Gott med smått decemberplock

Gott med smått decemberplock

December månad ska firas med mat i sedvanlig ordning! Månadens skörd tipsar om hur du kombinerar traditionella och nya gröna smaker när du lagar smått och gott för resten av året.

Julen är vår största mathögtid och hela månaden genomsyras egentligen av mat och bakverk. Men finns det plats för nya mattrender och smaker i den annars traditionella december? Det tycker i alla fall matkreatöreren Siri Barje som guidar oss till en godare och grönare december. Siri är utbildad kock vid Grythyttan och jobbar idag som kokboksförfattare. Månadens skörd bad henne om inspiration och variation till decembermaten!

Hur håller man matglädjen uppe under december?

– Jag försöker tänka att det inte alls är tråkigt med vintermat, det är kul med en utmaning! Att våga prova att göra en vintersallad på enbart säsongens grönsaker, som till exempel hyvlad vitkål, morot och fänkål med persilja och solrosfrön. Jag tycker faktiskt att det är okej om det blir tråkigt ibland, man ska inte vara så hård mot sig själv. Det är liksom okej att äta snabbmakaroner med vegobullar eller fiskpinnar, så kan du slå på stort till helgen! säger Siri Barje.

Hur nyttjar man vinterns råvaror på bästa sätt hela december?

– Ett tips är att alltid, och då menar jag ALLTID, servera en god sås eller dressing till maten! Gärna en som är fyllig med mycket umamismak som dijon, örter och vitlök om du gör en vintersallad med kål, nötter och någon stenfrukt. Till rostade rotfrukter i ugn med grönsaksbiffar passar en pepparrotsaioli fint. Jag tycker överlag att vi ska börja laga mer mat i ugnen. Vintergrönsaker behöver oftast tillagas, så ugnsrosta grönsakerna och testa att även tillaga grytor och soppor i ugnen!

Finns det plats för några nya trender och smaker i den annars traditionella december?

– Självklart! Men jag tycker dock att det är viktigt att fråga sig: vad är jag sugen på nu? Och sedan laga exakt det. Just nu är jag väldigt inne på att det är kul att gå tillbaka i tiden! Så det är nog snarare traditionella smaker och husmanskost än nya rätter. Tänk rotmos, kokta grönsaker och inlagda grönsaker. För att få in ”nya” smaker i maten skulle jag använda svenska grönsaker i säsong och utforska andra länders husmanskost och kanske göra borstj, gulasch och kål- eller löksoppa. Då får våra vanliga grönsaker plötsligt helt andra smaker!
Plockmat är härligt att bjuda på även om gästerna är få. Smårätter funkar dessutom lika bra till en vanlig helgmiddag i december som till en nyårsaftonsmeny. Fördelen med plockmat är att det blir en naturlig variation i smaker och konsistenser och att det är ett enkelt sätt att bjuda på något som alla tycker om. Det blir också lättare att få in grönsaker genom att göra smårätter med grönsaker, rotfrukter och sallader. Använd råvaror som är i säsong för att göra plockmaten billigare och godare.

Vad kan man bjuda på för plockmat?

– Jag älskar ju crudité, alltså råa grönsaker som man doppar i en sås med olivolja, citron och vitlök. Testa att doppa morot, endive, fänkål, rättika och tunt skivad gulbeta och polkabeta! Gör en grön ärtpesto på solrosfrön och servera på crudité. Baka eget bröd, om du vill och hinner, och gör en gul ärthummus som du doppar grönsaker och brödbitar i.

Pizza i december, ja eller nej?

– Ja! Pizza och smördegstarte är perfekt att skiva upp! Gör en karamelliserad lökpizza utan tomatsås men med oliver och timjan. Det blir så gott! Ett annat kanontips är smördegstarte med färskost och grönkål dressad med citron och riven parmesan. Testa också att svänga ihop en svampröra med vitlök och persilja, mixad med veganskt smör i en tartelett, säger Siri Barje.

Text:  Kajsa Nyqvist  |  Foto: Oskar Arvidsson