Rätt på råvaran

Rätt på råvaran

Här samlar vi alla smaksäkra recepttrios som vi tar fram baserat på en utvald råvara i säsong. Vilket tillagningssätt eller smakkombination blir din favorit? Varsågod, och låt dig inspireras!

Upptäck Månadens skörd

Småcitrus


SÄSONG
Den spanska säsongen startar i september och pågår till april.

TILLAGNING
Ät som den är, doppa i smält mörk choklad, gör en marmelad eller ha i vintersallad.

PASSAR MED
Chili, ingefära, koriander, anis, grapefrukt, fikon, rödbeta, äpple och timjan.

FÖRVARING
För längst hållbarhet ska de ligga i kylen, men för bästa smakupplevelse bör de förvaras i rumstemperatur.

3 recept

Rotselleri


SÄSONG
Svensk rotsellerisäsong pågår mellan augusti och mars. Rotselleri går bra att lagra och finns därför att köpa i butik långt in på senvintern.

TILLAGNING
Rotsellerin ger mycket smak i en soppa men passar också bra att steka i skivor eller koka och gratinera. Den går också att rosta i ugn eller göra puré av.

PASSAR MED
Skaldjur, äpple, mjukost, grönmögelost, lök, pepparrot, tryffel, wasabi, valnötter, ägg och potatis.

FÖRVARING
Förvara rotselleri i kylen, gärna inlindad i plast. Puread, förvälld eller tillagad rotselleri går bra att frysa.

3 recept

Gulbeta


SÄSONG
Svensk gulbeta finns att hitta i butikfrån juni till mars.

TILLAGNING
Koka, ugnsrosta, foliebaka eller mixa till puré. Gulbetor kan också rårivas.

PASSAR MED
Citron, honung, rosmarin, fetaost, nötter, chili och ädelost.

FÖRVARING
Förvaras gärna kallt, i kylen, omsluten av en plastpåse. Gulbetor går också bra att skala, tärna, koka och frysa in.

3 recept

Savoykål


SÄSONG
Svensk savoykål skördas från september till december. Kålen går bra att lagra och finns därför att köpa i affären långt in på vintern.

TILLAGNING
God att skiva tunt i sallad, ugnsbaka, woka, smörfräsa eller använda till kåldolmar.

PASSAR MED
Höstens svamp och lingon, feta smaker som getost, bacon och grädde, samt mustig lök och vitlök.

FÖRVARING
Håller bäst i kylen skyddad av plastfolie. Puread, förvälld eller tillagad persiljerot går bra att frysa. Förvaras i kylskåpet, och en delad savoykål bör skyddas mot uttorkning i en plastpåse. Tillagad savoykål går bra att frysa. 

3 recept

Persiljerot


SÄSONG
Den svenska säsongen sträcker sig mellan augusti och mars.

TILLAGNING
Persiljeroten går att äta rå, gärna i tunna skivor i en sallad eller pasta. Tillagad gör den sig utmärkt i grytor eller kokt för sig själv, då kommer även persiljedoften fram. Den kan också bakas i ugnen med lite olivolja, eller användas i en gratäng eller puré.

PASSAR MED
Alla former av rotfrukter och potatis. Passar också med smaker som citron, honung, örter och vitlök.

FÖRVARING
Håller bäst i kylen skyddad av plastfolie. Puread, förvälld eller tillagad persiljerot går bra att frysa. 

3 recept