Dietisten svarar
Att socker inte är det nyttigaste man kan stoppa i sig är vi nog alla överens om. Men hur ska man förhålla sig till sina sötsugna små eller stora barn? Vad kan de egentligen äta, och hur undviker man vardagens sockerfällor? Vi har pratat med ICAs dietist Paula Frösell som svarat på era vanligaste frågor om socker och barn.
Vad gör socker med kroppen, och varför är inte det bra för barn?
– Socker innehåller endast energi (kalorier) och inga av de vitaminer eller mineraler som växande barn behöver få i sig. När man äter socker bryts det ner i beståndsdelarna glukos och fruktos. Dessa tas upp i blodet för att sedan nå ut till cellerna där de omvandlas till energi. Hjärnan behöver glukos, men man får också i sig det när man äter man andra kolhydratrika livsmedel, som frukt, potatis eller pasta. För mycket socker är inte heller bra för barnets tänder.
När kan man börja introducera socker för sitt barn?
– Det finns inga direkta riktlinjer, men ju senare desto bättre. Ofta styrs det av hur familjen lever, till exempel sker det tidigare om det finns äldre syskon som får lördagsgodis, och i vissa fall kanske barnet först i förskolan möts av sötsaker genom de andra barnen. Oavsett när det sker, se till att bestämma vilka regler ni vill sätta kring sötsaker så att barnet kommer in i rutinerna direkt. Då blir det hela lättare att hantera.
Varför ska man vänta så länge som möjligt med sockerintroduktionen?
– Förr eller senare kommer barnet ändå mötas av socker på ett eller annat sätt, och genom att undvika det så länge som möjligt vänjer sig inte barnet vid för söta smaker för tidigt. Vilket är bättre för hälsan i långa loppet. Socker är dessutom helt onödigt eftersom det inte innehåller den näring, vitaminer eller mineraler som barnet behöver. Istället stjäl det bara utrymme i barnets mage från annan mer näringsrik mat. Dessutom är det bättre för barnets tänder att vänta med sockret så länge som möjligt.
Hur är det med sötningsmedel som alternativ istället för socker?
– I grunden handlar det om i vilken omfattning barnet äter sockersötade livsmedel. Små mängder någon enstaka gång är ingen fara om kosten annars är varierad. Men om barnet äter väldigt mycket sött, både dolt i exempelvis yoghurt och mer uppenbart som i läsk, så kan det finnas en poäng med att byta till produkter som är sötade med sötningsmedel. Detta för att få ner energiintaget och minska påverkan på barnets tänder, som ett första steg att mot att börja gå mot fler osötade alternativ.
Fruktsocker då? Kan ett barn få i sig för mycket av det?
– När barnet äter frukt så får det i sig fruktsocker. Men det får även i sig allt det goda frukten innehåller, i form av vitaminer och mineraler. Fibrer får man också i sig om frukten äts hel eller i bitar. Men det är klart, man kan ju få i sig för mycket av allt, så jag tycker att regelbundna matvanor och varierande rätter är två bra tips att förhålla sig till. Då ökar chansen att barnet får i sig alla näringsämnen det behöver, utan att det blir för mycket av något. Men det finns ingen anledning att oroa sig för fruktsockermängderna när man serverar frukt, i bitar eller puré, några gånger per dag. Till frukostgröten, till mellis, och så vidare.
Hur är det med honung, sirap och andra söta ingredienser?
– Barn under 1 år ska inte äta honung. Utöver det så är varken honung eller sirap ett bättre alternativ än socker. De innehåller i och för sig lite antioxidanter, till skillnad från sockret, men med tanke på att barnet ska äta så pass små mängder kommer det inte ha någon betydelse. Den viktigaste källan till antioxidanter är frukt och bär. Så låt gärna frukten vara det enda som ger sötma i till exempel en smoothie.
Finns det mycket socker i burkmat?
– Titta alltid på den enskilda rätten för att få en bild av eventuellt sockerinnehåll. Det finns nämligen många burkmaträtter utan tillsatt socker, så håll gärna utkik efter dessa. Socker ger som sagt bara energi, utan att ge någon näring, och ökar dessutom risken för karies.
I vilken ålder är det okej för barn att äta godis?
– Som jag nämnde innan, ju senare barnet introduceras för socker desto bättre. Men när det gäller just godis så finns det även en risk att små barn kan sätta det i halsen. Det är svårt att sätta en ålder, men vänta i alla fall tills barnet fyllt 3 år. Om barnet har ett äldre syskon som äter godis kan man istället ge minstingen russin eller ärtor så att hen inte känner sig utanför.
Kan man på något sätt avdramatisera barnets inställning till sötsaker?
– Börja med att skapa bra matvanor, för då blir barnets sötsug inte lika stort. Det kan även vara bra att inte prata för mycket om det söta, om vad som är nyttigt och inte, och att servera lagom portioner sött vid speciella tillfällen. Som exempelvis på lördagar, kalas och liknande, för att skapa hållbara rutiner. Kort sagt, inga pekpinnar eller skambeläggning, utan så länge barnet äter bra i övrigt så är det helt okej med något sött ibland. Men styr mängderna, och föregå med gott exempel.