Bonjour courgette

Bonjour courgette

Engelsk squash, italiensk zucchini eller fransk courgette? Kär gurka har många namn och ännu fler sätt att tillagas. Med sin matiga konsistens och milda smak gör den sig utmärkt i alla kök, världen över.

SÄSONG

Den svenskodlade zucchinin kan du plocka i butik från juni till oktober.

TILLAGNING

Strimla, skiva eller hyvla zucchinin och ersätt pastan till tomatsåsen eller i lasagnen. Den är även perfekt att grilla, ugnsbaka, ugnsrosta eller att riva ner i de vegetariska biffarna.

PASSAR MED

Mustiga medelhavssmaker såsom tomat, halloumi, paprika, aubergine, kryddiga korvar och fetaost. Passar även till fräscha smaker som lax, mynta och spenat.

FÖRVARING

Zucchinin trivs bäst i 7–10° C. Förslut grönsaken i plastfolie och låt stjälken sticka ut så håller den sig fräsch ännu längre.

Zucchini är en gurkväxt som även är en nära släkting till pumpan. Det är en älskvärd grönsak som rest land och rike runt sedan den först användes som viktig basföda i det gamla Nordamerika. Många år och namnbyten senare är det den milda och omtyckta grönsak vi idag använder i allt från mustiga vintergrytor till somriga sallader.

I Sverige är vi mest bekanta med den gröna långsmala zucchinin, men de finns även i färgerna gult och vitt och förekommer i många olika former och storlekar. Oavsett färg och form så trivs zucchinin allra mest i mild temperatur och växer så det knakar under den svenska sommaren. När zucchinin väl är skördad förvaras den däremot helst i kylskåpet. Lägg den i grönsakslådan där det är lite mindre svalt än i övriga delar av kylen.

Den matiga gurkan

Zucchinins fasta och matiga konsistens, till skillnad från den saftiga och krispiga gurkan, gör att den smakar bäst tillagad. Den kan enkelt hyvlas, skäras eller rivas och användas i en mängd olika sorters rätter. Zucchinin smakar inte så mycket i sig självt men drar gärna åt sig aromen från både kryddor och såser. Den passar utmärkt till medelhavsinspirerade måltider med mustiga tomatsåser, fyllig olivolja, rökig paprika och smakrika ostar.

Italiensk zucchini

Zucchinins första stopp på sin världsturné var i Italien där den snabbt gjorde succé i den italienska frittatan – en enkel och smakrik omelett med riven zucchini, ofta smaksatt med parmesan. I dagens Sverige tolkar vi gärna om denna rätt och river ner den gröna godsaken som komplement i både rårakor och i vegetariska biffar. Zucchinins fasta konsistens håller ihop blandningen och gör den enkel att steka, perfekt för det vegetariska köket.

Fransk courgette

I Frankrike går den matiga gurkan under namnet courgette och används främst i nationalrätten ratatouille. Denna kraftiga grönsaksröra är en äkta augustirätt där säsongens aubergine, tomat och paprika samsas med allas smakkompis zucchinin. Den klassiska röran passar fint till lammracks eller stekt fisk, men den kan även användas som smakrik bas i andra rätter.

Vi hälsar den mångsidiga och världsvana gurksaken välkommen på middagsbordet med ett rungade ciao zucchini och bonjuor courgette!

 

Text:  Kajsa Eriksson  |  Foto: Simon Hellsten

Recept

Marinerad, panerad och råhyvlad

Zucchini med sin milda smak är en fin stomme i rätter med mycket grönt i som wok eller ratatouille. Italienarna har en särskild förkärlek till zucchini och jag har gjort ett recept på en grön variant av den italienska paradrätten piccata.  Under den frasiga parmesanpaneringen gömmer sig spänstiga zucchiniskivor istället för kött och med en tomatsallad till blir det en lättlunch. Lägg till ris för en stadigare middagsrätt. 

Som rå smakar den inte så mycket men den har lätt för att dra åt sig mer smak­starka ingredeinser och i det snabb­lagade receptet med råhyvlad zucchini marineras den i frisk mynta och den indonesiska, lite söta, sojasåsen ketjap manis. Toppad med jordnötter och lime blir det ett utmärkt tillbehör till kyckling eller lax. 

Sista receptet är en zucchinirätt med medelhavsmat i skön förening. Linda in en stor bit halloumi i hyvlad zucchini och servera den cypriotiska osten hel­stekt med en smakrik olivtapenad. Det blir en rejäl förrätt för sex personer som även passar fint som vegorätt på en buffé.

3 recept