLAGNING

Vanligtvis ät den naturell, men kan marineras och går också att grilla. 

PASSAR MED

Vattenmelon: fetaost, lime, mynta, choklad. Sötmelon: lakrits, ingefära, gurka, fänkål.

Melon är en ettårig klängväxt som är släkt med gurka och pumpa. Frukten delas in i sötmeloner och vattenmeloner, där fröna i den senare ligger inbäddade i fruktköttet medan fröhuset är samlat i mitten hos sötmelonerna. Trots namnet innehåller inte vattenmelonen nämnvärt mycket mer vatten än de andra melonerna. Vattenmeloner består av ungefär 91 procent vatten, eller strax över, sötmeloner 90 procent. Sockerhalten då? Sötmelonerna är något sötare, men inte mycket, cirka 8 av 100 gram, mot vatten­melonens cirka 6 av 100 gram.

Sällsynt är dyrt

En av de mer sällsynta sorterna är Densukemelonen. Det är en vatten­melon med svart skal som bara växer på den japanska ön Hokkaido. Densuke-melonen är hårdare och krispigare än vanliga vattenmeloner och har en annan grad av sötma. Det är inte ovanligt att den första skörden går på runt 28 000 svenska kronor – per melon! En annan dyrgrip är Yubari King, en korsning mellan två sorters cantaloupemeloner. Normalt kostar en frukt mellan 500 och 1 000 kronor – en stor summa för en enda melon.

Gott till mycket

Alla meloner är goda att äta naturella och gör sig bra i en sallad. Vattenmelon i en sallad med fetasost är en klassiker och den gör sig perfekt i somriga bål och drinkar. Sötmelonerna cantaloupe, galia och nätmelon passar alla fint till charkprodukter och rökt mat. Honungsmelon och parmaskinka är en annan klassiker där den söta melonen gifter sig perfekt med sältan i parmaskinkan. Grodskinnsmelonen (Piel de Sapo) passar, förutom i salladen, även på delikatessbrickan eller till dessert precis som den är.

Använd kärnorna

Meloner används ofta naturella på ett eller annat sätt, men du kan faktiskt grilla dem. Skär i skivor och grilla hastigt. Och du: Släng inte kärnorna! De är rika på fettsyror och vitaminer och protein, och de har en mild och söt nötsmak som gör dem goda att rosta för att ätas som snacks eller att toppa din sallad, müsli eller smoothie med. Tvätta kärnorna rena från melonrester i en sil och lägg dem sedan i en torr stekpanna och rosta på hög värme till de fått lite färg. Rör hela tiden så att de inte bränns.

Text: Fredrik Malmborg  Foto: Andreas GrönlundRÄTT PÅ RÅVARAN

Söta meloner gillar salta smaker

Melon är ju i grunden så enkelt. En klyfta iskall vattenmelon en varm sommardag, eller en doftande dessertmelon att äta rakt av. Men det kan vara kul att ta ut svängarna lite mer. Just melonernas sötma gör att de passar ihop med salta smaker som i klassikern melon och skinka eller vattenmelon och fetaost. 

Grodskinnsmelon eller på spanska Piel de Sapo, är en extra söt variant av honungsmelon och det saftiga, spröda melonköttet passar utmärkt i en sallad med vinägrett och toppad med getost. Det går till och med att koka melon som i receptet vanilj­kokt melon där söt­man i canta­loupe­melonen förstärks av en lag med vanilj och citron. 

Längtar du efter något riktigt läskande så prova vattenmelon­slushen med rejält
bett av ingefära. Frys gärna in vatten­melonbitarna i förväg.Melon med senapsvinägrett, getost och hasselnötter

Portioner: 4 | Tid: Under 30 minuter | Medel


INGREDIENSER: 

1 grodskinnsmelon (Piel de Sapo) eller honungsmelon
1 1⁄2 msk dijonsenap
1 1⁄2 msk olivolja
1 1⁄2 msk vitvinsvinäger
150 g getost
1 fänkål
1 dl rostade hasselnötter
1 kruka körvel

1.

Skala och skär melonen i stora bitar.

2.

Blanda senap, olja och vinäger.

3.

Smula getosten i stora bitar. Hyvla fänkålen tunt, gärna med mandolin. Grovhacka hasselnötterna.

4.

Lägg upp melon, ost och fänkål på ett stort fat. Ringla över vinägretten och strö över nötterna och toppa med kvistar av körvel.