I säsong – bäst just nu!

I säsong – bäst just nu!

I säsong

Här samlar vi särskilt utvalda råvaror som vi tycker är extra värda att prova just nu. De inte bara smakar optimalt, de är också av hög kvalitet och just nu riktigt prisvärda.
  1. Januari

    I januari rivstartar året med rosiga äpplen, prisade rotsaker och kryddiga inslag av gröna örter. Färgstarka färskingar från mörka jordkällare som lyser upp tallriken i vintermörkret!


    Jordärtskocka

    SKÖRDETID: Augusti – mars
    SVENSK I BUTIK: Året om.
    En mild, aromatisk och karaktäristisk liten knöl. Ugnsbaka, råstek eller använd i soppor och puréer. Smör, citron, parmesan, äpple och hasselnötter är fina smakkompisar. Förvaras förslutet i kylen.




    Ärtskott

    SKÖRDETID: Året om
    SVENSK I BUTIK: Året om
    Delikata små skott av sockerärta med mycket krispig och sötaktig smak. Perfekt på toppen av frukostmackan, salladen, fruktcarpaccion, risotton eller linsgrytan. Förvaras i kylen.




    Röd grapefrukt

    SKÖRDETID: Oktober - maj
    FRÅN: Spanien
    En sötaktig citrus med härliga beska toner som gärna används till juice, sallad och smoothies. Prova också grape till ceviche med till exempel avokado, skaldjur, ananas eller ädelost. Håller bäst i 10–15 °C.




    Morot

    SKÖRDETID: Juni – april
    SVENSK I BUTIK: Juni – april
    En söt och knaprig rotfrukt som kan ta plats i allt från puréer och soppor till marmelader och saftiga kakor. Paras gärna ihop med kardemumma, apelsin, äpple och persilja. Förvaras i påse med lufthål i kylen.




    Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – november
    En söt beta som kan kokas, ugnsbakas, råhyvlas eller picklas till både för-, varm- och efterrätt. Serveras gärna med choklad, getost, pepparrot, citron eller fet fisk, och förvaras helst i 2–4 °C.




    Kålrot

    SKÖRDETID: Augusti – november
    SVENSK I BUTIK: Året om
    En fast rot med mild och sötaktig kålsmak. Passar i soppor, grytor och mos, som ugnsrostad, smörbrynt eller picklad med smaker som ingefära, fänkål och chili. Förvaras längst ner i kylen.




    Palsternacka

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – maj
    En morotsliknande rotfrukt med kryddig smak. Används till soppor och puréer, eller som friterat tillbehör till proteinet. Kan även ugnsbakas med parmesan och dragon. Förvaras löst i kylen.




    Äpple: Frida

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: Februari – mars
    Ett vackert rött, fast och smakrikt äpple med läcker syra. Ger härlig friskhet i både grytan och äppelpajen ihop med smakkompisarna salvia och pumpa eller jordnöt och kanel. Förvaras längst ner i kylen.




    Grön kiwi

    SKÖRDETID: November – april
    FRÅN: Grekland och Italien
    En söt och saftig frukt med syrligt sting. Hacka ner den i en kryddig salsa, tunnhyvla och toppa med honung, mynta och mandel eller marinera i lime och servera med glass. Trivs som bäst i kylen!




    Rödlök

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – maj
    En smakrik och sötaktig lök som passar fint i de flesta vinterrätter. Kan gärna picklas, syltas, eller kokas till marmelad.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  2. Februari

    I februaris grönsaksdisk gör slanggurkan entré i större kvantitet. Och visst är det tacksamt att höstens skörd av rödbetor och rotfrukter fortsätter att ge färg och smak till matbordet?


    » Rödkål

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSK I BUTIK: Augusti – februari
    SMAKAR: Mycket krispigt och milt likt vitkålen, fast med fylligare kålsmak.
    ANVÄND TILL: Sallader eller bowls som råhyvlad eller picklad. Även god att smörsteka med citrus och kanel

    » Palsternacka

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – maj
    SMAKAR: Sött och milt med kryddig ton.
    ANVÄND TILL: Soppor och puréer, eller som gräddkokt eller friterat tillbehör till fisk.

    » Äpple

    SORT: Santana
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: Oktober – mars
    SMAKAR: Balanserat av sötma och syra, med inslag av frisk fruktighet.
    ANVÄND TILL: Fylld kyckling med rosmarin, must och mos, eller gör en egen äppelvinäger.

