Vår Färskvarugaranti för
frukt och grönt

Vår Färskvarugaranti för
frukt och grönt

Vi kan frukt och grönt, och vi jobbar för att hela tiden erbjuda dig det bästa sortimentet. Men självklart kan det hända att en frukt eller grönsak, som varken uppfyller våra eller dina kriterier, smyger sig in i disken. Därför har vi vår Färskvarugaranti: vi vill att du som kund ska vara nöjd med de varor du köper hos oss, och alltid känna att de är av bästa kvalitet.

Ta med kvittot och varan!
För att ICA Kvantum Färskvarugaranti ska gälla behöver du ha med dig både kvittot och själva varan till butiken.
Utseendet
När det gäller frukt och grönt är utseendet väldigt viktigt. Ibland är det enkelt att se ifall varan är omogen, mogen eller övermogen – till exempel när det kommer till bananens olika stadier grön, gul, brun. Förutom färgförändingar kan man se på ytans, eller skalets, spänstighet. Ibland är det knepigare att avgöra, och då får man kanske känna försiktigt på varan för att se ifall den är tillräckligt mjuk eller hård. Ifall du är osäker – fråga gärna vår duktiga personal! 
Doften
En omogen frukt doftar ofta väldigt svagt, eller inte alls. Doften växer sig starkare med mognaden, så en övermogen frukt kan istället dofta väldigt mycket. Dock är det i regel enklare att se till utseende och konsistens när det handlar om frukt och grönt.
Smaken
Övermogna frukter och grönsaker har för det mesta en väldigt mjuk konsistens, både när det gäller yta och innanmäte. Frukter brukar bli sötare och sötare i takt med att de mognar.
Utgångsdatum
Frukt och grönt i lösvikt är lite speciellt eftersom det inte har ett utgångsdatum på samma sätt som många andra färskvaror. Ibland håller en tomat i tre fyra dagar, medan en annan tomat kan hålla sig i två veckor hemma. Främst är det odlingsförhållanden som spelar in. Fick den tillräckligt med sol för att växa sig stark? Men självklart är vi noga med att plocka ur frukt och grönsaker som vi ser är övermogna.