» Brysselkål
SKÖRDETID: September – december
SVENSK I BUTIK: September – december
Små gröna kålklimpar med knaprig konsistens och kraftig smak. Serveras gärna smörkokta, ugnsrostade eller råstekta med chili och lime. Förvaras helst längst ner i kylen i sin förpackning.
» Apelsin: Navelina
SKÖRDETID: Slutet av oktober – februari
FRÅN: Spanien
En lättskalad, saftig och söt apelsinsort som passar lika fint i grönkålssalladen som frukostgröten. Även god smaksättare till karamelliserad brysselkål med smör och honung. Håller längst i kylen.
» Spetspaprika
SKÖRDETID: Året om
FRÅN: Spanien/Nederländerna
En mild, spröd, något sötare paprikasort som gärna tar plats rå i finbladiga sallader, wok och grytor. Även god att ugnsbaka fylld med färs, ost, oliver och örter. Förvaras längst ner i kylen.
» Kålrot
SKÖRDETID: Augusti – november
SVENSK I BUTIK: Året om
En härlig rotfrukt som ger fin karaktär i mos, grytor och soppor. Exemplarisk på det gröna julbordet, ugnsbakad med kryddor som hör julen till. Dessutom är den rik på C-vitamin! Förvaras helst i 2–4 °C.
» Äpple: Ingrid Marie
SKÖRDETID: September – oktober
SVENSK I BUTIK: Oktober–februari
Ett friskt vinteräpple med lätt kryddig ton. Ät som det är, i ugnsbakade desserter med mandel, kanel, smör och honung, eller skivat i en sallad med rotselleri eller fänkål. Håller längst i kylen.
» Gulbeta
SKÖRDETID: Juli – september
SVENSK I BUTIK: Året om, så länge skörden räcker
En mild och sötaktig beta med ljuvligt solgul färg. Under vintern är betorna grövre och passar utmärkt i matigare rätter som gräddkokt, citronstekt, eller getostbakad. Förvaras mörkt, torrt och svalt.
» Potatis: Ratte
SKÖRDETID: September – november
SVENSK I BUTIK: Så länge skörden räcker
En fransk gourmetpotatis med smörig och fyllig smak, perfekt för potatisälskaren som inte orkar skala. Äts gärna stekt, kokt eller ugnsrostad och med senapsvinägrett. Förvaras torrt, mörkt och svalt.
» Rödkål
SKÖRDETID: Augusti – november
SVENSK I BUTIK: Augusti – januari
En vackert rödlila, krispig kål med mild och fyllig smak. Kan hyvlas till en sallad med apelsin, skivas och ugnsgratineras med chèvre, eller picklas med syrlig lime. Förvaras längst ner i kylen.
» Citron
SKÖRDETID: Oktober– juni/juli
FRÅN: Spanien
En syrlig smaksättare som balanserar upp allt från söta bakverk till matiga fiskgrytor, ugnsbakade rotfrukter och örtiga pastarätter. Gärna i kombination med smör och vitlök. Förvaras i rumstemperatur.