Kundkocken Felix

Kundkocken Felix

Vår trevliga kund Felix Wilow visar tips på hur man lagar en god rotfruktsgratäng och till det gör han helstekt ryggbiff med rödvinssås!

Rotfruktsgratäng med helstekt rygbiff och rödvinssås

Rotfruktsgratäng Ryggbiff Rödvinssås
500g potatis
1 stor morot
Purjolök efter smak
1/2 persiljerot
1 palsternacka
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
Salt
Peppar
100 g riven ost
600-700g ryggbiff
Salt 
Peppar
Ev. 1 msk olivolja
 
 
 
 
 
 
8-10 enbär
Några kvistar timjan
1-2 sharlottenlök(ar)
Smör
3 dl rödvin
1/2 dl vatten
2-3 msk koncentrerad kalvfond
Salt
 
 

 

Så här gör du

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Krydda köttet och gnid ev in det i olivolja. Bryn köttet i en stekpanna tills den fått fin färg. Spara skyn.
  3. Skala och skiva rotfrukterna.
  4. Koka upp grädde och mjölk, salta och peppra. Lägg i rotfrukterna och koka tills de nästan är mjuka. Häll i gratäng form och strö över gratängost. Sätt in i ugnen.
  5. Bryn lök, enbär och timjan i smör. Häll i rödvin, fond och vatten och koka ihop. Häll i salt och peppar. Avsluta med en klick gelé och smör och stekskyn som blev från köttstekningen.
  6. Sänk temperaturen på ugnen och sätt in köttet tills den nåt en temp på 57 grader. Låt gratängen gå med på eftervärme så den inte kallnar. 
  7. Sila såsen. Skär upp fina bitar kött, en klick gratäng och lite skön rödvinssås och njut.