I säsong – bäst just nu!

I säsong – bäst just nu!

I säsong – bäst just nu!

Är du nyfiken på vilka av säsongens frukter, grönsaker och bär som är bäst till både smak och pris? Här lyfter vi månadens råvaror så att du kan göra smarta val i frukt- och gröntavdelningen.
  1. Januari

    Januaris bästa råvaror från Sverige präglas av prisvärda rotfrukter. Upptäck och lär känna dess olika egenskaper, smaker och karaktär. Då blir januaris matlagning både godare och roligare i köket!


    » Morot

    SKÖRDETID: Mars – april
    SVENSKT I BUTIK: Hela året.
    SMAKAR: Saftigt, sött och milt.
    ANVÄND TILL: Soppor, wok och grytor. Passar också i marmelader och bakverk samt råriven.

    » Palsternacka

    SKÖRDETID: Juli – december
    SVENSKT I BUTIK: Under hela året vid normal skörd.
    SMAKAR: Likt morot och med en kryddig ton åt örthållet.
    ANVÄND TILL: Tillagas gärna i ugn, god att fritera eller göra puré av.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSKT I BUTIK: Augusti – april
    SMAKAR: Kraftfullt med sötaktiga toner.
    ANVÄND TILL: Gratänger, rotfruktsplåt i ugn, soppor, stomp och grytor.

    » Rödlök

    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    SVENSKT I BUTIK: Oktober – mars
    SMAKAR: Lite sötare än gul lök. Ju färskade desto mildareär löken.
    ANVÄND TILL: Inläggning och marmelad eller skiva tunt och ät rå i sallad.

    » Gul lök

    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    SVENSKT I BUTIK: September – april
    SMAKAR: Skarpt och smakrikt. Tillagning tar fram dess sötma.
    ANVÄND TILL: Soppor, såser och som smakförstärkare i nästan all matlagning

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – november
    SVENSKT I BUTIK: Juli – maj
    SMAKAR: Sött med en tydlig kålsmak.
    ANVÄND TILL: Mos, grytor och på rotfruktsplåt i ugn.

    » Jordärtskocka

    SKÖRDETID: Augusti – sen vår
    SVENSKT I BUTIK: Hela året
    SMAKAR: Len och aromatisk med karaktärsfull smak.
    ANVÄND TILL: Mos, puré, soppa och gratäng.

    » Äpple

    SORT: Frida
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSKT I BUTIK: Januari – maj
    SMAKAR: Syrligt med en viss sötma.
    ANVÄND TILL: Att äta naturell eller i äppelkaka.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  2. Februari

    I februaris grönsaksdisk gör slanggurkan entré i större kvantitet. Och visst är det tacksamt att höstens skörd av rödbetor och rotfrukter fortsätter att ge färg och smak till matbordet?


    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – december, innan frosten slår till.
    SVENSK I BUTIK: Hela året.
    SMAKAR: Sött och gott.
    ANVÄND TILL: Rödbetsbiffar och grytor. God att råriva och ugnsbaka med fetaost och örter.

    » Jordärtskocka

    SKÖRDETID: Augusti – sen vår.
    SVENSK I BUTIK: Hela året.
    SMAKAR: Len och aromatisk med karaktärsfull smak.
    ANVÄND TILL: Jordärtskockschips i ugn, soppa, gratäng och kräm.

    » Gurka

    SORT: Slanggurka.
    SKÖRDETID: Odlas året om i växthus.
    SVENSK I BUTIK: Hela året, begränsad tillgång under vintern.
    SMAKAR: Saftigt, fräscht och milt med krispigt kött.
    ANVÄND TILL: Tzatziki, gazpacho, sallader och grönsaksdipp.

    » Palsternacka

    SKÖRDETID: Juli – december
    SVENSK I BUTIK: Under hela året vid normal skörd.
    SMAKAR: Likt morot och med en kryddig ton åt örthållet.
    ANVÄND TILL: Tillagas gärna i ugn med lite olivolja och örter.

    » Morot

    SKÖRDETID: Midsommar – slutet av november.
    SVENSK I BUTIK: Hela året.
    SMAKAR: Saftigt, sött och milt.
    ANVÄND TILL: Marmelad, bröd och kakor. God att ugnsrosta, woka och att göra soppa på.