    » Gulbeta

    SKÖRDETID: Maj – augusti
    SVENSK I BUTIK: Juni – februari
    SMAKAR: Saftigt och sött likt rödbetan.
    ANVÄND TILL: Färgstarka inläggningar, råkost och bowls, eller helkokt serverad med salt och smör.

    » Färsk dill

    SKÖRDETID: Året runt i växthus
    SVENSK I BUTIK: Året runt
    SMAKAR: Milt och aromatiskt.
    ANVÄND TILL: Fisk och skaldjur, i inläggningar, grytor och såser.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – första frosten
    SVENSK I BUTIK: Augusti – mars
    SMAKAR: Karaktäristiskt aromatiskt med en hint av sötma.
    ANVÄND TILL: Mos, rösti och grytor, eller ugnsgratinerad i krämig svampsås

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUTIK: Juli – maj
    SMAKAR: Aningen sött med tydlig kålsmak.
    ANVÄND TILL: Grytor, soppor och rotmos. Även god att steka i skivor, baka hel i ugn eller pickla.

    » Jordärtskocka

    SKÖRDETID: Augusti – mars
    SVENSK I BUTIK: September – maj
    SMAKAR: Fylligt, milt och nötigt.
    ANVÄND TILL: Gratänger, soppor och stomp. Även goda att ugnsgratinera eller rosta.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  3. Mars

    I mars, innan årets första primörer skördas gäller det att ta sikte på rotfrukter och svenska året-runt-grönsaker som gurka, champinjon, rödbeta och potatis. Smaksätt gärna med färska örter från Sverige! .


    » Rödlök

    SKÖRDETID: Augisti - oktober
    SVENSK I BUITK: September – juni
    Rödlökens lite mildare och syrliga smak gör sig fin i sallader och varm matlagning. Den är också perfekt att pickla!

    » Gurka

    SORT: Slanggurka
    SKÖRDETID: Året om i växthus
    SVENSK I BUITK: Hela året
    Gurka är god att lägga in, steka och äta rå i sallader. Ingefära, mynta, lime, dill och kapris lyfter dess milda smak. Förvaras inplastad i kylen.

    » Morot

    SKÖRDETID: Juni – april
    SVENSK I BUITK: Juni – april
    Morötter är toppen till så mycket! Riv ner dem i färsen, gör biffar på dem, ugnsrosta dem med honung och nötter eller knapra dem råa med valfri dipp.

    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – november
    SVENSK I BUITK: Hela året
    Den söta betan smakar magisk i sällskap av chèvre eller fetaost med örter och honung. Ugnsbaka, koka eller råriv och stek till biffar.

    » Palsternacka

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: September – maj
    Kryddig och söt passar palsternackan bra i ugn med andra rotfruktskompisar, olja, örter och lite salt. Förvaras i kylen utan plastpåse för bättre hållbarhet.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  4. April

    Svenska grödor är enastående. När lagrade rotfrukter och rovor från höstens skördar börjat sina är det dags att rikta ögonen mot några tidiga vårtecken. Missa inte allt gott som odlas i svenska växthus året om som groddar, kryddor och kruksallat!


    » Ärtskott

    SKÖRDETID: I växthus året om.
    SVENSK I BUITK: Året om.
    Krispiga skott från sockerärtan med söt och tydlig ärtsmak. Använd råa eller snabbfrästa som topping på både kalla och varma rätter. I kylskåp förvaras de helst i sin förpackning.

    » Ramslök

    SKÖRDETID: April – juli
    SVENSK I BUITK: April – juli
    Frisk smak som påminner om vit- och gräslök, både blomma och blad äts. Växer i lövskog runt bäckar och åar från Skåne till Mälardalen. Rå är den god i sallad, tillagad i soppor och risotto.

    » Gräslök

    SKÖRDETID: I växthus året om.
    SVENSK I BUITK: Året om.
    Mild och frisk löksmak som passar till fisk, skaldjur och kalla såser. Vid varm matlagning tillsätts örten sent då den lätt tappar smak. Knippen förvaras i ett glas vatten i kylskåpet.

