Under den mörka skönhetens skal

Under den mörka skönhetens skal

God, vacker, lättlagad och bra att ha i kylskåpet. Det är auberginens signum. Bakom dess skinande, mörklila yttre döljer sig flera oanade användningsområden och en sked matnyttigheter.

SÄSONG

Auberginen finns i grönsaksdisken året om och odlas i både Spanien och Holland.

TILLAGNING

Auberginen är lättlagad och god att steka, ugnsrosta, grilla och ugnsbaka. Passar utmärkt att göra röror av och använda i grytor.

PASSAR MED

Olivolja, citron, vitlök, valnötter, fetaost, mozzarella, parmesan och örter som basilika, timjan och persilja.

FÖRVARING

Trivs bäst i kylskåpets grönsakslåda, plasta gärna in den men låt stjälken vara oplastad, då håller den sig fräsch extra länge. Kan få köldskador i form av fläckar på skalet under 7 grader.

Man ser dem på flera meters håll i mataffären. De ligger där och blänker från grönsaksdisken och ser lockande ut, men vad är auberginen egentligen för en grönsak och hur kan den tillagas? Den vanligaste sorten i svenska matbutiker är den avlånga Black beauty. Under den mörka ytan döljer sig ett benvitt och fiberrikt kött som har god förmåga att absorbera vätska och därmed dra åt sig härliga smaker under tillagning.

På uppsving i det nordiska köket

Till de mest kända auberginrätterna hör moussaka och den franska grönsaksröran ratatouille. Den är också god att ugnsbaka i halvor toppad med olika smaker från medelhavsregionen där auberginen för övrigt används flitigt i köket. Vill du kräma till det gröper du ur det ugnsbakade fruktköttet och använder det till de klassiska auberginerörorna baba ganouch och kashk-e bademjan – perfekt på mezebuffén, som grönsaksdipp eller till en skiva bröd.

Auberginens närvaro i det nordiska köket växer ständigt. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad vi använder den till. Dess matiga karaktär, saftighet och tuggmotstånd gör att den passar fint i det vegetariska köket. Speciellt som biff i burgare – antingen panerad eller stekt i skivor som den är samt tärnad i kryddiga grytor. Sedan några år tillbaka är auberginen även populär på julbordet som ett grönt alternativ till inlagd sill.

Full av nyttigheter

Trots att auberginen består av mycket vatten har skalet visat sig vara innehållsrikt på fibrer och antioxidanten nasunin som är särskilt bra på att skydda hjärnceller och förebygga förkalkning. Det kan också vara bra att veta att tillagad aubergin går fint att frysa in.

I affären kan du avgöra mognadsgraden genom att trycka försiktigt på skalet och se om den ger efter något. En mogen aubergin ska vara fast men med en liten mjukhet. Som rå smakar auberginen inte särskilt gott, tur att det finns så många sätt att tillaga och variera den på. Tre goda recept hittar du här nedanför!

Text: Malin Ulfhager Foto: Andreas GrönlundRecept

Nyttja Auberginens många sidor

Aubergine är grönsakernas kameleont som tacksamt drar åt sig olika smaker och det kan man utnyttja för att efterlikna andra rätter. I det ena receptet läggs auberginen in i en klassisk 1-2-3 ättikslag och simsalabim så har du en vegetarisk inlagd sill. Servera i en krämig örtagårdsås och jag lovar att den kommer gillas även av mer traditionella sillälskare. 

En helt annan smakprofil får auberginen i rullen med basilika och mozzarella. Här är det istället tydliga medelhavssmaker med lite sting av chili. Auberginerullen serveras kall och går fint att förbereda dagen innan så smakerna hinner mogna.

I äldre recept står ofta att auberginen ska saltas innan tillagning men det behövs inte längre då moderna auber­ginesorter har klart mindre beska. Auber­ginens textur gör dock att den lätt suger åt sig rejält med olja vid tillagning. I receptet med auberginedipp så förkokar jag den i några minuter och då krävs mindre mängd olja vid stekningen. Dippen blir lite mindre fet men minst lika god! 

3 recept