Kökets bästa vän

Kökets bästa vän

Den gula löken har utvecklats från basingrediens till välsmakande huvudråvara. Med dess många användningsområden, goda smak och nyttiga innehåll är den guld värd i köket, så ta den tillvara.

SÄSONG

Svenskodlad lagrad gul lök finns vanligtvis att tillgå från september till april. Resten av året finns svensk knipplök att tillgå..

TILLAGNING

Gul lök kan tillagas på många olika sätt. Den kan med fördel stekas, friteras, ugns­bakas, karamelliseras, rostas, kokas, grillas och picklas. Som rå kan du skiva den tunt och ha i sallader.

PASSAR MED

Lagrad ost, timjan, smör, hasselnötter och persilja.

FÖRVARING

De flesta av oss skalar, finhackar och steker gul lök för att låta den utgöra grunden i grytor, soppor, wok, sås och pytt. När löken steks på rätt sätt blir den söt och mild och den hjälper även till att förhöja andra smaker i rätten. Men det går att pressa ut mer av gullökens fördelar än så.

Låt sötman ta för sig

Som rå smakar gul lök skarpt och smakrikt. Vill du ha mildare smak kan du låta din hackade lök ligga en stund i kallt vatten före användning. Du kan också prova att förvara den ihop med tomat som sägs ge löken en lite mildare karaktär.

Att steka gul lök är en konst i sig. För att få fram dess sötma gäller det att steka löken långsamt och gärna i en klick smör, så att alla aromer hinner utvecklas. En gul lök kan innehålla upp till tio procent socker, samma höga sockerhalt som i ett äpple. Efter minst femton varsamma minuter i stekpannan blir löken mjuk och gyllenbrun av utfällda sockerarter.

Full av antioxidanter

Under medeltiden kom löken till Sverige och blev snabbt populär både som livsmedel och läkemedel. Lök i allmänhet innehåller nämligen flera nyttiga ämnen. Bland annat är den rik på antioxidanter och kan sänka ditt kolesterolvärde samt hålla blodsockret på en jämn nivå. Lök innehåller också svavelföreningar som stimulerar avgiftningsenzymer i levern vilket anses ge en antibiotisk effekt.

Löken har många smakkompisar

Förutom givet tillbehör till pannbiffarna är gul lök perfekt att ugnsbaka, både i halvor med gruyère och hasselnötter eller i klyftor på en rotfruktsplåt. En klassisk löksoppa som gratinée à l'oignon värmer också gott i januarikylan.

I SVT:s program Gomorron Sverige hyllade kocken Paul Svensson den gula löken genom att ugnsbaka den hel i aluminiumfolie, liknande en bakpotatis, och servera den med en klick getsmör på toppen. Tack vare lökens höga sockerhalt lämpar den sig också att koka marmelad på.

I affären känns den igen på sin runda, äppelstora form och sitt gulbruna, prassliga skal. En frisk, gul lök ska vara helt hård med torrt och frasigt skal. När du förvarar den torrt och svalt kan den lagerhållas i flera månader. Skulle du upptäcka några skador skär du bort den dåliga delen och använder resten.

Text: Malin Ulfhager Foto: Andreas GrönlundRecept

Lök med stor smakpotential 

Gul lök är extremt användningsbar och en oumbärlig ingrediens i matlagningen världen över. Den kan vara rättens hjälte som i fransk löksoppa eller en liten men oumbärlig smaksättare. I receptet med bakad lök får den ta god tid på sig i ugnen. Resultatet blir en smörigt len och mild lök med fin sötma och aromer. En förvillande enkel lökrätt som verkligen kan lyfta både fisk, kött eller fågel eller servera den med en bakad fetaost. 

Rå lök har ett helt annat bett och smakprofil. Ett knep för att skivad lök ska bli extra krispig och mildare i smaken är att lägga den i iskallt vatten som i receptet Marinerad lök. Här får löken sällskap med koriander, chili och citron och vips så har du ett tillbehör med klar asiatisk smakprofil som passar till en indisk gryta eller asiatisk fried rice. 

Lök trivs i flera olika sällskap. På mini­pizzan samsas salt blåmögelost, sött päron och aromatisk rosmarin med mjukfräst lök som knappt ska få färg i pannan. Lite socker när man steker löken är ett gammalt kocktrick för att förstärka löksmaken. Jag lovar att pizzan blir en höjdare som tilltugg!

3 recept