Den lilla rotfruktsguiden
Läs om hur du använder olika rotfrukter i matlagningen och lär dig mer om deras näringsinnehåll. Plötsligt blir rekommendationen om fem gröna om dagen, eller 400 gram, för barn inte alls särskilt svårt att nå.
Morötter
Rika på vitamin A som bidrar till synens, hudens och slemhinnornas normala funktion. Dessutom har det ett högt kostfiberinnehåll. Goda att äta råa, rivna, kokta eller ugnsrostade.
Jordärtskocka
Innehåller vitamin C som bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion samtidigt som det ökar upptaget av järn. Går att äta rå, kokt eller ugnsbakad.
Sötpotatis
Rik på fibrer och även betakaroten som är ett förstadium till vitamin A. Sötpotatisen har ett lågt glykemiskt index och är god att äta kokt, mosad eller ugnsrostad. Kan också gratineras eller ätas i soppa eller puré.
Palsternacka
Har ett högt innehåll av folat som är viktigt för blodbildning och celldelning. Palsternackan innehåller även vitamin C och kalium. Äts råriven, kokt, stekt, gratinerad eller ugnsbakad.
Pepparrot
Rik på vitamin C som hjälper till att bibehålla immunsystemets normala funktion och samtidigt ökar upptaget av järn. Pepparroten innehåller även kalium som bidrar till att normalt blodtryck. Används mest som krydda och rivs eller hyvlas rå i såser, sallader och på smörgåsar.
Rotselleri
Innehåller kalium som bidrar till normal muskel- och. Rotsellerin används mest i soppor och grytor men också goda att förvälla och steka upp som vegetariska biffar.
Kålrot
Innehåller folsyra som är bra för celldelningen i kroppen samt cellernas ämnesomsättning. Folsyra bidrar dessutom till att minska trötthet och utmattning. Kålroten är god att ätas riven som råkost eller i rotmos och grytor.
Rättika
Innehåller C-vitamin som ökar upptaget av järn från vegetabilisk mat som linser och bönor. Rättikan är god att strimla eller skiva i sallader och som ingrediens i en mustig gryta.