    » Snackgurka

    SKÖRDETID: Mars – november
    SVENSK I BUITK: Mars – november
    Snackgurka är en söt gurksort som skördas när den är liten och späd. Den är aningen sötare än slanggurkan, krispig och extra god att äta som den är eller med en smarrig dippsås.

    » Champinjon

    SKÖRDETID: Året om.
    SVENSK I BUITK: Året om.
    En av våra vanligaste svampar som passar lika bra nu som om hösten. Gott i nudelsoppa, crêpes, pasta­rätter och på pizzan såklart.

    » Kruksallat

    SKÖRDETID: I växthus året om
    SVENSK I BUITK: Året om.
    Tunna blad som smakar milt utan beska. De tappar dock lätt sin spänst vilket gör att de passar bäst i kalla rätter, som sallad eller garnityr. Allra bäst trivs de i sin förpackning i kylskåp.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  5. Maj

    Maj bjuder på en parad av svenska, goda primörer. Ta vara på den första späda sparris- och rabarberskörden och njut av färskpotatis så som du vill ha den. Kanske i en ljummen sallad eller kokt med en klick smör. Låt våren smaka!


    » Färskpotatis

    SKÖRDETID: Maj-augusti
    SVENSK I BUITK: Maj-augusti
    Färskpotatis är potatisar som skördats innan de mognat klart. De är godast att koka eller rosta och passar fint till de flesta grillrätter, fisk och potatissallad.

    » Rabarber

    SKÖRDETID: Maj-augusti
    SVENSK I BUITK: Maj-augusti
    Smakar strävt, friskt och syrligt och gör sig fint i desserter, på grillen, i saft och marmelader. Förvara den inplastad i kylskåp så håller den sig fräsch i upp till två veckor.

    » Romansallat

    SKÖRDETID: Maj-oktober
    SVENSK I BUITK: Maj-oktober
    Krispig klassiker med kraftig sallads­smak. Utmärkt i paradrätten Caesarsallad och ljuvlig på grillen med lite olja.

    » Grön sparris

    SKÖRDETID: Maj-juni
    SVENSK I BUITK: Maj-juni
    Den milda, karaktäristiska sparrisen är god att grilla, steka lätt och att an­vända i sallad eller risotto. Smakkompisar är citron, vitlök, parmesan och hasselnötter.

    » Rund tomat

    SKÖRDETID: Året om, i växthus.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    Smakar milt och har en fin, syrlig avrundning. Perfekt till bruschetta, gazpacho och att baka på grillen. Förvaras alltid i rumstemperatur.

    » Kastanjechampinjon

    SKÖRDETID: Maj-juni
    SVENSK I BUITK: Maj-juni
    Smakar lite fylligare än den vita champinjonen men används på samma sätt. Kallas även för skogschampinjon.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  6. Juni

    Juni är kålens månad. Nu tar många olika sorter, färger och former plats i grönsaksavdelningen. Och du, passa på att njuta av Sveriges korta och intensiva sparrissäsong.


    » Jordgubbar

    SKÖRDETID: Maj-september
    SVENSK I BUITK: Maj-september
    De djupröda svenska jordgubbarna smakar friskt och sött av sommar. Ät precis som de är, med lättvispad grädde, eller limemarinerade i en fräsch sallad. Bären håller längre när de förvaras i kylskåp.

    » Spetskål

    SKÖRDETID: Juni-november
    SVENSK I BUITK: Juni-februari
    En krispig primör med mild, fräsch och sötaktig kålsmak. Smörfräs eller ugnsbaka i skivor, strimla och woka eller råhyvla tunt och toppa en bao eller taco. Spetskålen förvaras helst längst ner i kylskåpet.

    » Blomkål

    SKÖRDETID: Maj–november
    SVENSK I BUITK: Maj–november
    Ett knippe spänstiga buketter med mild och härlig kålsmak. God att grilla i skivor, helbaka och gratinera i ugn, eller riva ner i vegetariska biffar. Förvaras i kylskåp, i skydd från torka och etylen.

    » Färskpotatis

    SKÖRDETID: Maj-augusti
    SVENSK I BUITK: Maj-augusti
    Späda och milda potatisprimörer med tunt skal. Smakar bäst kokta, serverade med en örtig sås, i en kall potatissallad eller toppade med créme fraiche, rödlök och löjrom. Förvaras helst mörkt och svalt.