    » Potatis

    SORT: Marilyn
    SKÖRDETID: Oktober – mars
    SVENSK I BUTIK: Oktober – mars
    SMAKAR: Söt och nötig med en smörig ton.
    ANVÄND TILL: Mos, puré, potatis-sallad och kokt.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSK I BUTIK: Augusti – april
    SMAKAR: Kraftfullt med sötaktiga toner.
    ANVÄND TILL: Gratänger, rotfruktsplåt i ugn, soppor, stomp och grytor.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – november
    SVENSK I BUTIK: Juli – maj
    SMAKAR: Sött med en tydlig kålsmak.
    ANVÄND TILL: Mos, grytor och på rotfruktsplåt i ugn.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  3. Mars

    I mars, innan årets första primörer skördas gäller det att ta sikte på rotfrukter och svenska året-runt-grönsaker som gurka, champinjon, rödbeta och potatis. Smaksätt gärna med färska örter från Sverige! .


    » Champinjon

    SORT: Naturligt D-vitaminberikad.
    SKÖRDETID: Året om.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Snällt med en neutral svampsmak.
    ANVÄND TILL: Pastarätter, svampsås, soppa, pizza-topping och sallader.

    » Äpple

    SORT: Rubinola
    SKÖRDETID: September-oktober
    SVENSK I BUITK: Oktober-april
    SMAKAR: Aromatiskt söt med en frisk balanserad syrlig arom.
    ANVÄND TILL: Kycklinggryta, i bakverk och sallader samt ugnsbakad som dessert med hasselnötter.

    » Potatis

    SORT: Melody
    SKÖRDETID: September-oktober
    SVENSK I BUITK: September-juni
    SMAKAR: Smakrik med liten jordighet, aningen sött avslut.
    ANVÄND TILL: Passar till det mesta då konsistensen ligger mellan fast och mjölig.

    » Gul lök

    SKÖRDETID: Augusti-oktober
    SVENSK I BUITK: September-april
    SMAKAR: Skarpt och smakrikt. Tillagning tar dram dess sötma.
    ANVÄND TILL: Att ugnsbaka med örter och som smakförstärkare i nästan all matlagning.

    » Morot

    SKÖRDETID: Maj-december, innan frosten slåt till.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Saftigt, sött och milt.
    ANVÄND TILL: Marmelad, bröd och kakor. God att ugnsrosta, woka och att göra soppa på.

    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli-december, innan frosten slår till.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Sött och gott.
    ANVÄND TILL: Att ugnsbaka med fetaost, honung och örter eller koka och servera med en klick smör.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti-december
    SVENSK I BUITK: Augusti-april
    SMAKAR: Kraftfull med sötaktiga toner.
    ANVÄND TILL: Gratänger, rotfruktsplåt i ugn, soppor, stomp och grytor.

    » Gurka

    SORT: Slanggurka
    SKÖRDETID: Året om i växthus.
    SVENSK I BUITK: Hela året, begränsade volymer under vintermånaderna.
    SMAKAR: Saftigt, fräscht och milt med krispigt kött.
    ANVÄND TILL: Tzatziki, gazpacho, sallader och grönsaksdipp.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  4. April

    Aprils råvaror ger en liten men efterlängtad försmak på våren – i grönsaksdisken har det nämligen blivit tid för svenska tomater. I kryddhyllan står färsk rosmarin och salvia redo att smaksätta påsken.


    » Gurka

    SORT: Slanggurka
    SKÖRDETID: Året om i växthus.
    SVENSK I BUITK: Hela året, begränsade volymer under vintermånaderna.
    SMAKAR: Saftigt, fräscht och milt med krispigt kött.
    ANVÄND TILL: Tzatziki, gazpacho, sallader och grönsaksdipp.

    » Tomat

    SORT: Rund tomat
    SKÖRDETID: Året om i växthus.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Mild sötma med en frisk lite syrlig avslutning.
    ANVÄND TILL: Tomatsallad, gazpacho, salsa, caprese, bruschetta. Också god grillad och ugnsbakad.

