Kryddan som delar världen

Kryddan som delar världen

Kryddan som delar världen

Vissa tycker att den smakar jättegott och andra tycker att den smakar tvål. Månadens skörd berättar om koriander, kanske en av världens mest älskade och hatade krydda.

Koriander är en örtkrydda som odlats i minst 3 000 år. Kryddan härstammar från Sydeuropa och Asien men är idag utbredd i hela vida världen – från vietnamesiska köket i öst till latinamerikanska köket i väst och finns i nästan alla kök där emellan.

Vad är det som gör den pikanta kryddan så speciell, med sin mjukt gröna färg och sitt subtila fjäderlika bladverk? Bara det att den sätter karaktär på vilken rätt som helst med sin smakrika intensitet och aptitretande färg. Bladen påminner lite grann om slätbladig persilja och smaken är gräsig, aromatisk och lätt blommig. Koriander är en mångsidig krydda då alla delar har sin karakteristiska smak. Den används med fördel i kryddstarka asiatiska och orientaliska rätter. Det är bladen och fröna som är mest smakrika men i Thailand använder man även roten.

Koriander finns att köpa både som färsk, torkad och mald. Den färska funkar lika fint till värmande indiska grytor som till en krispig vårsallad eller i en kryddig salsa. Släng enkelt ihop Mexikos nationalsalsa Pico de gallo genom att blanda tomater, limejuice, lök, chilifrukt och färsk koriander. Perfekt till tacos eller fisk.

Koriander går att odla själv och fröna sätts då med fördel inomhus i mars. Några veckor senare kan man börja plantera ut plantorna och då bör det vara minst 5 °C utomhus. Kryddan före­drar ett soligt och vindstilla läge med luftig jord. Men koriander går också utmärkt att odla i ett soligt fönster. 

Trots sin späda framtoning är den gröna örten en riktig vattendelare. Det sägs att de som tycker koriander smakar parfym eller tvål bär på genen OR6A2 som gör att man uppfattar lukten av aldehyder som finns i både tvål och i koriander. Trots att vissa aldrig skulle toppa sin taco med koriander, är det idag en av världens mest använda kryddor.

Laga från grunden: 6 enkla steg

Vietnamesiska vårrullar

Portioner: 12 stycken | Tid: över 1 timme | Svår

Färska vårrullar fyllda med krispiga grönsaker kräver lite övning att få till. Råmarinerade tunt strimlade grönsaker rullas in i det tunna rispappret tillsammans med avokado, groddar och koriander. Knepet är att rulla lagom tajt utan att rispappret trasas sönder.

INGREDIENSER

Marinad:
1 lime, 1 msk saft
½ röd chili (spansk peppar)
2 msk färsk riven ingefära
3 msk mirin
1 tsk sesamolja
2 msk vatten
2 krm salt

 

Vårrullar:
2 morötter
1 röd paprika
½ gurka
1 förp (150 g) salladsärtor
1 kruka koriander
1 avokado
1 hjärtsallad
16 rispapper
½ förp (à 150 g) alfalfagroddar


Marinad: Pressa saften ur limen. Dela, kärna ur och strimla chilin tunt. Skala och finriv ingefära och vitlök. Blanda samtliga ingredienser till marinaden.
Vårrullar: Skala moroten och kärna ur paprikan. Dela och kärna ur gurkan. Skär morot, paprika och gurka i ca 10 cm långa och tunna strimlor. Strimla sallads­ärtorna. Lägg grönsakerna i marinaden.

Dela, kärna ur och gröp ur avokado­köttet med en sked. Skär i tunna skivor på längden. Plocka koriandern och salladsbladen.

Blötlägg rispappren ett i taget ljummet vatten och ta upp det efter ca 20 sekunder, när det är mjukt. Använd båda händerna och håll så att pappret inte klibbar ihop. 

Lägg rispappret på en fuktig handduk. Lägg på grönsaker, groddar och koriander på nedre delen av rispappret. 

Vik nedre kanten över ris och grönsaker och vik sedan in sidorna. 

Rulla ihop till en vårrulle. Rulla ganska tajt. Lägg varje vårrulle i ett salladsblad. Servera vårrullarna med sriracha­majonnäs. 

Text: Frida Axenbrant Foto: Andreas GrönlundRelaterade artiklar