Odla nytt från stumparna!

Odla nytt från stumparna!

Sallatsskruttar, purjolökssnuttar, grönsaker som börjat gro, sallat som tappat spänsten. Vad gör man? Slänger dem i soporna eller i bästa fall komposten. Men det finns ett bättre och roligare alternativ.

Produktionen av den mänd mat vi slänger varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. 

Såväl företag som organisationer och länder har på allvar insett att något måste göras. Det franska parlamentet klubbade nyligen igenom ett förbud för matbu­tik­er över 400 kvadratmeter att slänga livsmedel. Produkter som inte gått åt till försäljning måste i stället skänkas till behövande och butikschefer måste teckna avtal med välgörenhets­organisationer. I majnumret av Månadens skörd gav vi några handfasta tips på hur man kan minska sitt eget matsvinn där hemma. Här kommer ännu ett som påminner om grisen Särimner*. Fast grisen har vi bytt ut mot grönsaker.

Fakta


12 grönsaker du kan regrowa


Vitlök
Purjolök
Sallat
Ingefära
Selleri
Champinnjoner
Rödkål
Schalottenlök
Basilika
Citrongräs
Fänkål
Koriander

På engelska kallas det regrow och det finns massor grönsaksrester som är redo att återupplivas. Det är hur enkelt som helst att komma igång och det kräver inte speciellt mycket jobb. Att kunna plocka färska sallatsblad från sin egen sallatsodling eller att skörda egenproducerad ingefära är hur trevligt som helst för både stora och små.

Många av exemplen i listan kan börja skördas redan efter några dagar. Har du mer tid och mer tålamod så prova att grodda kärnor från citron, aprikos, paprika eller chili. Sår du en aprikoskärna får du ha väldigt mycket tålamod. Det kan nämligen ta upp till ett år innan det första gröna skottet dyker upp.

Du kan också göra egen jord till dina evighetsgrönsaker. Med den så kallade Bokashimetoden omvandlar du ditt matavfall till jord och gödning hemma i köket. Det enda du behöver är en lufttät Bokashihink och en påse Bokashiströ. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som direkt kan användas i krukor, rabatter eller kökslandet. Den ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. Metoden uppfanns av professor Teuro Higa i Japan på 1980-talet och är en mycket speciell blandning av olika typer av mikroorganismer som tillsammans utför ett arbete i naturen mycket bättre än varje enskild typ ensamt skulle göra.

* Särimner var en gris som enligt nordisk mytologi utgjorde födan för krigarna i Valhall, där Oden och hans krigare bodde. Särimner slaktades varje dag och köttets åts upp. Morgonen därefter var han levande igen, hel och fin, redo att bli mat igen. Villkoret var att när dom ätit så skulle de samla ihop alla ben, inget fick saknas. 

Evighetsgrönsaker - så gör du

Vitlök

1. När gröna skott växer ur klyftan, kasta då inte bort den. Lägg den i stället i vatten. På några dagar växer nya rottrådar fram.

2. När rottrådarna syns är vitlöksklyftan redo att planteras i en kruka med jord. Låt krukan stå ljust och håll jorden fuktig.

3. Skörda undan för undan stjälkarna som bildas. De är mildare än klyftorna och kan klippas ner i sallader eller som krydda i pasta och omelett.

Purjolök

1. Stoppa din purjolökssnutt i ett glas vatten, men inte så att plantan täcks, och låt den stå ljust. Det är enkelt att odla och den växer otroligt fort.

2. Byt vatten varje dag så att purjolöken håller sig frisk.

3. När purjolöken fått mycket rötter kan den planteras i jord för mer näring. Men den kan även stå kvar i vatten. Skörda det gröna.

Ingefära

1. De små bulorna, som sitter fast på den stora biten av roten, går att plantera, och en ny ingefära växer fram inom cirka sex månader.

2. Lägg ingefärsbulorna i kallt vatten över natten. 

Fyll en kruka luftigt med jord. Placera ingefärsstumpen 

en liten bit ner i jorden så att du ser ovansidan av roten. Låt stå ljust, vattna regelbundet.

Sallat

1. Spara sallatsskrutten och en liten bit av stjälken på under­sidan. Ställ den ljust i vatten med bara hälften av biten under ytan och resten ovanför.

2. Spreja plantan med vatten några gånger i veckan och byt vatten varannan dag. Efter cirka en vecka växer nya blad fram ur sallatsstumpen.

3. När de nya bladen växt en bit kan du plantera över dem i en kruka med jord. Då ska endast de nya bladen sticka upp ovanför jorden.