En grönsak som ger mersmak

En grönsak som ger mersmak

Hur kan något med lika hög vattenhalt som havet falla så många i smaken? Lär känna en av våra mest folkkära grönsaker när vi grottar ner oss i allt från gurkans smakkombos till förvaringsknep.

SÄSONG

Svensk gurka är i säsong och finns att njuta av från februari till november tack vare växthusodling.

TILLAGNING

Slanggurka äts oftast rå men går även fint att pickla, pressa och steka. Mixa gärna och använd till smoothies och gazpacho.

PASSAR MED

Gurka gillar syrliga, söta eller salta smakkompisar. Lime, ingefära, mynta, dill, kapris och honung är några exempel som lyfter gurkans milda smak.

FÖRVARING

Behåll gurkan inplastad eller förvara den i en plastpåse i kylskåpet, helst i 8–12° C. Undvik att lägga den ihop med till exem­pel tomater och äpplen då etylengas gör att gurkan tappar spänst och färg.

Gurkan är en av våra mest omtyckta och odlade grönsaker. Den vanligaste sorten kallas för slanggurka och finns att få tag på från Sverige mellan februari och november. Varje år odlas ungefär 28 000 ton gurka i växthus. För att gurkan ska trivas behöver temperaturen vara cirka 25° C. Under sommaren värms växthusen upp av solen, resten av året används biobränsle och förnyelsebar energi som solceller, jordvärme och restspillvärme för att hålla värmen igång. 11 000 ton odlas också på friland.

Så ger du gurkan en smakskjuts

De flesta tänker nog på gurka som ett obligatoriskt pålägg och som ingrediens i en enkel sallad. Men den goda, gröna grönsaken är värd att användas till mer än så. Eftersom slanggurkan är mild i smaken vill den gärna få en smakskjuts av sälta, syra eller sötma för att komma till sin rätt. Dess saftiga, krispiga kött gör att den är god att knapra på i stavform eller att äta i lite större bitar i en grekisk sallad där den salta fetaosten kompletterar gurkans smak.

Våriga gurkrätter

På senare år har flera nya gurkrätter hittat hem på matbordet. Prova gärna en varm sallad på gurka där du skalar, delar den i bitar och steker i olja. Smaksätt med färsk mynta, vårlök, sesamfrön och lite pressad lime – perfekt som tacotillbehör. Ett hett tips till grillpremiären är att servera inlagd gurka med ingefära och jalapeño till rökiga smaker. På nästa sida visar vi tre goda gurkidéer, bland annat ett recept på en läskande gurk- och limelemonad.

Lika mycket vatten som havet

Konstigt nog innehåller en gurka faktiskt lika mycket vatten som havet. Slanggurkan har en vattenhalt på cirka 96 procent och eftersom havsvatten består av runt 3,5 procent salt blir det ungefär samma procenthalt av vatten kvar som för gurkan. Trots sin höga vattenmängd innehåller gurkan både C-vitamin och kalium samt en liten del A-vitamin, magnesium, kisel och mangan.

Därför är gurkorna inplastade i butiken

I grönsaksdisken är gurkorna raka, jämntjocka och inplastade. Kanske undrar du varför ICA säljer inplastade gurkor? Bland annat är det en viktig åtgärd för att minimera matsvinnet. Inplastningen skyddar nämligen mot både stötskador och uttorkning. En oplastad gurka håller i två dagar, medan en gurka med plastfilm håller i tio. Så, inplastningen är en avgörande åtgärd för att de ska hållas fräscha och så lite gurka som möjligt ska gå till spillo – bra va?

Text: Malin Ulfhager Foto: Marko VesterinenRecept

Picklad, stekt och läskande

Kan man steka gurka? Det är kanske inte det första alternativet när du står med en krispig grön slanggurka men det blir en överraskande smakrik grönsaksrätt med hjälp av kapris och smör. Ett annorlunda och gott tillbehör som du kan servera till bland annat ugnsbakad lax eller grillat vare sig det är fisk eller vego. 

Ett mer traditionellt sätt att ta till vara gurkans fräschör är att göra en gurk­lemonad. Smaksatt med lime och mynta blir det en läskande dryck med skön sommarkänsla. En frisk och lagom söt lemonad till mat, prat och sällskap som kan drickas av alla. 

Picklad gurka är ett av mina favorit­tillbehör. Snabbinlagd i en 1-2-3 lag (ättika, socker, vatten) så är den perfekt till nästan all sorts husmanskost och enkel att variera smaksättningen på. Jag gör gärna en klassisk variant med hackad persilja men den här gången har jag valt en spännande asiatisk twist med gari – inlagd ingefära. Prova gärna den här gurkan till sushi eller andra asiatiska rätter. Den här typen av gurkinläggning håller sig fräsch en vecka i kylen till skillnad från inläggningar med mer fasta gurksorter som Västeråsgurka.

3 recept