Populära sommarbär

Populära sommarbär

Populära sommarbär

Nu kryllar skog och mark av solmättade, söta bär av olika storlek och karaktär. Månadens skörd berättar om rött, blått och sött smågodis från naturen. Hurra för de svenska sommarbären!

SÄSONG

Svenska jordgubbar maj till juli. Svenska blåbär juni till augusti. Svenska hallon juni till juli. Importerade färska bär finns att få tag på året runt.

FÖRVARING

Förvara färska bär i kylskåpet i 2-4 °C. Ta fram bären i god tid innan du ska äta dem så smakar de bättre. Bär går utmärkt att frysa in.

TILLAGNING

Ät bären naturella eller safta, sylta, gör smoothie eller baka paj av dem. Färska jordgubbar, hallon och blåbär passar dessutom bra i många sallader. 

PASSAR MED

Socker, grädde, honung, kokos, choklad och citrusfrukter är vanliga smakkompisar. Testa getost med hallon, basilika till jordgubbar och blåbär med lime.

Det är något visst med bär och de är visst överallt. Varför älskar vi bär så mycket? Troligen är det kombinationen av att färsk och naturlig mat blivit populär med de senaste årens rapporter om bärens goda egenskaper som har gjort att konsumtionen skjutit i höjden. Vi äter idag ca 3,5 kg bär per person och år jämfört med 2, 1 kg 2010. I juli finns svenska jordgubbar, hallon och blåbär att plocka i naturen och för den som inte vill eller kan plocka själv i butikshyllan.

Jordgubben populär

Av våra svenska sommarbär är jordgubben både störst och mest populär. Importerade färska jordgubbar finns att få tag på året runt, men det är de svenska bären vi gillar mest. Av alla jordgubbar vi konsumerar på ett år står de svenskodlade för cirka 70 procent. Färska jordgubbar förvaras bäst osnoppade och svalt. Ta fram gubbarna och låt de stå i rumstemperatur en stund innan du äter dem, så smakar de bättre. 

Hallon växer vilt i nästan hela Sverige och ungefär 600 ton skördas varje år. Det finns både sommarhallon och hösthallon och sorterna skiljer sig åt i storlek, färg, form och smak men också hur lång tid det tar för bären att mogna. Färska svenska hallon behöver inte sköljas eller kokas. De är ömtåliga och blir lätt mosiga av trycket från vattnet.

Blåbäret god tvåa

Minst i vår bäriga trio är blåbäret, som är det näst populäraste bäret som står för 16 procent av den totala konsumtionen av färska och frysta bär. Blåbäret får sin fina mörka nyans från färgämnet antocyanin. Vilda blåbär som växer i skogen är mörkblå inuti medan odlade har ett grönvitt innanmäte och växer på buskar istället för ris.

Färska bär används ofta och gärna till dessert men bären är såklart inte bara goda där. Testa dem utanför sina traditionella användningsområden och gör din egen bärvinäger med hallon eller varför inte crostini med blåbär och getost? Det som är så bra med bär är att de passar ihop med både syrliga, nötiga, söta, feta och starka smaker. Testa därför att kombinera dem med lite udda smakkompisar som färska örter, ost, chili, kanel, pepparrot och färskost! 

Text: Kajsa Nyqvist

 

LAGA FRÅN GRUNDEN: 6 ENKLA STEG

Godisremmar med bär

Funderar du ibland på vad godiset du äter innehåller? Gör dina egna godisremmar! Bär, honung och din favoritsmaksättare så har du gott godis och full kontroll på vad du stoppar i dig. Här behövs inga färgämnen. Mörkblå blåbärsremmar, djupröda med hallon eller kanske gula nektarin- eller mangoremmar? Godis med äkta smaker.

Portioner: 12 stycken | Tid: Ca 5 timmar | Medel

 

INGREDIENSER: 

300 g hallon, jordgubbar, eller blåbär

2 msk flytande honung

kokosolja till pensling

Smaksättning: 
12 krm vaniljpulver, zest av ½ citron, eller 2 tsk färsk riven ingefäraFör alla: 
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.

1.

Sätt ugnen på 65 °C, snabbast går torkningen med varmluft.

2.

Rensa bären. Koka bären med honung 

i ca 10 minuter.

3.

Mixa bären i en matberedare till en jämn konsistens. Sila ev. av hallonen för att ta bort kärnorna för att få släta remmar. Smaksätt med vanilj, citron eller ingefära.

4.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugns­plåt och pensla noggrant med smält kokosolja (för att remmarna ska lossna lättare). Bred ut bärmoset på bakplåts­pappret i ett tunt jämnt lager med hjälp av en slickepott.

5.

Sätt in plåten mitt i ugnen i 3-5 timmar. Remmarna är färdiga när hela ytan känns torr.

6.

Lossa pappret från remmarna och klipp till långa remsor som sedan rullas ihop. Förvara remmarna i en burk med tätslutande lock. 

 

Relaterade artiklar