    » Körsbärstomat

    SKÖRDETID: April–november
    SVENSK I BUITK: April–november
    Små söta tomater med fyllig smak och balanserad syrlighet. Ugnsbaka dem hela eller skiva ner råa i en örtig sommarsallad. Tomaterna förvaras gärna i 10–14 °C, men hellre för varmt än för kallt. .

    » Pak choi

    SKÖRDETID: April–oktober
    SVENSK I BUITK: April–oktober
    En mild kinesisk kål med mjälla blad och krispiga stjälkar. Ljuvlig att steka i sesamolja, ånga, eller ugnsrosta med soja, och lägga i allt från salladen till nudelsoppan. Förvaras lätt fuktigt i kylskåpet.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  7. Juli

    Svensk odling är unik. Visste du att de långa sommardagarna och de kalla nätterna ger våra frukter och bär ett högt innehåll av syra och sötma? Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu.


    » Bigarråer

    SKÖRDETID: Juli – Augusti
    SVENSK I BUITK: Juli – Augusti
    Ett fast och sött körsbär som passar fint i bakverk och att njuta av som de är. Prova också att lägga bigarråer i salladen, gärna med getost och dragon. Förvaras i kylen.

    » Småtomater

    SKÖRDETID: Maj – september
    SVENSK I BUITK: Maj – september
    Passa på att blanda svenska småtomater i salladen eller i en caprese. Tomatriket ger en fin blandning av olika smak, färg och konsistens till din måltid.

    » Gulbeta i knippe

    SKÖRDETID: Juni – september
    SVENSK I BUITK: Juni – september> Finns det något bättre än späda och solgula ugnsbakade betor med feta eller chevrè? Också goda kokta med smör och salt.

    » Hallon

    SKÖRDETID: Juli – augusti
    SVENSK I BUITK: Juli – augusti
    De rosaröda bären har en tydlig sötma och frisk syrlighet. Toppa salladen med några hallon eller använd dem till bakverk, marmelad och smoothies.

    » Potatis

    SORT: Estelle
    SKÖRDETID: Juni – augusti
    SVENSK I BUITK: Juni – augusti
    Potatissorten ger små, smakrika och delikata potatisar. Behåll gärna det tunna skalet vid tillagning. Utmärkt att koka, ugnsrosta eller skiva tunt på en pizza bianco.

    » Haricots verts

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Juli – september
    Bönor med mild ärtsmak som är goda både i sallad och till de flesta varma rätter. Koka eller stek lätt för att behålla krispigheten.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  8. Augusti

    Svensk odling är unik. Visste du att de långa sommardagarna och de kalla nätterna ger våra frukter och bär ett högt innehåll av syra och sötma? Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu.


    » Zucchini

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Juli – september
    Den vanligaste sorten är långsmal och grön, men zucchinin kommer även i gult och vitt. Gurkväxten är mild, saftig och tillagas gärna med tomater eller vitlök – på grillen, i ugnen eller i de vegetariska biffarna.

    » Äpple

    SORT: Alice
    SKÖRDETID: Augusti – september
    SVENSK I BUITK: Augusti – oktober
    Alice är en tidig svensk äppelsort med kort säsong. Skalet skiftar i rött och gult, och det vita fruktköttet har en syrlig och rik smak. Äpplet äts gärna precis som det är eller råhyvlat i matiga sallader.

    » Kantarell

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – oktober
    Ett äkta sensommartecken med smak av skog som gör sig bäst i mustiga soppor, gräddiga såser, eller smörstekt med bara lite salt och peppar. Färsk håller den sig i kylen i någon vecka, men den går även att torka och frysa.

    » Björnbär

    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    SVENSK I BUITK: Augusti – oktober
    Björnbär smakar saftigt och sött med djup bärsmak, och passar i allt från pajer och sylt till smoothies och glass. Bären håller några dagar i kylen, men de går även utmärkt att frysa in för att toppa det mesta.

    » Bondböna

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Juli – september
    En vanligtvis torkad böna som nu vid säsong säljs färsk i skida. Efter kokning smakar bönan likt en matigare ärta och serveras gärna till lamm eller anka med vitlök eller citron. Förvaras helst i kyl eller frys.

