Äggallergi

Allergi och intolerans - ägg

Äggallergi

Allergi mot ägg förekommer hos både barn och vuxna. Allergin gör den drabbade känslig mot all mat som innehåller ägg. I vissa fall kan den även leda till reaktioner mot såväl höns- som kycklingkött – liksom mot damm från vanliga äggkartonger.

Äggallergi är allra vanligast hos små barn och försvinner oftast i skolåldern. Eftersom vissa vacciner innehåller ägg, är det viktigt att man alltid informerar om sin allergi i samband med läkarbesök.

 

Symtom vid äggallergi

Äggallergi orsakas av att immunförsvaret bildar antikroppar (IgE) mot proteinet i ägget. Allergin kan ge flera olika symtom och kombinationer förkommer. Vanliga reaktioner är bland annat nässelutslag, eksem, astma samt ögon- och läppsvullnad.

 

Hur behandlas äggallergi?

Ägg och alla produkter som innehåller ägg måste uteslutas. Vid stor känslighet måste även kyckling och hönskött undvikas.

 

Livsmedel och maträtter som innehåller ägg/kan innehålla ägg:

Pannkaka, plättar och våfflor

Kaffebröd och kakor, skorpor, pensling av bröd

Eventuellt ströbröd

Panerade rätter

Leverpastej

Majonnäs och majonnäsdressingar

Pasta med ägg

Färsrätter

Charkvaror

Färdiglagad mat, hel och halvfabrikat, t ex soppor och såser

Bearnaisesås, hollandaisesås

Gratänger, pajer, puddingar och lådor

Maränger av ägg och äggvitekristyr

Glass

Hårdost med konserveringsmedlet E 1105 Lysozym

 

Välj det här istället:

Det går att utesluta ägg och ersätta med andra produkter men ägg har ofta en viktig funktion i bakningen. Framförallt ger det volym och fin ytglans och binder samman.

Pannkaka och våfflor: ersätt ägget med 1 tsk bakpulver och grädda på vanligt sätt.

Kakor, bakverk, tårtor och pajer: använd smördeg, mördeg eller pajdeg.

Vetebröd: kan penslas med mjölk eller smält smör.

Matbröd: kan penslas med vatten eller mjölk.

Äggstanning i pajer eller puddingar: riven ost, mjölk och vetemjöl. Det finns även bra recept på äggfria pajfyllningar.

Äggersättningar finns: No Egg, Loprofin (finns på apotek).

Charkvaror, varmkorvar, grillkorvar, falukorvar, chorizo etc finns utan ägg från många stora tillverkare.

Äggfri majonnäs.

 

› Lathund för äggallergiker (pdf)

 

Läs alltid ingrediensförteckningen noga

Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer ägg eller produkter därav måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att på våra egna varor alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent med ägg.

 

› Våra äggfria recept