Jordärtskocka
SKÖRDETID: Augusti – mars
SVENSK I BUTIK: Året om.
En mild, aromatisk och karaktäristisk liten knöl. Ugnsbaka, råstek eller använd i soppor och puréer. Smör, citron, parmesan, äpple och hasselnötter är fina smakkompisar. Förvaras förslutet i kylen.
Ärtskott
SKÖRDETID: Året om
SVENSK I BUTIK: Året om
Delikata små skott av sockerärta med mycket krispig och sötaktig smak. Perfekt på toppen av frukostmackan, salladen, fruktcarpaccion, risotton eller linsgrytan. Förvaras i kylen.
Röd grapefrukt
SKÖRDETID: Oktober - maj
FRÅN: Spanien
En sötaktig citrus med härliga beska toner som gärna används till juice, sallad och smoothies. Prova också grape till ceviche med till exempel avokado, skaldjur, ananas eller ädelost. Håller bäst i 10–15 °C.
Morot
SKÖRDETID: Juni – april
SVENSK I BUTIK: Juni – april
En söt och knaprig rotfrukt som kan ta plats i allt från puréer och soppor till marmelader och saftiga kakor. Paras gärna ihop med kardemumma, apelsin, äpple och persilja. Förvaras i påse med lufthål i kylen.
Rödbeta
SKÖRDETID: Juli – november
En söt beta som kan kokas, ugnsbakas, råhyvlas eller picklas till både för-, varm- och efterrätt. Serveras gärna med choklad, getost, pepparrot, citron eller fet fisk, och förvaras helst i 2–4 °C.
Kålrot
SKÖRDETID: Augusti – november
SVENSK I BUTIK: Året om
En fast rot med mild och sötaktig kålsmak. Passar i soppor, grytor och mos, som ugnsrostad, smörbrynt eller picklad med smaker som ingefära, fänkål och chili. Förvaras längst ner i kylen.
Palsternacka
SKÖRDETID: September – oktober
SVENSK I BUTIK: September – maj
En morotsliknande rotfrukt med kryddig smak. Används till soppor och puréer, eller som friterat tillbehör till proteinet. Kan även ugnsbakas med parmesan och dragon. Förvaras löst i kylen.
Äpple: Frida
SKÖRDETID: September – oktober
SVENSK I BUTIK: Februari – mars
Ett vackert rött, fast och smakrikt äpple med läcker syra. Ger härlig friskhet i både grytan och äppelpajen ihop med smakkompisarna
salvia och pumpa eller jordnöt och kanel. Förvaras längst ner i kylen.
Grön kiwi
SKÖRDETID: November – april
FRÅN: Grekland och Italien
En söt och saftig frukt med syrligt sting. Hacka ner den i en kryddig salsa, tunnhyvla och toppa med honung, mynta och mandel eller marinera i lime och servera med glass. Trivs som bäst i kylen!
Rödlök
SKÖRDETID: September – oktober
SVENSK I BUTIK: September – maj
En smakrik och sötaktig lök som passar fint i de flesta vinterrätter. Kan gärna picklas, syltas, eller kokas till marmelad.