    » Hjortron

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Juli – september
    Tåliga och vitaminrika bär som smakar friskt, syrligt och aningen beskt. Sötman lockas fram vid tillagning och hjortronen smakar ljuvligt som varm sylt eller sås, serverat med glass.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  9. September

    I september pågår potatisskörden för fullt och vi passar på att göra en potatisspecial. För med sitt näringsinnehåll, sin goda smak och många tillagningssätt är det inte konstigt att knölen förblir omåttligt populär.


    » Amandine

    SKÖRDETID: Under hösten.
    SVENSK I BUITK: Så länge skörden räcker.
    En avlång, fast och fransk mandelpotatissort för finsmakare, med tunt skal och gyllene färg. Smaken är smörig och fyllig och gör sig fin stekt, ugnsbakad eller kokt och serverad i en fräsch potatissallad.

    » La Vie

    SKÖRDETID: Under hösten.
    SVENSK I BUITK: Så länge skörden räcker.
    Smakar milt och gräddigt med en lätt nötig ton. Sorten äts allra helst med skalet på tillagad i ugn, kokt eller stekt, den är även en riktig goding i soppor och mos.

    » Mandelpotatis

    SKÖRDETID: Under hösten.
    SVENSK I BUITK: Augusti – maj.
    Små, smöriga, milda och mjöliga mandelliknande potatisar som blir fastare ju längre norrut de odlas. Sorten anses vara en av de godaste och äts gärna kokt eller ugnsrostad, serverad med fisk, vilt eller surströmming.

    » Ratte

    SKÖRDETID: Under hösten.
    SVENSK I BUITK: Så länge skörden räcker.
    En fransk gourmetpotatis med smörig och fyllig smak, perfekt för potatisälskaren som inte orkar skala. En fast delikatess som gärna steks, kokas eller ugnsrostas och serveras med senapsvinägrett.

    » Marilyn

    SKÖRDETID: Under hösten.
    SVENSK I BUITK: Så länge skörden räcker.
    En delikatesspotatis med spännande krämig konsistens. Färgen är vackert gul och smaken är rik, nötig och något smörig. Marilyn fungerar utmärkt till det mesta, men framförallt i mos och ljumna potatissallader.

    » Asparges

    SKÖRDETID: Under hösten.
    SVENSK I BUITK: Så länge skörden räcker.
    En avlång och lite flikig potatis, tidigare kallad sparrispotatis, med fast konsistens och tunt skal. Sorten smakar aningen nötigt och smörigt, vilket gör den fin att steka eller koka och servera med rökt lax.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  10. Oktober

    Oktober bjuder på råvaror från skog och jord. Nu är tid för gyllenbruna trattkantareller som sätter ljuvlig smak på årstidens mustiga soppor och såser. Plocka, torka och njut!


    » Äpple

    SORT: Santana
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: Oktober – mars
    Ett krispigt och syrligt äpple som skiftar i rött och grönt. Sorten tåls av många äppelallergiker och passar bra i friska sallader, söta pajer, bakverk och även inläggningar. Håller som längst vid förvaring i kylskåp.

    » Trattkantarell

    SKÖRDETID: September – november
    SVENSK I BUITK: September – november
    Tunn, trattformad och riktigt läcker matsvamp som passar i såser och soppor, eller som smörstekt tillbehör till det mesta. Förvaras i en öppen papperspåse i kylen. Torkas för längre hållbarhet.

    » Gul lök

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – april
    Har en skarp löksmak som blir mildare och sötare vid tillagning. Den gula löken är en bra bas som kan användas i det mesta, både kall och varm, för att tillsätta umami. Förvaras helst i cirka tio grader.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Juli – vinterfrosten
    SVENSK I BUITK: Juli – mars
    En sötaktig rotfrukt med mycket karaktär. Äts gärna i en soppa, puré eller rostad alternativt gratinerad i ugn. Både som hel och i skivor. Den stora roten förvaras helst längst ner i kylen.

    » Purjolök

    SKÖRDETID: Juli – vinterfrosten
    SVENSK I BUITK: Juli – december
    Mild och bladig lök som är krispigare ju längre ner mot roten man kommer. Lökens milda smak passar som bas i omeletter, soppor, såser och grytor, gärna serverad med fisk.

