Citronmeliss – en frisk fläkt i köket

Minns du texten till folkvisan ”Uti vår hage”? I verserna radas den ena vackra växten upp efter den andra och begreppet ”hjärtans fröjd” återkommer som ett mantra i refrängen. Hjärtans fröjd är nämligen det aningen mer poetiska namnet för örten citronmeliss. På latin heter citronmeliss ”Melissa officinalis”, vilket vittnar om att den tidigare använts som medicinalväxt. Bland annat ansågs den vara bra för att stärka hjärtat, förbättra minnet, lindra huvudvärk och inte minst mildra nedstämdhet, vilket vissa ännu idag säger att den gör. Lägg dessutom till att örten ansågs motverka skallighet så förstår du att den var populär!

Citronmelissen var en av de första kryddörterna som började odlas i större skala och säljas i butik. Det är en frisk, flerårig ört som trivs fint i kruka, men som också klarar sig utomhus där den kan bli upp mot 50 cm hög. Växten odlades som honungsväxt redan på antiken eftersom dess små läppformade vita blommor älskas av bin. Citronmelissen har en självklar plats i köket. I första hand som garnering men även som smaksättare. Några illgröna citronmelissblad på en vit glassdessert eller till en rosa laxrätt piggar alltid upp – liksom den friska citron-doften som kommer från eteriska oljor. Prova att gnugga bladen så sprider sig en fräsch doft i rummet.

Värmande örtte eller uppfriskande dryck

Brygg en kopp örtte med citronmeliss. Häll hett vatten på några kvistar och sila bort bladen efter ca 10 minuter. Citrussmaken förstärks ytterligare om man lägger till några bitar lime i glaset. Örtteet passar extra bra på kvällen eftersom citronmeliss sägs ge god sömn och angenäma drömmar.

2 recept

Fisk

Citronmelissens friska citrondoft gör den användbar till fiskrätter. Prova till exempel att blanda lite hackad citronmeliss tillsammans med dillen när du gravar lax, eller gör en örtdoftande fisk i foliepaket. Lägg abborre eller gösfilé, citronmeliss, körvel, smör och salt i dubbelvikt folieark och grilla över glöd tills fisken är genomstekt.

2 recept

Vackra blad

De vackert formade bladen med sina fint sågade kanter är perfekta som grön dekor till efterrätter. Använd dem exempelvis för att garnera en vit limepannacotta, eller en marängtårta med citrongrädde och jordgubbar, så får du en vackert grön dessert med garnering som matchar citrussmakerna. Bladen passar också finfint i citrusdrycker eller i en vatten-karaff tillsammans med limeskivor.

3 recept