Förbisedd rova med hjältestatus

Förbisedd rova med hjältestatus

Förbisedd rova med hjältestatus

Nu startar säsongen för majrovan – en späd liten rotfrukt med superkrafter, som förtjänar all uppmärksamhet den kan få. Månadens skörd har tittat närmare på doldisen i grönsaksdisken.

SÄSONG

Svensk majrova finns i butik från juni till november, ibland redan i maj.

TILLAGNING

Kan ätas rå eller tillagad, som vege­tarisk rätt eller tillbehör till kött, fisk eller fågel. Bladen tillagas på samma sätt som mangold och spenat.

PASSAR MED

God i grytor eller att ugnssteka med andra rotfrukter. Rå är majrovan god i sallad eller som tillbehör, slungad i olivolja, citron, salt och peppar.

FÖRVARING

I kylskåp, gärna i plastpåse.

Majrovan är lätt att glömma bort där den lever en smått undanskymd tillvaro bland morötter, betor och andra mer kända rotfruktskompisar. Annat var det förr. Majrovan är en av våra äldsta rotfrukter – ursprungligen från Mellanöstern – och var en uppskattad gröda i svensk matlagning redan på bronsåldern. 

Den är ganska liten, smaken är mild som en betas medan konsistensen påminner mer om rädisans. Majrovor kan se lite olika ut och finns i flera ny­anser av grönt, vitt och lila, men de är alltid vita i köttet.

Liksom många andra rotfrukter går den att variera friskt i matlagningen: den kan avnjutas rå skivad i tunna skivor eller riven, ugnsbakad, kokad, ångad eller stekt. Bladen går utmärkt att äta ångade eller stekta, på samma sätt som spenat och mangold. 

Idag är majrovan kanske mest känd för sin viktiga roll i den klassiska franska lammgrytan Navarin. Kanske har du även stött på den inlagd, till falafel eller libanesisk meze. 

För den som vill prova, är majrova enkelt att odla själv. Den trivs i det kalla och fuktiga Sverige och kan sås så snart frosten gått ur marken. Den är tacksam att odla i omgångar eftersom rovorna – som med fördel avnjuts späda – är redo att skördas efter bara en månad i jorden. Majrovan är inte heller någon favorit hos skadedjuren, vilket gör det extra enkelt att lyckas med odlingen. Som namnet antyder kan de första rovorna ofta skördas redan i maj och säsongen sträcker sig ända till november. 

Majrovor är rika på kostfiber och C-vitamin, de innehåller gott om långsamma kolhydrater och få kalorier. Som om det inte vore nog, är de billiga, när­odlade och har en lång skörde­säsong. Och du kan variera dem i oändlighet! En hjälte, som definitivt förtjänar sin comeback i grönsaksdisken.

Text: Josefina Brattö

 

 

LAGA FRÅN GRUNDEN: 4 ENKLA STEG

Picklad majrova

Picklade grönsaker är suveräna smakhöjare på plockfatet, till falafel eller kebab. En syrlig ättikslag med chilihetta passar utmärkt att lägga in majrovor som blir vackert rubinröd med hjälp av en rödbeta. Lite tålamod behövs för först efter en vecka är det dags att provsmaka, men sedan håller sig den inlagda majrovan i hela två månader i kyla!

Portioner: En stor burk / ca 2 liter | Tid: Under 30 minuter | Lätt

 

INGREDIENSER

1 kg majrovor
1 rödbeta
3 vitlöksklyftor
3 lagerblad
1 hel röd chilipeppar
½ citron, saften 
1 liter vatten
1 dl salt utan jod
1 dl ättikssprit, 12 %

 

Serveras med:

Kebab eller falafel, eller som tillbehör på ett plockfat med t.ex. hummus, pitabröd och oliver

 

1.

Skölj och skala rovor och rödbeta. Skär dem i tunna klyftor och lägg i en ren burk tillsammans med skalade vitlöksklyftor, lagerblad, halverad chili och citronsaft.

2.

Koka upp vatten och salt tills saltet helt lösts upp.

3.

Häll det kokande vattnet och ättikan över rovorna. Låt stå minst en vecka i kylskåp innan de är ätklara.

4.

Rovorna håller ca 2 månader i kylskåp. Servera till kebab eller falafel eller som tillbehör på ett plockfat med t.ex. hummus, pitabröd och oliver.

 

För alla:

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, förutsatt att lämpliga tillbehör serveras till.

 

Tips!

Du kan också bryna och karamellisera majrovan i stekpanna eller rosta den i ugnen.

 

Falafel

Picklad majrova är gott till falafel. Falafel gör du av nästan samma ingredienser som hummus och de kan friteras, stekas eller tillagas i ugnen.

Vill du laga egna från grunden? Då ska du testa recepten Halloumifalafel eller Falafel med hemlagat tunnbröd.

 

Hummus

Krämig röra med ursprung i Mellanöstern. Hummus består av ingredienser som kik­ärtor, vitlök, chili, spiskummin, tahini eller sesamfrön. Smaksätt med färska örter! 

God både som matig dipp till grönsaker, i sallad eller som pålägg på bröd. Recept på hummus hittar du här.

 

Relaterade artiklar