    » Kastanjechampinjon

    SKÖRDETID: Året om
    SVENSK I BUITK: Året om
    En kastanjechampinjon har en lite fylligare smak än en vanlig vit champinjon. Det fasta matiga köttet gör sig fint i stuvningar, pastarätter, eller på grillen. Förvaras kallt i papperspåse.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  11. November

    Tack vare en låg användning av bekämpningsmedel tillsammans med strikta regler för besprutning innehåller svenskodlat inga eller låga halter av bekämpningsmedel. Upptäck allt närodlat som är i säsong just nu.


    » Äpple

    SORT: Rubinola
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: September – april
    Ett mycket sött äpple som äts som det är eller används i köket – gärna ugnsbakat med rosmarin och chèvre eller i knäckiga pajer. Rubinola trivs bäst längst ner i kylen, avskild från andra frukter.

    » Jordärtskocka

    SKÖRDETID: Augusti – mars
    SVENSK I BUITK: Året runt
    En liten knölig rot med mild och fyllig nötighet. Används gärna i soppor och puréer. Även god att ugnsbaka och servera med smakkompisarna citron och parmesan. Förvaras i påse i kylskåpet.

    » Vitkål

    SKÖRDETID: Juni – oktober
    SVENSK I BUITK: Juni – mars
    En stor och krispig kål med tydlig kålsmak. En klassiker i det svenska köket. Förutom soppor och grytor är den även god att tunnhyvla och fylla fisktacon, nudelsalladen eller vårrullen med.

    » Flower sprouts

    SKÖRDETID: November – december
    SVENSK I BUITK: November – december
    En gullig liten kål som är vackert grönlila i färgen. Smaken är lätt nötig. Kålen går utmärkt att snabbfräsa i smör, ugnsrosta med pesto eller att äta som den är med olivolja och salt. Förvaras i en påse i kylen.

    » Potatis

    SORT: La Vie
    SKÖRDETID: Oktober – november
    SVENSK I BUITK: Oktober – så länge skörden räcker
    En mild och gräddig potatis med lätt sötma och nötig ton. Perfekt att koka, steka eller ugnsbaka, helst med det tunna skalet på.

    » Brysselkål

    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: September – december
    Gröna små kålklimpar med kraftig kålsmak som mildras vid tillagning. Äts gärna kokta och smörslungade, eller ugnsgratinerade med parmesan. I kylen förvaras de i påse.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  12. December

    Svenskodlat är enastående. Visste du att våra kalla vintrar gör att angrepp av svamp, insekter och andra skadegörare minskar och så även behovet av växtskyddsmedel. Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu!


    » Grönkål

    SKÖRDETID: Juni – januari
    SVENSK I BUITK: Juni – januari
    En köldtålig och krusig kål med kraftigare smak än många andra grönbladiga godsaker. Grönkålen smakar bäst tillagad, gärna serverad med smakrika ostar, nötter och sötsyrliga äpplen. Trivs bäst gör den i plastpåse längst ner i kylen.

    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Året om
    En mild, krispig och sötaktig beta med ljuvligt purpurröd färg. De grövre vinterbetorna passar utmärkt i matigare rätter, som gräddkokt, citronstekt, picklad, eller getostinbakad, och de kan även rivas ner i en saftig kladdkaka!

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSK I BUITK: Augusti – april
    En karaktäristisk knöl med aromatiskt inre. Denna rot används gärna i soppor och puréer, eller ugnsbakad i smör smaksatt med salvia, parmesan eller apelsin. Förvaras bäst i 1–3 °C, helst i plastpåse om den är skuren.

    » Brysselkål

    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: September – december
    Små gröna kålklimpar med knaprig konsistens och kraftig smak. Serveras gärna smörkokta, ugnsrostade eller råstekta med chili och lime. Förvara helst brysselkålen längst ner i kylen i plast- eller papperspåse.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Hela året
    SVENSK I BUITK: Året om
    En härlig rotfrukt som ger fin karaktär till mos, gryta och soppa. Exemplarisk på det gröna julbordet ugnsbakad med smaker som hör julen till. Dessutom är den riktigt rik på C-vitamin! Förvaras helst i 2–4 °C.

    » Rödkål

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSK I BUITK: Augusti – januari
    En vackert rödlila krispig kål med mild och fyllig smak. Kan hyvlas till en sallad med apelsin, skivas och ugnsgratineras med chèvre, eller picklas med smak av syrlig lime. Förvaras i platsfolie längst ner i kylen.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti