Baka med augustis godsaker

Baka med augustis godsaker

Nu svämmar skog, trädgårdar och fält över av naturliga godsaker. Många går dessutom att både laga mat och baka på. Månadens skörd bad My Feldt om hennes tankar om och tips på bakning med säsongens bästa.

Augusti månad för med sig rödbetor, kantareller, plommon, blåbär, björnbär, hjortron och fortfarande kan det finnas svensk rabarber och zucchini att få tag på. Men vad ska vi göra för gott på skörden? Det ges ut fler kokböcker per capita i Sverige än någon annanstans i världen. Vi vill inte bara lära oss laga mat utan även lära oss att baka bättre. Det märks inte minst bland de senaste årens populära bakböcker från kreatörer som Linda Lomelino, Frida Skattberg, Camilla Hamid och My Feldt.

Den sistnämnda är konditorn som varit kock på stjärnkrogar i London och Stockholm och medverkat i flera TV-program. Idag skriver My Feldt böcker och driver ett konditori i Halmstad. Själv beskriver hon sig som ”en rörig och extremt levnadsglad känslomänniska som glömmer allt men ändå får väldigt mycket gjort.” Ekologi och säsong är viktigt för My som fokuserar på det dels i vardagen, men också i bakböckerna Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga och nu senast Rullrån och tankebrus som utkom i maj. Enligt My vill alla ha alla råvaror året runt men vi tänker sällan på hur säsongen påverkar smaken.

Säsongen spelar roll

– Jag vill använda mig av råvaror i säsong, när naturen bestämt att det är dags. Jag tycker faktiskt att man bara ska välja efter säsong, annars förstör man hela systemet! Jag brinner för hållbarhet och ekologiska råvaror men de måste vara i säsong, annars spelar det ingen roll. Därför tycker jag att det är en skön hämnd från naturen när folk sitter och käkar smaklösa jordgubbar i december, säger My Feldt.

Augusti är en riktig skördemånad, så är det någon tid på året man ska börja baka med färsk frukt och färska bär och grönsaker är det just nu.

– Nu smäller det verkligen eftersom nästan allt kommer i augusti. Om du har egen trädgård så repa av och frys in det du inte hinner med att göra något av direkt så att du inte blir svinn-stressad. Plocka också upp all fallfrukt och gör puréer som du kan använda till fyllningar. Du kommer tacka dig själv i vinter! utbrister My.

Baka sött med betor, squash och bär

Mys favoriter bland augustiskörden är blåbär och björnbär till tårtor, bullar och mazariner samt vinbär som hon gärna gör saft på av både bären och bladen.

– Allt med blåbär och björnbär älskar jag, det blir så vackert lila! Jag gillar också när nyponrosen blommar om, för då kan man kombinera frukten med rosen genom att kandera blomman! Jag gillar verkligen röda vinbär också, nej förresten skriv svarta vinbär! Det är så otroligt gott med syran och sötman i dem.

När det gäller grönsaker och rotfrukter tycker My att många bara ser dem som ingredienser i mat. Hon tycker att man ska se till att nyttja även dem, som zucchini, morötter och rödbeta i bakning.

– Zucchini i mjuka kakor funkar hur bra som helst men rödbeta är min favoritgrönsak att baka med. Den är så söt, jordig och murrig med en helt underbar färg. Den har liksom ett djup som man sällan hittar. Använd betan istället för morötter i en morotskaka, det blir så gott!


Rullrån och Tankebrus är My Feldts senaste bok om bakning för livet och döden. I den finns bland annat recept på rödbetsbullar med björnbärsfyllning och strasskaka med björnbär, blåbär och älgört. Foton: Linda Lomelino

Baktips för nybörjare

– Känner man sig värdelös på att baka så är mitt tips att lära sig ett recept och baka det tusen gånger så kommer alla tycka att du är världsbäst på att baka, haha! Jag har bakat i sisådär arton år och gjort säkert tio tusen citrontarteletter, så ge inte upp om det inte blir bra första gången. Underskatta aldrig ett fult bakverk. Hellre en ful kaka som smakar gott än en fin kaka som inte är god!

Många stirrar sig blinda på tider och temperaturer i recept. My menar att man känner sin egen ugn bäst, oavsett vad som står i receptet. Hennes tips är att förlita sig på hur kakan ser ut eller känns och att tiden kan skilja sig åt mycket om man har en ny ugn eller en ugn från 70-talet. När man bakar med grönsaker finns det några saker att tänka på som kanske inte är helt självklara, enligt My.

Guiden till grönsaksbak

– Krama ur vattnet ordentligt annars kan det bli slabbigt och döbakt. Samma sak, fast tvärtom då, gäller om du bakar med russin eller torkad frukt eller bär då måste du tillsätta vatten eller blötlägga frukten före annars suger de åt sig vätska från kakan och då blir den torr!

En annan sak som man kan tänka på när man bakar med rotfrukter är att konsistensen kan bli något tung så rödbeta, morot och palsternacka passar inte jättebra till luftiga bakverk men desto bättre till mjuka kakor och bröd. Om man har grönsaker i kylen som skrumpnat tycker My att man ska passa på att köra ner dem i en kaka. Vill man inte baka direkt kan man riva grönsakerna, krama ur saften platta till dem och frysa in så kan du baka på dem vid ett senare tillfälle.

Lika vackert som gott

My menar att en paj alltid är en paj men att den går att göra på tusen sätt. Hon ser bakning som konst och ett sätt att få utlopp för kreativiteten genom att skapa något som inte bara är vackert att se på.

– Jag älskar färg och särskilt naturliga färger, de är härliga att leka med. Bakning är som en förbrukningskonst som man blir glad av! En konst man får återuppfinna men som blir olika varje gång eftersom naturens råvaror är annorlunda och man ständigt kommer på nya sätt att göra bakverken på. Utgå från råvarans egenskaper och testa dig fram, avslutar My Feldt.

Text:  Kajsa Nyqvist  |  Foto: Oskar Arvidsson