» Äpple
SORT: Ingrid Marie, med flera
SKÖRDETID: September – oktober
SVENSK I BUITK: Hela året.
SMAKAR: Fint aromatiskt, saftigt och sötsyrligt.
ANVÄND TILL: Söta desserter som pajer och kompotter. Kanelstek, karamellisera eller ugnsbaka och servera med vaniljglass.
» Pumpa
SORT: Butternut
SKÖRDETID: September – december
SVENSK PUMPA I BUITK: Hela året.
SMAKAR: Saftigt, sött, fylligt och nötigt.
ANVÄND TILL: Vegetariska soppor och grytor eller ugnsrostad med olivolja. Är även, likt en morot, god i söta bakverk.
» Trattkantareller
SKÖRDETID: September – november
SVENSK I BUITK: September – november
SMAKAR: Jordigt, smörigt, matigt och höstligt.
ANVÄND TILL: Såser, soppor och grytor. Torkade som smaksättare eller smörstekta på en frasig svamptoast.
» Morot
SKÖRDETID: Från mars till frosten slår till.
SVENSK I BUITK: Hela året.
SMAKAR: Krispigt och sött.
ANVÄND TILL: Söta bakverk, saftiga bröd, mustiga soppor eller riv ner i vegetariska biffar.
» Rödlök
SKÖRDETID: Juni – november innan frosten slår till.
SVENSK I BUITK: Hela året.
SMAKAR: Mildare och sötare löksmak, kan variera mellan årstiderna.
ANVÄND TILL: Smaksättare i grytor, såser och sallader. God att pickla, karamellisera eller marmeladkoka.
» Kålrot
SKÖRDETID: Juli – november innan frosten slår till.
SVENSK I BUITK: Juli – maj
SMAKAR: Sött med tydlig kålsmak.
ANVÄND TILL: Mos, puréer, grytor, soppor eller rosta hel i ugn.
» Vitkål
SKÖRDETID: Juni – november innan frosten slår till.
SVENSK I BUITK: Hela året.
SMAKAR: Mycket krispigt med mild kålsmak utan beska.
ANVÄND TILL: Husmanskost som kålpudding och kåldolmar, asiatisk wok, amerikansk coleslaw eller tysk surkål.
» Potatis
SKÖRDETID: Vinterpotatis skördas september – oktober.
SVENSK I BUITK: Hela året.
SMAKAR: Milt och något jordigt.
ANVÄND TILL: Raggmunk, spansk tortilla, rösti, gnocchi eller bakad i ugn som matigt tillbehör.