Veckans recept - Ugnsstekt lax med basilika

Veckans recept - Ugnsstekt lax med basilika

Lax, basilika och citron i en fin kombination. Med pressad potatis som tillbehör får man lätt i sig den goda såsen och broccoli och purjolök ger ytterligare doft, smak och färg.

Ingredienser:
560 g laxfilé,
900 g potatis,
1 kruka basilika,
1 citron,
2 1/2 dl matlagningsgrädde,
1 tsk majsstärkelse,
salt och peppar,
250 g broccoli,
1/2 purjolök

Gör så här: 
1. Tina laxen. 
2. Sätt ugnen på 175˚C. 
3. Skala potatisen och koka den i saltat vatten. 
4. Lägg laxen i en ugnssäker form. 
5. Strimla basilikan. Riv skalet från citronen och pressa ur saften. 
6. Koka upp grädden med citronskal och saft. Red av med majsstärkelsen utrört i vatten. 
7. Blanda ner basilikan och häll över fisken. Salta och peppra och sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter. 
8. Plocka broccolin i buketter. Skölj och skär purjolöken i bitar. Koka broccolin i saltat vatten i 4 minuter och lägg ner purjolöken sista minuten. Låt rinna av. Krydda med peppar. 
9. Pressa potatisen och servera med lax, broccoli och purjolök.

För alla? Rätten är fri från ägg men innehåller gluten, laktos och mjölkprotein. Gör glutenfri: byt ut mjölet mot glutenfri finmix. Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut crème fraichen mot Sour Supreme (innehåller soja).

Om du följer detta recept, uppfyller rätten kriterierna för nyckelhålsmärkningen. Eventuella frågor besvaras av ICA Kundkontakt på telefon 020-83 33 33 eller på www.ica.se.