Ekologiskt - Naturligt njutbart

rapsfalt

Ekologiskt - Naturligt njutbart

Ekologisk mat är bra för både hagar och magar. Jordbruket blir mer hållbart på lång sikt och maten lite naturligare. Sånt smakar bra.

Vårt ekologiska sortiment växer så det knakar både i sin omfattning och uppskattning. Störst är urvalet bland frukt och grönsaker, där vi för närvarande erbjuder drygt 70 olika ekologiskt odlade produkter. Några kommer från nära håll t ex potatis från Hans i Hol strax utanför Alingsås och champinjoner från Hedefors Svampodling i Stenkullen.

Ett annat starkt fäste för ekologiska produkter är mejeriavdelningen, där 11 procent av vår mjölkförsäljning nu utgörs av är KRAV märkta produkter. Vi har också ett begränsat sortiment av KRAV odlat kött, där tillgången dessvärre är knapp. Sortimentet av KRAV produkter växer starkt i hela butiken. Hör av dig om det är något som du efterlyser!

Vad är ekologiskt egentligen?

I Sverige förekommer i huvudsak två olika märkningar av ekologiska livsmedel: EU-ekologiskt och KRAV. Här är vad som skiljer dem åt:

EU ekologiskt  är EUs märkning för ekologiska livsmedel. Till övervägande delen överensstämmer regelverket med KRAVs riktlinjer när det gäller vegetabilier, som frukt, grönsaker och spannmål. För animaliska produkter är skillnaden större, då EU-ekologiskt saknar regler för transport och slakt av djur och har lägre krav på djurens utevistelse än vad KRAV har.

KRAV är den symbol som är mest känd när det gäller märkning av ekologisk mat. Den innebär att odlarna inte använder några kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifiering. Syntetiska färgämnen, smakämnen eller sötningsmedel är inte heller tillåtna. Det finns också regler för djurhållning, socialt ansvar och hur tillverkarna ska hushålla med naturtillgångarna.

Läs mer om KRAV på www.krav.se