Fri från ämnen du vill undvika
- full av smaker du vill ha mer av.

Fri från ämnen du vill undvika
- full av smaker du vill ha mer av.

Här på ICA Kvantum Knivsta tycker vi att alla ska kunna hitta matglädje och inspiration i hyllorna – även du som är allergisk. Därför använder vi oss av ett butikskoncept som heter Fri från. Där samlar vi alla våra allergianpassade varor, så att du som är överkänslig mot ämnen i maten på ett smidigt sätt ska kunna hitta varor som du kan äta, utan obehagliga överraskningar.

I konceptet finns över 800 produkter som är fria från exempelvis gluten, mjölkprotein, laktos, ägg, soja, fisk eller nötter – ämnen som många är överkänsliga mot. Produkterna är precis lika mättande, välsmakande och prisvärda som alla våra andra varor, fast med fördelen att de är vänligare för den som exempelvis är gluten- eller laktosintolerant.

Håll utkik efter Fri från-symbolen nästa gång du handlar hos oss, så vet du att du köper god, trygg och
prisvärd mat.

Vad innebär gluten- och laktosintolerans?
Gluten är en del av proteinerna som finns i vete, råg och korn. Gluten är därför ett väldigt vanligt ämne i exempelvis pasta och bröd. Den som är glutenintolerant har en sjukdom som gör att slemhinnan i tunntarmen skadas om de äter mat som innehåller gluten. De bör därför undvika att äta glutenbaserade livsmedel.

Laktos är mjölkens naturliga socker och finns i alla mjölkprodukter. Den som är laktosintolerant kan dock inte bryta ner mjölksockret eftersom de saknar enzymet laktas i tunntarmen. Laktosen stannar därför kvar i tarmsystemet och jäser, vilket gör att man kan känna sig uppsvälld och få ont i magen. Detta kan dock undvikas genom att äta en laktosfri kost.

› Mer om gluten- och laktosintolerans, samt andra allergier och recept