Fisk- och skaldjursallergi

Allergi och intolerans - fisk och skaldjur

Fisk- och skaldjursallergi

Allergi mot fisk, skaldjur eller blötdjur är relativt ovanligt, men kan ge upphov till kraftiga reaktioner. Ibland kan det räcka endast med doften av fisk för att utlösa en allergisk reaktion.

Histamin är en signalsubstans som finns i kroppens celler och som frigörs av allergiframkallande ämnen. Histamin kan förekomma i relativt höga halter i bland annat tonfisk, makrillfiskar, ansjovis, sill och lagrade ostar.

 

Vad händer vid fisk-/skaldjurs-/blötdjursallergi?

Allergin uppstår när immunförsvaret bildar antikroppar (IgE) mot proteinerna i fisk-, skaldjurs- och blötdjurskött. Eftersom proteinet är värmestabilt, påverkar inte tillagning de allergiska reaktionerna. Olika symptom kan förekomma och kombinationer förekommer. Vanliga reaktioner är andnöd, kräkningar, huvudvärk, nässelutslag och astmaanfall.

Allergin kvarstår oftast i vuxen ålder. Oftast är man allergisk mot olika sorters fiskar, men det finns också personer som reagerar mot all sorts fisk. Man kan även reagera mot skaldjur utan att vara allergisk, och risken ökar vid samtidigt intag av alkohol.

 

Hur behandlas fisk-/skaldjurs-/blötdjursallergi?

All fisk, alla skaldjur och blötdjur samt alla produkter/rätter som innehåller dessa livsmedel måste helt uteslutas. Man kan dock vara allergisk mot vissa arter av fiskar, skaldjur och blötdjur men tåla andra. Det är mycket individuellt.

 

Livsmedel och maträtter som innehåller fisk/skaldjur/blötdjur:

Fiskrom, skaldjursrom, kaviar och alla rätter där dessa livsmedel ingår

Färdiglagad mat, hel- och halvfabrikat, t ex sallad, gratänger och grytor

Leverpastej innehåller ofta ansjovis

Janssons Frestelse innehåller ansjovis

Worchestershiresås kan innehålla sardeller eller ansjovis

Caesardressing

Bröd som innehåller fiskolja (oftast omega-3)

Surimi/crabfish görs oftast av fisken Alaska Pollock

Oliver med ansjovisfyllning

Slottsstek innehåller ansjovis i såsen

Paella innehåller musslor och räkor

Nasi Goreng innehåller räkor

Fiskgratäng med skaldjurssås, räk-, hummer- eller kräftsås

Smältostar smaksatta med räkor eller andra skaldjur

Fonder och buljonger kan vara av fisk eller skaldjur

Fisksås och ostronsås (oystersauce) innehåller fisk

Tapenade kan innehålla sardeller

 

Välj det här istället:

Fisk kan utan större svårigheter uteslutas ur maten. Viktigt är dock att använda oljor som är rika på omega-3-fettsyror t ex rapsolja, sojaolja eller linfröolja för en bra balans.

Välj även magra mejeriprodukter som är berikade med A- och D-vitamin.

Fiskfria leverpastejer.

Vegetarisk tångcaviar, svart och röd.


› Lathund för fisk- och skaldjursallergiker (pdf)

 

Läs alltid ingrediensförteckningen noga

Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer fisk eller produkter därav eller kräftdjur och produkter därav måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att på våra egna varor alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent med fisk, skaldjur och/eller blötdjur.

› Lathund för fisk- och skaldjursallergiker (pdf)