Bli bästis med blomkålen

Bli bästis med blomkålen

Den är mjuk i smaken och ännu rundare karaktär får den vid tillagning. Med ett härligt, tungt blomkålshuvud i kundkorgen har du en hållbar, mångsidig och fantastiskt god vän nära till hands i köket.

SÄSONG

Svensk blomkål finns att tillgå från juni till november. Resten av året importeras den från Spanien.

TILLAGNING

Buketterna kan kokas, stekas, picklas och rostas i ugn. Som rå är blomkål god att hyvla tunt till sallader. Små, råa buketter är perfekta att dippa i olika röror.

PASSAR MED

Lena smaker som grädde, ost, smör och mandel. Smakar också fint med curry, dragon, salvia, sesam och en nypa salt.

FÖRVARING

Blomkålshuvudet ska förvaras i kylen, gärna med påse om för att förhindra uttorkning.

Som vita, fluffiga moln ligger blomkålshuvudena staplade på varandra i grönsaksdisken. Vid första anblick kanske din receptfantasi fastnar vid lite överkokta, mosiga buketter, men blomkål står för mycket mer matlust än så. Den är enkel att tillaga och bjuder på många fina användningsområden!

Blomkålens nya skepnader

Tack vare dess smuliga egenskap har kålen blivit en viktig del i hälsotrenden att minska intaget av kolhydrater. Idag kan du köpa färdigrivet blomkålsris eller göra ditt eget med hjälp av rivjärn eller matberedare. Stek riset snabbt i en stekpanna med lite olja och krydda med salt och peppar. Med blomkål, mandelmjöl, parmesan och ägg skapar du enkelt en pizzabotten fri från gluten och vetemjölets baksidor. Toppa gärna med färskost, grönkål, valnötter och pesto!

För grönare färs

För att få i dig de där 500 viktiga frukt- och grönsaksgrammen varje dag kan du med fördel riva ner och använda blomkål i både tacofärsen och köttfärssåsen. Är du sugen på mos kan du byta ut hälften av potatisen till blomkål eller göra en krämig blomkålspuré. Rå är den vacker att hyvla tunt och lägga i salladen eller på en matig macka med avokado, halloumi och ärtspread. Värt att veta är också att blomkål innehåller gott om C-vitamin, hela 79 mg per 100 g, vilket täcker det dagliga rekommenderade intaget för vuxna.

Ugnen gör jobbet

Prova också att ångkoka, steka eller baka den hel i ugnen. För att få ner tillagningstiden i ugnen kan du dela den i fyra stora klyftor. Smaksätt blomkålen med kryddor som du tycker om, men frågar du blomkålen själv trivs den extra bra i det indiska köket med koriander, spiskummin, senapsfrö och gurkmeja i spetsen.

Visste du att…

I juli finns gott om svensk blomkål att tillgå. I regel finns den i handeln enda fram till sen höst när frosten slår till. Resten av året importeras kålen från Spanien. Redan på 1600-talet började den odlas i Europa och då var det modernt med många färger och varianter. Under 1800-talet vände trenden och det var bara den snövita blomkålen som gällde. Än idag är den vita varianten vanligast men det går att hitta både orange, lila och gröna blomkålshuvuden för den som letar!

 

Text:  Malin Ulfhager  |  Foto: Simon Hellsten

Recept

Blomkål hör hemma i många kök

Blomkål kan kännas lite alldaglig men underskatta inte dess potential i köket. Den passar lika bra till finaste gourmet­rätt som rustik husman. Ta dig tid att verkligen se hur fint ett blomkålshuvud är uppbyggt, ett av naturens under. I mitt recept på råhyvlad blomkål syns hur varje kålbukett förgrenas vackert mot tallriken. De tunna skivorna hyvlas bäst med mandolin annars får du försöka skära dem med en vass kniv. Krämiga ägg och smetana med dijon­senap passar fint till den citron­dressade blomkålen. 

Min puré på blomkål ser kanske inte mycket ur för världen men är en höjdare. Med brynt basilikasmör, pinje­nötter och parmesan blir det en smakbomb. Purén kan du servera som den är med bröd till förrätt men den är också suverän som tillbehör till grillat. 

Den tredje blomkålsrätten med curry och mandel inspireras av det indiska köket där blomkål ofta utgör stommen i grönsaksrätter. En snabblagad rätt som serveras med yoghurt smaksatt med mango chutney. Perfekt som tillbehör eller middagsrätt för två till 

tre personer med exempelvis ris.

3 recept