    » Rosmarin

    SKÖRDETID: Odlas i krunka året om.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Fylligt och sött. Påminner lite om kåda. Kommer till sin rätt i varm matlagning som ugn och gryta.
    ANVÄND TILL: amm, fläsk, kyckling, fet fisk och ugnsbakad potatis samt som smaksättare i bröd, såser och alkoholfria drinkar.

    » Groddar

    SORT: Böngroddar
    SKÖRDETID: Året runt.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Milt, krispigt och behagligt.
    ANVÄND TILL: Pad thai, ramen, nudelrätter och färska vårrullar.

    » Salvia

    SKÖRDETID: Odlas i kruka året om.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Blommigt, fylligt och med en aning mintighet.
    ANVÄND TILL: Rotselleri, gnocchi och fläsk. Tål hög värme, god att steka knaprig.

    » Ärtskott

    SORT: Sockerärta
    SKÖRDETID: Året runt.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Friskt och krispigt, likt sockerärtan.
    ANVÄND TILL: Allt som behöver krisp och fräschör som wokrätter, mackan och laxen.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti–december
    SVENSK I BUITK: Augusti-spril
    SMAKAR: Kraftfullt med sötaktiga toner.
    ANVÄND TILL: Gratänger, rotfruktsplåt i ugn, soppor, stomp och grytor.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli–november
    SVENSK I BUITK: Juli–maj
    SMAKAR: Sött med en tydlig kålsmak. Rik på C-vitamin.
    ANVÄND TILL: Mos, grytor och på rotfruktsplåt i ugn.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  5. Maj

    Maj bjuder på en parad av svenska, goda primörer. Ta vara på den första späda sparris- och rabarberskörden och njut av färskpotatis så som du vill ha den. Kanske i en ljummen sallad eller kokt med en klick smör. Låt våren smaka!


    » Färskpotatis

    SKÖRDETID: Maj-augusti
    SVENSK I BUITK: Maj-augusti
    SMAKAR: Nyskördat och somrigt med jordiga och nötiga toner.
    ANVÄND TILL: Ljummen potatissallad, kokt med smör och salt, grillad eller ugnsrostad med örter.

    » Rabarber

    SKÖRDETID: Maj-augusti
    SVENSK I BUITK: Maj-augusti
    SMAKAR: Syrligt, friskt och strävt.
    ANVÄND TILL: Sallad, lemonad, curd, chutney och efterrätter.

    » Isbergssallat

    SKÖRDETID: Maj-oktober
    SVENSK I BUITK: Maj-oktober
    SMAKAR: Neutralt, friskt och krispigt.
    ANVÄND TILL: Salladsbas, i burritos och wraps, som serveringsskål och på grillen.

    » Sparris

    SORT: Grön sparris
    SKÖRDETID: Maj-juni
    SVENSK I BUITK: Maj-juni
    SMAKAR: Milt och sött.
    ANVÄND TILL: Buffé som kokt, grillad eller stekt. Gärna med olivolja och parmesan.

    » Jordgubbar

    SKÖRDETID: Maj-september
    SVENSK I BUITK: Maj-september
    SMAKAR: Sött och somrigt.
    ANVÄND TILL: Sallader, bakverk och tårtor samt ljuvliga som de är.

    » Gurka

    SORT: Slanggurka
    SKÖRDETID: Året om, i växthus.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Saftigt, fräscht och milt med krispigt kött.
    ANVÄND TILL: Lemonad, tzatziki, sallad och inläggning.

    » Tomat

    SORT: Rund tomat
    SKÖRDETID: Året om, i växthus.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Mild sötma med en frisk lite syrlig avslutning.
    ANVÄND TILL: Tomatsallad, salsa, caprese och bruschetta. Också god ugnsbakad.

    » Romansallat

    SKÖRDETID: Maj-oktober
    SVENSK I BUITK: Maj-oktober
    SMAKAR: Milt men lite mer än isbergs¬sallat. Texturen är behagligt krispig.
    ANVÄND TILL: Caesar¬sallad, fiskrätter och på grillen med smör och citron.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  6. Juni

    Juni är kålens månad. Nu tar många olika sorter, färger och former plats i grönsaksavdelningen. Och du, passa på att njuta av Sveriges korta och intensiva sparrissäsong.


