Dags att bita i det svenska äpplet

Dags att bita i det svenska äpplet

Hösten bjuder på svenska äpplen i överflöd, och med tusentals olika sorter kommer lika många smakprofiler. Vilken äppelsort gör sig bäst i pajen och vilken passar bäst i matlagning?

SÄSONG

Svenska höstäpplen börjar skördas i augusti och finns numera i butik nästan året om. Detta tack vare för­bättrade lagringsmetoder som gör att äpplena kan hålla sig fina många månader.

TILLAGNING

Äpplen kan kokas, stekas och ugnsbakas. De tillagas med fördel i ugn då det får smaken att växa ännu mer. Prova gärna att ugnsbaka hela äpplen med kanel och lite socker. De är även goda att rå­hy­vla i sallader eller att äta precis som de är.

PASSAR MED

Kryddiga smaker som kardemumma, kanel, anis, fänkål, dragon och muskot. Äpplet i sig är även en underbar smak­kompis till rotselleri och fläskkött såsom bacon och karré, och till andra söta frukter och bär.

FÖRVARING

Äpplena förvaras bäst i 2–4 °C i kylskåp eller i jordkällare.

Äpplet är en fruktig klassiker som tagit plats på matbord och fruktstunder i många år. Den krispiga frukten har ätits i minst två tusen år och förekommer numera i över tusen olika sorter, alla med sin egen specifika smak, textur och matiga egenskaper.

Du har säkert hört uttrycket ”ett äpple om dagen” och redan de gamla grekerna använde sig av äpplen i medicinskt syfte. Att äpplen botar alla sorters sjukdomar, vilket man då trodde, kanske inte är helt sant. Däremot så innehåller de rikligt med C-vitamin och flavonoider – antioxidanter som bygger upp och skyddar kroppens celler. Så ett äpple om dagen kanske inte är så dumt ändå?

Matigt aromatiska Aroma

Bland de svenska äppelsorterna hittar vi Aroma, Rubinola och Saga i frukt- och grönsaksdisken – tre läckra och lättanvända sorter som mognar nu i oktober. Det lite kryddiga äpplet Aroma är sprött och har en fin balans av sötma och syra. Sorten passar bra i matlagning såsom grytor, då det är fast i konsistensen och inte faller sönder vid tillagning. Det blir inte heller brunt lika snabbt som andra sorter kan bli. I en matig gryta passar äpplet med smaker som fänkål, dragon, salvia, muskot och pepparrot, gärna i kombination med rotselleri eller fläskkött.

Dessert-rubinen Rubinola

Rubinola är ett mycket sött äpple som är läckert att knapra i sig precis som det är. Då det har en fin arom är sorten även god att använda i köket, helst i söta efterrätter och bakverk. Några älskade dessertfavoriter är ugnsbakad smördegspaj med äppelfyllning, äppelkompott och stekta äppelskivor med vaniljglass. Smak sätt gärna din äppeldessert med smakkompisar som apelsin, blåa bär, lakrits, vanilj, kardemumma, hasselnöt eller mandel.

Sagolikt saftiga Saga

Sist men inte minst har vi det saftiga äpplet Saga, ett lite mjukare alltiallo-äpple med frisk sötma och inslag av citrus och blommiga toner. Sorten är fin att använda i allt från kalla förrätter till mustiga tillbehör. Ett smaksäkert komplement på tallriken är en kryddig äppelchutney med höstliga toner av kanel, kryddnejlikor och stjärnanis. En sötare variant av chutneyn med kanel och kardemumma gör sig utmärkt i crêpes, eller som ett lyxigare mos på frukostgröten.

 

Text:  Kajsa Eriksson  |  Foto: Marko Vesterinen

Recept

Äppelfest på skörden

Tunnskaliga, aromrika, svenska höst­äpplen är härliga att använda till mat- och efterrätter. Ingrid Marie och Aroma har båda välbalanserade smaker som passar i matlagning. Mitt eget favorit­äpple i matlagning är Ingrid Marie, men vid provlagningen av de här recepten upptäckte jag Saga. Så Saga fick bli huvudingrediens i äppelplättarna som jag smaksatte med kardemumma, en av de allra godaste smakkompisarna till äpple. 

Nu när det finns gott om nyskördade svenska äpplen är det roligt att kunna spara och ta tillvara. Prova mitt recept på en äppel- och rödlöksmarmelad med fin balans mellan sötman från äpple, lök och honung och syra. Den passar fint till lagrad ost eller kallskuret och fläsk. Marmeladen håller i drygt en månad i kylskåpet.   

Äppelflarn sköter sig själv i ugnen och går snabbt att göra med färdig smör­deg och mandelmassa. Den här gången fick äpplena sällskap med kryddig ros­marin som ger en annorlunda och fin brytning till mandeln och äpplena. Men prova gärna att variera smaksättningen!

3 recept