Rätt på råvaran

Rätt på råvaran

Här samlar vi alla smaksäkra recepttrios som vi tar fram baserat på en utvald råvara i säsong. Vilket tillagningssätt eller smakkombination blir din favorit? Varsågod, och låt dig inspireras!

Upptäck Månadens skörd

Gurka


SÄSONG
Den svenska slanggurkan finns i butik mellan april och augusti.

TILLAGNING
Äts som den är, eller skär centimeter-tjocka skivor som får toppas med vispad smetana och honung. 

PASSAR MED
Dill, fänkål, tomat, rädisa, kapris, fisk, kyckling, chili, getost, dragon och vitlök. 

FÖRVARING
Känslig mot kyla då den kan få köldskador. Trivs bäst mellan 8 och 14 grader.

3 recept

Ostronskivling


SÄSONG
Svensk ostronskivling odlas året om.

TILLAGNING
Stek länge i smör och ha i en risotto med smakrik ost, på pizzan eller i en sås till vilt.

PASSAR MED
Persilja, vitlök, gräslök, citron, soja, tryffel, miso, grädde och valnöt.

FÖRVARING
Trivs bäst i sin förpackning längst ned i kylen. Går super att torka eller så får den stekas för att sedan frysas in.

3 recept

Småcitrus


SÄSONG
Den spanska säsongen startar i september och pågår till april.

TILLAGNING
Ät som den är, doppa i smält mörk choklad, gör en marmelad eller ha i vintersallad.

PASSAR MED
Chili, ingefära, koriander, anis, grapefrukt, fikon, rödbeta, äpple och timjan.

FÖRVARING
För längst hållbarhet ska de ligga i kylen, men för bästa smakupplevelse bör de förvaras i rumstemperatur.

3 recept

Rotselleri


SÄSONG
Svensk rotsellerisäsong pågår mellan augusti och mars. Rotselleri går bra att lagra och finns därför att köpa i butik långt in på senvintern.

TILLAGNING
Rotsellerin ger mycket smak i en soppa men passar också bra att steka i skivor eller koka och gratinera. Den går också att rosta i ugn eller göra puré av.

PASSAR MED
Skaldjur, äpple, mjukost, grönmögelost, lök, pepparrot, tryffel, wasabi, valnötter, ägg och potatis.

FÖRVARING
Förvara rotselleri i kylen, gärna inlindad i plast. Puread, förvälld eller tillagad rotselleri går bra att frysa.

3 recept

Gulbeta


SÄSONG
Svensk gulbeta finns att hitta i butikfrån juni till mars.

TILLAGNING
Koka, ugnsrosta, foliebaka eller mixa till puré. Gulbetor kan också rårivas.

PASSAR MED
Citron, honung, rosmarin, fetaost, nötter, chili och ädelost.

FÖRVARING
Förvaras gärna kallt, i kylen, omsluten av en plastpåse. Gulbetor går också bra att skala, tärna, koka och frysa in.

3 recept