    » Isbergssallat

    SKÖRDETID: Maj-oktober
    SVENSK I BUITK: Maj-oktober
    SMAKAR: Neutralt, friskt och krispigt.
    ANVÄND TILL: Salladsbas, i burritos och wraps, som serveringsskål och på grillen.

    » Färsk spetskål

    SKÖRDETID: Juni-november
    SVENSK I BUITK: Juni-november
    SMAKAR: Milt med fräsch kålsmak.
    ANVÄND TILL: Coleslaw, ugns¬bakad med asiatiska smaker,ångad eller wokad.

    » Grönkål

    SKÖRDETID: Juni-februari
    SVENSK I BUITK: Juni-februari
    SMAKAR: Ganska kraftigt med härligt tuggmotstånd.
    ANVÄND TILL: Som tillbehör stekt med olja och vitlök, till krämig pasta, på pizzan och i smoothies.

    » Rabarber

    SKÖRDETID: Maj-augusti
    SVENSK I BUITK: Maj-augusti
    SMAKAR: Syrligt, friskt och strävt.
    ANVÄND TILL: Efterrätter, lemonad, glass, curd och marmelad.

    » Gurka

    SORT: Slanggurka
    SKÖRDETID: Året om, i växthus.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Saftigt, fräscht och milt med krispigt kött.
    ANVÄND TILL: Att steka med kapris och smör, picklad med ingefära och i tzatziki.

    » Salladskål

    SKÖRDETID: Juni–november
    SVENSK I BUITK: Juni–november
    SMAKAR: Distinkt kålsmak med krispig bladnerv.
    ANVÄND TILL: Kimchi, wokrätter, bibimbap och i sallader.

    » Färsk vitkål

    SKÖRDETID: Juni-juli
    SVENSK I BUITK: Färsk: juni–juli, nyskördad: augusti–oktober, lagrad: november–maj
    SMAKAR: Tydligt av kål med pigg, krispig textur.
    ANVÄND TILL: Pizzasallad, coleslaw, kåldolmar och kålpudding.

    » Grön och vit sparris

    SKÖRDETID: Maj-juni
    SVENSK I BUITK: Maj-oktober
    SMAKAR: Milt och sött.
    ANVÄND TILL: Buffé som kokt, grillad eller stekt. Gärna med olivolja och parmesan.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  7. Juli

    I juli är det högsäsong för svenska grönsaker. Smaka på späda morötter, mild knipplök och nyskördade betor när de är som bäst. Kom ihåg att skapa pesto på blasten – gott och klimatsmart.


    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juni – december, innan frosten slår till.
    SVENSK I BUITK: Knipprödbeta finns i juni – september. Lagrade rödbetor resten av året.
    SMAKAR: Lite sött och jordaktigt med en underton som påminner om lakrits.
    ANVÄND TILL: Inläggningar, ugnsbakad med getost och kokad med brynt smör.

    » Knipplök

    SKÖRDETID: Juni – augusti
    SVENSK I BUITK: Juni – augusti, lagrad lök finns resten av året.
    SMAKAR: Betydligt mildare och sötare än vanlig lök.
    ANVÄND TILL: På grillen, i nudel¬salladen och bakad med ädelost.

    » Knippmorot

    SKÖRDETID: Juni – augusti
    SVENSK I BUITK: Juni – augusti, resten av året finns morötter utan blast.
    SMAKAR: Saftigt, sött och knaprigt.
    ANVÄND TILL: Rostad till en primörsallad eller kokad med smör och salt.

    » Jordgubbar

    SKÖRDETID: Maj – augusti
    SVENSK I BUITK: Maj – augusti> SMAKAR: Sött och somrigt.
    ANVÄND TILL: Sallader, bakverk coh tårtor samt ljuvliga som de är.

    » Fänkål

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – oktober
    SMAKAR: Fint av aniskaraktär.
    ANVÄND TILL: Råhyvlad i sallder, ugnsbakad och i det italienska köket.

    » Blomkål

    SKÖRDETID: Juni – november
    SVENSK I BUITK: Juni – november
    SMAKAR: Krispigt med fin kålsmak.
    ANVÄND TILL: Indiska-, wok-, och husmansrätter. Toppen att ugnsrosta.

