Upptäck det fina med det frysta
Mindre näring, smak och sämre skörd. Ja, det finns många myter kring de frysta grönsakerna. Här har vår dietist Paula Frösell tagit sig an och klargjort några av de vanligaste.
Alla vitaminer och mineraler försvinner när man fryser grönsaker
Falskt! Oavsett om det är en grönsak, frukt eller ett bär så fryser man in allt när de mognat som mest. Då är även då grödan är som mest näringsrik, och den näringen finns kvar till dess att det gröna hamnar på tallriken.
Frysta grönsaker innehåller fler tillsatser
Falskt! När man använder frysning som konserveringsmetod så tillförs i själva verket färre tillsatser, eftersom dessa inte behövs för att förlänga grödans hållbarhet. Det sköter frysen!
Frysta grödor minskar matsvinnet
Sant! En fryst råvara håller mycket längre än en färsk, så du kommer alltid hinna äta upp de frysta broccolibuketterna, mangobitarna eller blåbären innan de blir dåliga. Oavsett hur många de är! Ett tips är att själv frysa in de färska frukter och grönsaker som börjar sjunga på sista refrängen, så att de håller sig ätbara till nästa gång du behöver dem.
Man sparar mer pengar när man köper frysta grönsaker
Sant! Kilopriset på fryst frukt och grönt är ofta lägre än det på färsk. Och på grund av den långa hållbarheten kan du även bunkra upp med det goda gröna när det är extra bra priserbjudanden.
Frysta grönsaker är alltid mindre miljövänliga
Falskt! I frysdisken är allting i säsong, året runt. Så när det späda svenska sommarsortimentet börjar sina i grönsaksavdelningen under vinterhalvåret, är det bättre att köpa fryst och svenskt istället för importerat och färskt. Som sockerärtor, sparris och majskolvar till exempel.