Länge leve den långa löken

Länge leve den långa löken

Från Medelhavet med kärlek kommer denna spretigt spänstiga och smaksäkra lök. Nu är det äntligen dags att prisa purjolöken, och låta den resliga grödan ta lika mycket plats på tallriken som den gör i kylen.
Purjolök

SÄSONG

Den svenska purjolöken går att plocka redan tidig vår, men är som allra störst från och med juli till slutet av december.

TILLAGNING

Råmarinera, använd i soppor och wok med asiatiska smaker. Bräsera, lägg på grillen eller sota och servera med medelhavstouch. Eller smörstek, ugnsbaka, fritera eller koka ner i en sås och toppa den vita fisken.

PASSAR MED

Höstiga smaker som svamp, rotfrukter och mustig tomat, men den lirar även ljuvligt med asiatisk lime, ingefära och chili. Purjon väcks även till liv med grädde eller smör och sälta från soja, kött eller fisk.

FÖRVARING

Förvaras helst i 2–4 °C i grönsakslådan längst ner i kylskåpet.

Den pigga purjolöken är en mångsidig, mild och matig lök som gärna sätter smak på det mesta. Trots att den har sina rötter vid Medelhavet är den som gjord för gräddiga svenska såser, grytor och gratänger, samtidigt som den praktfulla purjon passar perfekt i mer lättsmälta asiatiska rätter. Detta tack vare den långa lökens mjälla blad och milda smak.

Användbara blast

Purjolöken består nämligen av en mängd tätt sittande matiga blad som närmast roten är vita och härligt krispiga, och som blir grönare och något grövre ju längre upp i kronan man kommer. I sin textur kan kronan nästan påminna om blast, vilket kan vara anledningen till att många skippar lökens översta delar. Men hela purjon förutom själva roten kan ätas, och om man ändå tycker de mörkgröna bladen är för grova går de fortfarande utmärkt att mixa ner i en soppa eller smakrik pesto.

Fräsch och mild

Av den krispiga purjolöken kan man göra väldigt mycket. Precis som med all annan lök. Det som särskiljer purjon är just att den är så matig och mild, vilket gör att den kan användas både som smaksättare och som huvudingrediens. Som smaksättare tillför purjolöken en härlig fräschör som passar bra till fisk, i en sås, hackad och stekt i smör, eller i grytor med rotfrukt. Dessutom gör den sig ljuvlig snabbfräst i wok, eller i andra grönsaksrika, sojasmakande och kokosmjölksbaserade rätter med asiatisk ”touch”.

Sätt löken i fokus!

Som huvudingrediens kan purjon läggas i halvor på grillen eller i ugnen tillsammans med smör eller smakrik ost. Servera gärna med mustiga smaker som tomatsås, tryffel- eller sojamajonnäs och toppa med några knaprigt rostade nötter. Kom bara ihåg att skölja mellan bladslidorna först. Mellan de tätt sittande lökbladen kan det fortfarande gömma sig lite jord, och det ska man vara noga med att undvika. Dela purjon, ge den ett litet bad, och därefter kan den skivas och tillagas.

Löken är tålig och kan förvaras i rumstemperatur men trivs allra bäst i kylen. Däremot är den känslig för uttorkning och en purjolök som hackats eller blivit nallad av bör skyddas i en burk eller lite plastfolie. Då håller den sig redo att återanvändas för ny purjoperfektion!

 

Text:  Kajsa Eriksson  |  Foto: Simon Hellsten

Recept

Hitta den perfekta purjosmaken

Den marinerade purjolöken är ju rå. Ger inte det en skarp löksmak?
– Normalt hade det gjort det, men tack vare att den får ligga och dra i ostronsåsen så mildras löksmaken. Nyckeln är att purjolöken strimlas mycket tunt, och även den syrliga limen hjälper till att bryta av löksmaken. Asiatiska smaker är nämligen väldigt tacksamma när det gäller att smaka upp alla sorters grönsaker. Det är enkelt att göra och blir alltid så gott! 

Hur hade du serverat den smörbakade purjolöken? 
– Jag hade serverat den som förrätt, precis som den är med ett gott bröd. För att doppa en brödbit i det där smälta smakrika smöret är så otroligt gott! I en varmrätt kan man servera purjolöken som grönsaksgarnityr, och då behöver man inte heller någon sås tack vare smöret. Passar riktigt bra till torsk!

Vad tillför purjolöken i purén som särskiljer den från en hummus?
– Ja, purjolökspurén är helt klart en flört med hummusen och kan användas på samma sätt. Som spread på bröd eller serverat som tillbehör till allt från lammet till grönsakerna. Det purjolöken gör är att den tillför ytterligare en smakdimension av umami som hjälper till att lyfta de andra smakerna, både i purén och på tallriken.

3 recept