    » Broccoli

    SKÖRDETID: Juli – novemebr
    SVENSK I BUITK: Juli – november
    SMAKAR: Milt av kål och egen karaktär.
    ANVÄND TILL: Broccolimos, wokrätter, gratäng och sallad.

    » Rödkål

    SKÖRDETID: Juli – december
    SVENSK I BUITK: Juli – december
    SMAKAR: Fylligt likt vitkål.
    ANVÄND TILL: Att finstrimla i sallad, woka och pickla.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  8. Augusti

    Nu finns massor av svenskskördade frukter och grönsaker att njuta av. Passa på när såväl fänkål som purjolök är i säsong och även våra svenska betor i flera vackra färger.


    » Plommon

    SORT: Opal
    SKÖRDETID: Augusti
    SVENSK I BUITK: Augusti
    SMAKAR: Sött, saftigt och aromatiskt.
    ANVÄND TILL: Dessert, paj, marmelad, chutney och kompott.

    » Blåbär

    SORT: Vilda
    SKÖRDETID: Mitten av juli – augusti
    SVENSK I BUITK: Mitten av juli – augusti
    SMAKAR: Fräscht, skogigt och sött.
    ANVÄND TILL: Blåbärsgröt, blåbärspannkaka, paj, smoothie, sylt och sallad.

    » Kantarell

    SKÖRDETID: Augusti – november
    SVENSK I BUITK: Augusti – november
    SMAKAR: Aromatiskt och karaktärsfullt.
    ANVÄND TILL: Att toppa på pizza och fritatta. Ljuvlig i paj och krämig pasta.

    » Stjälkselleri

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – oktober
    SMAKAR: Kraftigt och aromatiskt med härligt spröd konsistens.
    ANVÄND TILL: Ostbricka, sallad och dipp. Prova att honungsglasera till kött och fisk.

    » Hallon

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Juli – september
    SMAKAR: Lite syrligt men den utpräglade sötman tar överhanden.
    ANVÄND TILL: Desserter, sylt, kräm, saft och marmelad.

    » Rabarber

    SKÖRDETID: Maj - augusti
    SVENSK I BUITK: Maj - augusti
    SMAKAR: Sötsyrligt och lite strävt.
    ANVÄND TILL: Sylt, saft, marmelad och desserter.

    » Hjortron

    SKÖRDETID: Augusti
    SVENSK I BUITK: Augusti
    SMAKAR: Syrligt och saftigt med en liten ton av beska.
    ANVÄND TILL: Desserter som ostkaka, glass och tiramisu samt till ostbricka.

    » Gul- och polkabeta

    SKÖRDETID: Juli – april
    SVENSK I BUITK: Juli – april
    SMAKAR: Som rödbetor fast polkabetan är något mildare.
    ANVÄND TILL: Att skiva eller strimla tunt i sallader, gärna i en vinägrett.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  9. September

    September är den månad då vi börjar förflytta oss från sol till jord. Mustiga smaker från säsongens kål och rotfrukter väntar. Passa även på att njuta av den första äppelskörden som fräschör i en sensomrig sallad eller i en mustig gryta.


    » Vaxbönor

    SKÖRDETID: Juni – september
    SVENSK I BUITK: Juni – september
    SMAKAR: Milt, spänstigt och aningen sött.
    ANVÄND TILL: Vitlöksstekta i sallader, som måltidstillbehör eller i soppor och stuvningar.

    » Äpple

    SORT: Discovery, med flera
    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Friskt, sött och något syrligt.
    ANVÄND TILL: Kall potatissallad, ugnsbakade dessertpajer eller ät precis som de är.

    » Rödkål

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSK I BUITK: Augusti – december
    SMAKAR: Krispigt och fylligt.
    ANVÄND TILL: Att syra eller steka lätt som tillbehör samt tunt skivad och rå i sallad.

    » Fänkål

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – oktober
    SMAKAR: Krispigt och saftigt med tydlig ton av lakrits.
    ANVÄND TILL: Grytor, sallader eller som smaksättare i fiskrätter.

    » Morötter

    SKÖRDETID: Från juli till frosten slår till, därefter halmas de.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Krispigt och sött.
    ANVÄND TILL: Vegetariska biffar, juicer, wokrätter, söta bakverk eller ugnsbakade med olivolja, salt och örter.

    » Majs

    SKÖRDETID: Augusti – september
    SVENSK I BUITK: Augusti – september
    SMAKAR: Milt och sött.
    ANVÄND TILL: Latinamerikanska rätter, att lägga på grillen och att toppa sallader med. 

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – november
    SVENSK I BUITK: Juli – maj
    SMAKAR: Sött med en tydlig kålkaraktär.
    ANVÄND TILL: Mos, grytor och på rotfruktsplåt i ugn.

    » Plommon

    SORT: Jubileum
    SKÖRDETID: September
    SVENSK I BUITK: September
    SMAKAR: Saftigt, av stor sötma och fin arom.
    ANVÄND TILL: Marmelader, chutney, desserter eller grytor. Passar bra till kyckling och fläsk.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  10. Oktober

    Oktober bjuder på råvaror från skog och jord. Nu är tid för gyllenbruna trattkantareller som sätter ljuvlig smak på årstidens mustiga soppor och såser. Plocka, torka och njut!


    » Äpple

    SORT: Ingrid Marie, med flera
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Fint aromatiskt, saftigt och sötsyrligt.
    ANVÄND TILL: Söta desserter som pajer och kompotter. Kanelstek, karamellisera eller ugnsbaka och servera med vaniljglass.

    » Pumpa

    SORT: Butternut
    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK PUMPA I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Saftigt, sött, fylligt och nötigt.
    ANVÄND TILL: Vegetariska soppor och grytor eller ugnsrostad med olivolja. Är även, likt en morot, god i söta bakverk.

    » Trattkantareller

    SKÖRDETID: September – november
    SVENSK I BUITK: September – november
    SMAKAR: Jordigt, smörigt, matigt och höstligt.
    ANVÄND TILL: Såser, soppor och grytor. Torkade som smaksättare eller smörstekta på en frasig svamptoast.

    » Morot

    SKÖRDETID: Från mars till frosten slår till.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Krispigt och sött.
    ANVÄND TILL: Söta bakverk, saftiga bröd, mustiga soppor eller riv ner i vegetariska biffar.

    » Rödlök

    SKÖRDETID: Juni – november innan frosten slår till.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Mildare och sötare löksmak, kan variera mellan årstiderna.
    ANVÄND TILL: Smaksättare i grytor, såser och sallader. God att pickla, karamelli­sera eller marmeladkoka.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – november innan frosten slår till.
    SVENSK I BUITK: Juli – maj
    SMAKAR: Sött med tydlig kålsmak.
    ANVÄND TILL: Mos, puréer, grytor, soppor eller rosta hel i ugn.

    » Vitkål

    SKÖRDETID: Juni – november innan frosten slår till.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Mycket krispigt med mild kålsmak utan beska.
    ANVÄND TILL: Husmanskost som kålpudding och kåldolmar, asiatisk wok, amerikansk coleslaw eller tysk surkål.

    » Potatis

    SKÖRDETID: Vinterpotatis skördas september – oktober.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Milt och något jordigt.
    ANVÄND TILL: Raggmunk, spansk tortilla, rösti, gnocchi eller bakad i ugn som matigt tillbehör.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  11. November

    Nu är tid för svensk kål, så passa på att laga. Så god och dessutom full av vitaminer! Testa även våra nyaste tillskott i frukt- och grönthyllan, som flower sprouts och sallarossa.


    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Hela året
    SMAKAR: Fylligt och sött, men kan variera beroende på tillagning.
    ANVÄND TILL:Råkost och inläggningar, alternativt kokade eller ugnsrostade till fisk eller vegetariska rätter. Även goda att gratinera med får- eller getost.

    » Palsternacka

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: September – maj
    SMAKAR: Påminner om morot, men med en kryddigare ton.
    ANVÄND TILL:Grönsakssoppor, puréer, mos och buljongkok. Även god att ugnsrosta eller fritera och servera till fisk- eller kötträtter.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – första frosten
    SVENSK I BUITK: Augusti – mars
    SMAKAR: Väldigt karaktäristiskt och aromatiskt med en hint av sötma.
    ANVÄND TILL: Höstliga soppor och grytor, eller rosta hel alternativt skivad i ugn med brynt smör och hasselnötter.

    » Spetskål

    SKÖRDETID: Juni – första frosten
    SVENSK I BUITK: Juni – december
    SMAKAR: Aningen mildare och sötare än en vitkål.
    ANVÄND TILL: Vegetariska rätter, som helgrillad, ugnsbakad eller smörfräst. Är även god i feta tillbehör såsom coleslaw och gräddstuvningar.

    » Potatis

    SORT: La Vie
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: September – mars
    SMAKAR: Milt och gräddigt, med en lätt söt och nötig ton.
    ANVÄND TILL: Att koka, steka eller ugnsbaka, gärna med det tunna fina skalet på.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – maj
    SMAKAR: Aningen sött med tydlig kålsmak.
    ANVÄND TILL: Grytor, soppor och rotmos. Även god att pickla, ugnsbaka, eller råhyvla i en dressad råkostsallad.

    » Pumpa

    SORT: Hokkaido
    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: September – december
    SMAKAR: Milt, sött och nötaktigt.
    ANVÄND TILL: Söta pajer, eller ugnsrostad i en matig sallad. Även god i soppa och att sylta eller syra.

    » Savoykål

    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: September – december
    SMAKAR: Sprött och milt, med delikat kålsmak.
    ANVÄND TILL: Kåldolmar, asiatisk wok och nudelsoppa, råstrimlad i sallader, eller gräddkokt.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  12. December

    December bjuder på lagrade smaker från svenska jordar. Nu dominerar röda, orange och gröna rötter och kål, som alla är smakstarka, färgsprakande och vitaminrika hjältar i vintermörkret.


    » Rödkål

    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: Augusti – februari
    SMAKAR: Mycket krispigt och milt, likt vitkålen fast med aningen fylligare kålsmak.
    ANVÄND TILL: Sallader, slaw eller picklad som syrligt tillbehör. Även god att steka eller ugnsgratinera med chèvreost.

    » Äpple

    SORT: Cox Orange
    SKÖRDETID: Slutet av september – början av oktober
    SVENSK I BUITK: November – januari
    SMAKAR: Saftigt, fruktigt, friskt, syrligt och lätt kryddigt.
    ANVÄND TILL: Matlagning och desserter då sorten är tålig och be­håller sin fina färg under tillagning. Ugnsbaka exempelvis hela, fyllda med nötter och sirap.

    » Grönkål

    SKÖRDETID: Oktober – januari
    SVENSK I BUITK: Oktober – januari
    SMAKAR: Kraftigt av kål, med saftiga blad och lätt tuggmotstånd som gör sig bäst tillagad.
    ANVÄND TILL: Stuvningar och sallader som ugnsrostad eller stekt. Testa även att fritera och servera med saffran och parmesan.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – första frosten
    SVENSK I BUITK: Augusti – mars
    SMAKAR: Sötaktigt med tydlig smak av selleri.
    ANVÄND TILL: Stomp, soppor och grytor, stekt i skivor eller helbakad i ugn som vegansk huvudrätt på julbordet.

    » Gul lök

    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    SVENSK I BUITK: September – april
    SMAKAR: Intensiv löksmak som blir mildare och sötare vid tillagning.
    ANVÄND TILL: Bas i grytor, soppor och såser, eller karamellisera som topping på allt från ostpajen till julskinkan.

    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Hela året
    SMAKAR: Varierar beroende på tillagning, men huvudsakligen fylligt och sött.
    ANVÄND TILL: Inläggningar, juicer och sallader, eller som kokt, ugnsrostat, eller gratinerat tillbehör.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – maj
    SMAKAR: Sött med tydlig kålsmak
    ANVÄND TILL: Puréer, rotmos, soppor, stekt i skivor eller helrostad i ugn.

    » Brysselkål

    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: September – december
    SMAKAR: Kraftig kålsmak med tydlig beska som avtar vid tillagning.
    ANVÄND TILL: Gräddstuvningar, kokta i ljumna sallader eller ugnsrostad med olja och salt.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti