I säsong – bäst just nu!

I säsong – bäst just nu!

I säsong – bäst just nu!

Är du nyfiken på vilka av säsongens frukter, grönsaker och bär som är bäst till både smak och pris? Här lyfter vi månadens råvaror så att du kan göra smarta val i frukt- och gröntavdelningen.
  1. Januari

    Januaris bästa råvaror från Sverige präglas av prisvärda rotfrukter. Upptäck och lär känna dess olika egenskaper, smaker och karaktär. Då blir januaris matlagning både godare och roligare i köket!


    » Morot

    SKÖRDETID: Mars – april
    SVENSKT I BUTIK: Hela året.
    SMAKAR: Saftigt, sött och milt.
    ANVÄND TILL: Soppor, wok och grytor. Passar också i marmelader och bakverk samt råriven.

    » Palsternacka

    SKÖRDETID: Juli – december
    SVENSKT I BUTIK: Under hela året vid normal skörd.
    SMAKAR: Likt morot och med en kryddig ton åt örthållet.
    ANVÄND TILL: Tillagas gärna i ugn, god att fritera eller göra puré av.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSKT I BUTIK: Augusti – april
    SMAKAR: Kraftfullt med sötaktiga toner.
    ANVÄND TILL: Gratänger, rotfruktsplåt i ugn, soppor, stomp och grytor.

    » Rödlök

    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    SVENSKT I BUTIK: Oktober – mars
    SMAKAR: Lite sötare än gul lök. Ju färskade desto mildareär löken.
    ANVÄND TILL: Inläggning och marmelad eller skiva tunt och ät rå i sallad.

    » Gul lök

    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    SVENSKT I BUTIK: September – april
    SMAKAR: Skarpt och smakrikt. Tillagning tar fram dess sötma.
    ANVÄND TILL: Soppor, såser och som smakförstärkare i nästan all matlagning

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – november
    SVENSKT I BUTIK: Juli – maj
    SMAKAR: Sött med en tydlig kålsmak.
    ANVÄND TILL: Mos, grytor och på rotfruktsplåt i ugn.

    » Jordärtskocka

    SKÖRDETID: Augusti – sen vår
    SVENSKT I BUTIK: Hela året
    SMAKAR: Len och aromatisk med karaktärsfull smak.
    ANVÄND TILL: Mos, puré, soppa och gratäng.

    » Äpple

    SORT: Frida
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSKT I BUTIK: Januari – maj
    SMAKAR: Syrligt med en viss sötma.
    ANVÄND TILL: Att äta naturell eller i äppelkaka.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  2. Februari

    I februaris grönsaksdisk gör slanggurkan entré i större kvantitet. Och visst är det tacksamt att höstens skörd av rödbetor och rotfrukter fortsätter att ge färg och smak till matbordet?


    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – december, innan frosten slår till.
    SVENSK I BUTIK: Hela året.
    SMAKAR: Sött och gott.
    ANVÄND TILL: Rödbetsbiffar och grytor. God att råriva och ugnsbaka med fetaost och örter.

    » Jordärtskocka

    SKÖRDETID: Augusti – sen vår.
    SVENSK I BUTIK: Hela året.
    SMAKAR: Len och aromatisk med karaktärsfull smak.
    ANVÄND TILL: Jordärtskockschips i ugn, soppa, gratäng och kräm.

    » Gurka

    SORT: Slanggurka.
    SKÖRDETID: Odlas året om i växthus.
    SVENSK I BUTIK: Hela året, begränsad tillgång under vintern.
    SMAKAR: Saftigt, fräscht och milt med krispigt kött.
    ANVÄND TILL: Tzatziki, gazpacho, sallader och grönsaksdipp.

    » Palsternacka

    SKÖRDETID: Juli – december
    SVENSK I BUTIK: Under hela året vid normal skörd.
    SMAKAR: Likt morot och med en kryddig ton åt örthållet.
    ANVÄND TILL: Tillagas gärna i ugn med lite olivolja och örter.

    » Morot

    SKÖRDETID: Midsommar – slutet av november.
    SVENSK I BUTIK: Hela året.
    SMAKAR: Saftigt, sött och milt.
    ANVÄND TILL: Marmelad, bröd och kakor. God att ugnsrosta, woka och att göra soppa på.

    » Potatis

    SORT: Marilyn
    SKÖRDETID: Oktober – mars
    SVENSK I BUTIK: Oktober – mars
    SMAKAR: Söt och nötig med en smörig ton.
    ANVÄND TILL: Mos, puré, potatis-sallad och kokt.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSK I BUTIK: Augusti – april
    SMAKAR: Kraftfullt med sötaktiga toner.
    ANVÄND TILL: Gratänger, rotfruktsplåt i ugn, soppor, stomp och grytor.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli – november
    SVENSK I BUTIK: Juli – maj
    SMAKAR: Sött med en tydlig kålsmak.
    ANVÄND TILL: Mos, grytor och på rotfruktsplåt i ugn.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  3. Mars

    I mars, innan årets första primörer skördas gäller det att ta sikte på rotfrukter och svenska året-runt-grönsaker som gurka, champinjon, rödbeta och potatis. Smaksätt gärna med färska örter från Sverige! .


    » Champinjon

    SORT: Naturligt D-vitaminberikad.
    SKÖRDETID: Året om.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Snällt med en neutral svampsmak.
    ANVÄND TILL: Pastarätter, svampsås, soppa, pizza-topping och sallader.

    » Äpple

    SORT: Rubinola
    SKÖRDETID: September-oktober
    SVENSK I BUITK: Oktober-april
    SMAKAR: Aromatiskt söt med en frisk balanserad syrlig arom.
    ANVÄND TILL: Kycklinggryta, i bakverk och sallader samt ugnsbakad som dessert med hasselnötter.

    » Potatis

    SORT: Melody
    SKÖRDETID: September-oktober
    SVENSK I BUITK: September-juni
    SMAKAR: Smakrik med liten jordighet, aningen sött avslut.
    ANVÄND TILL: Passar till det mesta då konsistensen ligger mellan fast och mjölig.

    » Gul lök

    SKÖRDETID: Augusti-oktober
    SVENSK I BUITK: September-april
    SMAKAR: Skarpt och smakrikt. Tillagning tar dram dess sötma.
    ANVÄND TILL: Att ugnsbaka med örter och som smakförstärkare i nästan all matlagning.

    » Morot

    SKÖRDETID: Maj-december, innan frosten slåt till.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Saftigt, sött och milt.
    ANVÄND TILL: Marmelad, bröd och kakor. God att ugnsrosta, woka och att göra soppa på.

    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli-december, innan frosten slår till.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Sött och gott.
    ANVÄND TILL: Att ugnsbaka med fetaost, honung och örter eller koka och servera med en klick smör.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti-december
    SVENSK I BUITK: Augusti-april
    SMAKAR: Kraftfull med sötaktiga toner.
    ANVÄND TILL: Gratänger, rotfruktsplåt i ugn, soppor, stomp och grytor.

    » Gurka

    SORT: Slanggurka
    SKÖRDETID: Året om i växthus.
    SVENSK I BUITK: Hela året, begränsade volymer under vintermånaderna.
    SMAKAR: Saftigt, fräscht och milt med krispigt kött.
    ANVÄND TILL: Tzatziki, gazpacho, sallader och grönsaksdipp.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  4. April

    Aprils råvaror ger en liten men efterlängtad försmak på våren – i grönsaksdisken har det nämligen blivit tid för svenska tomater. I kryddhyllan står färsk rosmarin och salvia redo att smaksätta påsken.


    » Gurka

    SORT: Slanggurka
    SKÖRDETID: Året om i växthus.
    SVENSK I BUITK: Hela året, begränsade volymer under vintermånaderna.
    SMAKAR: Saftigt, fräscht och milt med krispigt kött.
    ANVÄND TILL: Tzatziki, gazpacho, sallader och grönsaksdipp.

    » Tomat

    SORT: Rund tomat
    SKÖRDETID: Året om i växthus.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Mild sötma med en frisk lite syrlig avslutning.
    ANVÄND TILL: Tomatsallad, gazpacho, salsa, caprese, bruschetta. Också god grillad och ugnsbakad.

    » Rosmarin

    SKÖRDETID: Odlas i krunka året om.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Fylligt och sött. Påminner lite om kåda. Kommer till sin rätt i varm matlagning som ugn och gryta.
    ANVÄND TILL: amm, fläsk, kyckling, fet fisk och ugnsbakad potatis samt som smaksättare i bröd, såser och alkoholfria drinkar.

    » Groddar

    SORT: Böngroddar
    SKÖRDETID: Året runt.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Milt, krispigt och behagligt.
    ANVÄND TILL: Pad thai, ramen, nudelrätter och färska vårrullar.

    » Salvia

    SKÖRDETID: Odlas i kruka året om.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Blommigt, fylligt och med en aning mintighet.
    ANVÄND TILL: Rotselleri, gnocchi och fläsk. Tål hög värme, god att steka knaprig.

    » Ärtskott

    SORT: Sockerärta
    SKÖRDETID: Året runt.
    SVENSK I BUITK: Hela året.
    SMAKAR: Friskt och krispigt, likt sockerärtan.
    ANVÄND TILL: Allt som behöver krisp och fräschör som wokrätter, mackan och laxen.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti–december
    SVENSK I BUITK: Augusti-spril
    SMAKAR: Kraftfullt med sötaktiga toner.
    ANVÄND TILL: Gratänger, rotfruktsplåt i ugn, soppor, stomp och grytor.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Juli–november
    SVENSK I BUITK: Juli–maj
    SMAKAR: Sött med en tydlig kålsmak. Rik på C-vitamin.
    ANVÄND TILL: Mos, grytor och på rotfruktsplåt i ugn.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  5. Maj

    En lång väntan är över. I maj börjar frukt- och gröntavdelningen fyllas av svenska delikatesser som söta jordgubbar, färsk­potatis och fräscha salladsfavoriter.


    » Jordgubbar

    URSPRUNG: Sverige

    Tack vare växthus kan vi njuta av svenska jordgubbar nu. Smaken påverkas av solljuset, så ju mer sol desto sötare blir de. Först i juni kommer de första svenska frilandsodlade gubbarna.

    » Färskpotatis

    URSPRUNG: Sverige

    Potatis som skördas innan de mognat klart kallas för färskpotatis och känns igen på det tunna skalet. Supergod kokt till gräddfil med gräslök men också att ugnsrosta med färska örter, olivolja, vitlök och en skvätt citronjuice.

    » Rabarber

    URSPRUNG: Sverige

    Äntligen kan vi frossa i svensk rabarber med fräsch och syrlig smak. Stjälkarna ska vara spänstiga, spröda och saftiga. Rabarber är god att koka soppa eller kräm på, baka paj på eller sylta och safta. Svensk rabarber finns att få tag på i maj, juni och juli.

    » Majrova

    URSPRUNG: Frankrike

    Fräsch rotfrukt som påminner om rädisa i smaken, men utan pepprigheten. Rovan växer endast till sig några få veckor innan den skördas. God att koka i bitar som tillbehör och servera med smör.

    » Mangold

    URSPRUNG: Spanien och Italien

    Mangold är släkt med både socker- och rödbeta, och det är blasten ovan jord som används. Smaken påminner svagt om rödbeta. Små­bladen används råa i sallader och de större tillagas på samma sätt som spenat.

    » Rucola

    URSPRUNG: Sverige

    Populär och pepprig sallat med tunna, mörkgröna och spänstiga blad. Smaken är senapslik och kryddig med viss nötsmak. Rucola är en perfekt smaksättare i salladen, pastan och på pizzan.

    » Romansallat

    URSPRUNG: Sverige

    Krispig sallat med kraftigare smak än isbergssallat. Bladen ska vara långa, spänstiga och mörkgröna i spetsen. Romansallat är ett måste i caesarsallad men kan också smörstekas och grillas.

    » Sparris

    URSPRUNG: Tyskland och Italien

    Den tyska vita sparrisen odlas under marken och motståndet från jorden gör att den växer långsammare och blir tjockare än den italienska gröna, som växer ovan jord. Den gröna behöver inte skalas. Båda är goda att servera kokta med smör och citron.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  6. Juni

    I juni fylls frukt- och gröntavdelningen av härlig sparris, sallatssorter, krispig kål och inte minst söta jordgubbar från Sverige. Nu är det hög tid att frossa i det färska, goda och gröna från vårt avlånga land.


    » Jordgubbar

    URSPRUNG: Sverige

    Runt midsommar är det premiär för svenska frilandsodlade jordgubbar. Kombinationen av långa, solfyllda dagar och svala nätter ligger bakom den söta, goda smaken hos svenska jordgubbar. Goda med lite glass, på tårtan eller i salladen med smakkompisen basilika.

    » Isbergssallat

    URSPRUNG: Sverige

    Krispig sallat med neutral smak som gör sig bäst rå. De blekgröna bladen ska vara spröda och krispiga och huvudet är hårt knutet. Använd den som bas i matiga sallader, gärna tillsammans med kryddigare sallatssorter.

    » Sparris

    URSPRUNG: Sverige

    Grön sparris har en säregen och mycket uppskattad smak. Sparrisen ska vara fast, spröd och utan missfärgningar. I juni är den svenska sparrisen en efterlängtad primör som kokas och serveras med smör och citron. Den svenska säsongen är normalt bara cirka tre veckor, från slutet av maj till mitten av juni, så du får passa på nu!

    » Kålrabbi

    URSPRUNG: Sverige

    Förädlad variant av vild kål och det är den uppsvällda stammen man äter. Finns både som lila och grön variant. Köttet är vitt och knaprigt med mild kålsmak.

    » Spetskål

    URSPRUNG: Sverige

    Krispig primör med mild och fräsch smak. Spetskål är känslig för värme så tillaga den snabbt så behåller den spänsten. Späd spetskål är god att skiva rå och blanda i sallader.

    » Honungsmelon

    URSPRUNG: Spanien

    Mycket söt och saftig melon med en fin och utpräglad smak. Fruktköttet är ljusgrönt och sprött när den är mogen. Perfekt i frukt­salladen och som smakkompis till parmaskinka och annat kallskuret.

    » Cosmopolitan

    URSPRUNG: Sverige

    En korsning mellan isbergssallat och romansallat. Cosmopolitan är krispig och söt med skålformade blad, perfekta att fylla med alla möjliga godsaker. Är även utmärkt till grönsallad och pastasallad.

    » Rabarber

    URSPRUNG: Sverige

    Härlig dessertväxt med fräsch och syrlig smak. Stjälkarna ska vara spänstiga, spröda och saftiga. Rabarber är god att koka soppa eller kräm på, baka paj på eller sylta och safta.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  7. Juli

    Varma vindar och en frukt- och grönt-avdelning som frodas. Njut av en härlig mix av vad den svenska sommarskörden ger. Missa för allt i världen heller inte de italienska stenfrukterna som är i säsong nu.


    » Zucchini

    URSPRUNG: Sverige

    Kallas även squash och finns i flera färger och former, men de avlånga gröna är vanligast. Zucchini påminner om gurka, men är inte lika krispig och har fastare konsistens vilket gör att den passar bättre i matlagning. God att grilla, smörfräsa eller gratinera.

    » Persika & nektarin

    URSPRUNG: Italien, Spanien
    OCKSÅ I SÄSONG: Aprikos & Paraguayo

    Nektarin och persika, två stenfrukter som är släkt med varandra. Persikan har ett sammetslent skal och en sötsyrlig, aromatisk och lätt tropisk smak. Frukt­köttet är gult och mycket saftigt. Nektarinens skal är slätt och smaken fyllig och något intensivare än persikan.

    » Fiorina & Fioretto

    URSPRUNG: Sverige

    Mild och söt bukettblomkål som passar utmärkt att woka, förvälla, ugns­rosta och äta råa. De råa stjälkarna och blommorna blir et vackert inslag i salladen. Perfekt om du inte vill köpa ett helt blomkålshuvud.

    » Rödbeta

    URSPRUNG: Sverige

    En klassisk inläggningsgrönsak som har en mild, söt och lätt jordig smak. God att ugnsbaka eller göra biffar och bullar av. Koka betorna till de mjuknar lite och använd dem i en matig sallad.

    » Gul & röd lök

    URSPRUNG: Sverige

    Nyskördad svensk, gul lök är smakrik och blir mildare och sötare när den tillagas. Den röda löken har en något mildare och sötare smak än den gula och passar därför bra i sallader och att pickla.

    » Vaxbönor

    URSPRUNG: Sverige

    Vaxböna är en gul variant av haricots verts och brytböna. Långsmal böna som är mjäll och saknar trådar. Färska svenska vaxbönor måste förvällas först och kan sedan ätas antingen kalla eller varma.

    » Polkabeta

    URSPRUNG: Sverige

    Beta som är vackert rödvitrandig inuti och har något mildare smak än rödbeta. Polkamönstret försvinner vid tillagning och blir jämt rosa. Råmarinera betan om du vill behålla de snygga ränderna!

    » Svartkål

    URSPRUNG: Sverige

    Svartkål är en korsning mellan savoy- och grönkål som också kallas för palmkål. Bladen är långa och mörkgröna och smaken nötaktig. God att fräsa i vitlök, stuva, göra soppa på och göra chips av.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  8. Augusti

    Nu finns massor av svenskskördade frukter och grönsaker att njuta av. Passa på när såväl fänkål som purjolök är i säsong och även våra svenska betor i flera vackra färger.


    » Purjolök

    URSPRUNG: Sverige

    Purjolök skiftar från vitt vid roten till mörkgrönt i bladtopparna. Smaken är mild och god men blir kraftigare på den gröna delen av löken. Hela purjolöken kan användas och den kan ofta ersätta gul lök. Bra som bas i soppor och grytor eller tunt skivad i sallader.

    » Rödbeta & gulbeta

    URSPRUNG: Sverige
    OCKSÅ I SÄSONG: Polkabeta

    Rödbetans smak är mild och lite söt. En klassisk inläggningsgrönsak, som också är god att ugnsbaka eller koka och servera med smör och citron. Gulbeta har samma milda, söta smak som rödbeta och används på samma sätt.

    » Fänkål

    URSPRUNG: Sverige

    Krispig grönsak med frisk smak som påminner om anis och lakrits. Fänkål ska vara fast och spänstig och se fin ut. Passar bra att äta både rå och tillagad. God att gratinera och ha i grytor eller soppor.

    » Körsbär

    URSPRUNG: Sverige, Turkiet, USA

    Körsbär har en intensiv och fyllig sötma, samtidigt som de är lite syrliga. Färgen varierar från gul till ljust röd och vinfärgad. Lägg upp i en skål och ät som godis eller använd till paj och saft.

    » Vattenmelon

    URSPRUNG: Spanien

    OCKSÅ I SÄSONG: Minivattenmelon

    Vattenmelon hör till familjen gurkväxter och har ett läskande och sprött fruktkött. Finns med eller utan kärnor och i miniformat. Frukten är mogen om det låter ihåligt när du knackar på den.

    » Cantaloupe

    URSPRUNG: Spanien

    En melonsort som är cirka 10–15 cm i diameter och har ett orange frukt­kött som går mot grönt ju närmare skalet man kommer. Skalet är jord­brunt med ett ljusare nät­mönster. Cantaloupemelon är saftig och har en fin och söt melonsmak.

    » Plommon

    URSPRUNG: Sverige

    Plommon är en stenfrukt vars skal ofta har en så kallad dagghinna, ett naturligt ytskikt som skyddar frukten. De svenska plommonen har ett mjukt och saftigt fruktkött med frisk och sötsyrlig smak.

    » Morot

    URSPRUNG: Sverige

    Goda som snacks, i matlagning, marmelader och bakverk. Morotens smak blir sötare när den tillagas. Nu finns också nyskördade morötter med blast. Använd blasten i en hemgjord pesto!


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  9. September

    Hösten är variationernas årstid, så även i frukt- och grönsaksdisken. Första höst­skörden bjuder på olika sorters svensk kål, svamp och päron, men också majs. Läge att äta svenskodlat!


    » Blomkål

    URSPRUNG: Sverige

    Blomkål har mild smak och är full av vitaminer. God att grilla, ugnsbaka eller koka som tillbehör. Mixa till en puré eller prova att blanda rå, fint delad blomkål med majs och vinägrett – gott till grillat.

    » Päron

    URSPRUNG: Sverige

    Svenska päron är rariteter, då skörden är liten och säsongen kort. De bör tas tillvara strax efter skörd, då de inte kan lagras särskilt länge. Päron är rika på fibrer och innehåller dubbelt så mycket som äpple.

    » Majs

    URSPRUNG: Sverige

    Majskolven är god att koka eller grilla och äta med en klick smör och lite salt på. Blasten ska tas bort före tillagning. Majs går även utmärkt att frysa in.

    » Satsumas

    URSPRUNG: Spanien

    Satsumas tillhör småcitrusarna och är mogen även om den till hälften är grön. Ät som den är eller i fruktsallad. I början av säsongen är smaken syrlig, för att bli sötare senare.

    » Fikon

    URSPRUNG: Turkiet

    Fikon har en söt och aningen syrlig smak. De säljs mogna och det ätbara skalet får inte vara för skrynkligt. Fikon är goda i desserter, till ost och kallskurna charkuterier.

    » Stjälkselleri

    URSPRUNG: Sverige

    En krispig grönsak med god och kraftig smak. Sellerin ska vara spänstig och fin, med spröda och saftiga stjälkar. God i köttfärssås, som krydda i sallader eller till ostbrickan.

    » Trattkantarell

    URSPRUNG: Sverige

    En läcker matsvamp som passar i all slags matlagning. God att stuva eller steka och ha på toast. Den är tunn och trattformad, därav namnet. Färgen är brun med en gulare, ihålig fot.

    » Broccoli

    URSPRUNG: Sverige

    Mogen broccoli är mörkgrön och spänstig. Perfekt att koka, gratinera eller servera rå i en sallad. Passar bra till kött, kyckling eller fisk. Stammen är minst lika god som kronan!


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  10. Oktober

    På hösten får de svenska grödorna skina, när frukt- och grönsaksavdelningen fylls med våra härliga rotfrukter och olika äppelsorter. Nu är enkelt att äta svenskodlat och i säsong – toppen både för miljön och plånboken.


    » Potatis

    URSPRUNG: Sverige

    Potatisen finns i många varianter, alla med sina unika egenskaper. Den härstammar från Syd­amerika och kom till Europa på 1500-talet. Först på 1700-talet blev den ett betydelsefullt baslivsmedel.

    » Grönkål

    URSPRUNG: Sverige

    Grönkålen har vackert krusiga gröna blad. Smaken är ganska kraftig. God i soppor, stuvad eller ugnsbakad till chips. Grönkål tål kyla bra och går därför att få tag på även på vintern

    » Jordärtskocka

    URSPRUNG: Sverige

    En rotfrukt med len, aromatisk och karaktärsfull smak. Fast och krispig textur. God att koka och servera med smör eller att ha i soppa och mos. Röd jordärtskocka är vanligast, men det finns även vit.

    » Aroma

    URSPRUNG: Sverige

    Ett populärt och tåligt äpple med aningen kryddig smak. Gott att tugga på som det är men lämpar sig också fint för matlagning då det behåller konsistensen på ett bra sätt.

    » Morot

    URSPRUNG: Sverige

    Moroten är en tvåårig växt. Den skördas efter första växt­säsongen, när näring och vitaminer har samlats i roten. Färgen kommer från betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen.

    » Saga

    URSPRUNG: Sverige

    En saftig nykomling bland svenska äppelsorter. Fruktköttet har en mjuk textur med balanserad sötma och syrlighet. Smakar mycket, med lätt fruktiga toner av citrus och blommiga inslag.

    » Pepparrot

    URSPRUNG: Ungern

    En klassiker i det svenska köket med stark och pepprig smak. Används rå, oftast riven eller hyvlad, i såser, i sallad, på smörgås eller till fisk- och kötträtter.

    » Ingrid-Marie

    URSPRUNG: Sverige

    En porös sort som passar fint till mos och kompott. Smakar friskt och svagt sötsyrligt med lätt kryddig ton. Skalet är mörkrött med ljusare inslag, det gulvita fruktköttet är mört och saftigt.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  11. November

    Nu är tid för svensk kål, så passa på att laga. Så god och dessutom full av vitaminer! Testa även våra nyaste tillskott i frukt- och grönthyllan, som flower sprouts och sallarossa.


    » Navelina & Navel

    URSPRUNG: Spanien

    Apelsinsorterna som startar den spanska säsongen, ingår i navel­gruppen. De tillhör de godaste ätapelsinerna i Spanien med en tydlig hög sötma och friskhet i smaken, lättskalade. Apelsinsorten känns lätt igen på sin lilla extra apelsin eller ”navel” i blomändan.

    » Vitkål

    URSPRUNG: Sverige

    Vitkålen har tydlig kålsmak och krispiga blad. Förvaras kallt. Delad vitkål mår bäst i påse för att inte torka ut. En klassiker i pizzasallad, kåldolmar och -pudding, men är också god i sallader eller lättstekt som tillbehör.

    <

    » Kaki

    URSPRUNG: Spanien

    Namnet Kaki är japanska och betyder frukt, på svenska kallas den även för persimon. Kom till Frankrike på 1840-talet och spridde sig till medelhavsländerna. Mogen får frukten en mjuk, nästan flytande konsistens och kan få bruna fläckar, som är naturliga sockerutfällningar.

    » Flower sprouts

    URSPRUNG: Sverige, Spanien

    Vackert gröna och lila till färgen och framodlade som en korsning mellan brysselkål och grönkål. Med sin lätt nötiga smak är de goda med lite smör och salt. Kallas även brysselkålsblomma.

    » Spetskål

    URSPRUNG: Sverige

    En krispig primör med mild och fräsch kålsmak. Den är känslig för värme, så förväll snabbt eller smör­slunga, så behåller den sin spänst. Även god att skiva ner i sallader.

    » Hjärtsallad

    URSPRUNG: Spanien

    En lite mindre sallatssort med lätt nötig smak, mörkt gröna blad och en ljusare, krispig mitt. God i sallad, tillsammans med andra grönsaker eller tillagad, grillad eller smörstekt

    » Sallarossa

    URSPRUNG: Sverige

    Mild salladskål med violett färg som består även när den har tillagts. Sallarossa är god rå i sallader eller tillagad, gärna wokad, och är därför perfekt i asiatiska rätter.

    » Savoykål

    URSPRUNG: Sverige

    Krispigt krusiga mörkgröna blad, med god kålsmak, som blir ljusare gulgrön in mot huvudets mitt. God att skiva tunt i sallad, förvälla, woka, smörfräsa eller använda till kåldolmar.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  12. December

    Mycket av det goda! December är en riktig matmånad där flera av råvarorna både doftar och smakar jul. Njut av säsongens solmogna apelsiner, söta clementiner, krispiga kålsorter och mustiga rotfrukter.


    » Navelina & Navel

    URSPRUNG: Spanien

    En saftig och söt klassiker som är allra godast under vinterhalvåret. De innehåller rikligt med C-vitamin. Trivs bäst i kylskåp, men ta gärna fram en stund innan du ska äta den. Då smakar den mer.

    » Brysselkål

    URSPRUNG: Sverige och Holland

    De små, gröna knopparna på kålen äts. Kålsmaken är kraftig och bryssel­kålen serveras oftast kokt, gärna smörsvängd, som tillbehör eller stekt som huvudrätt. Också god att ha i exempelvis paj.

    » Clemenules

    URSPRUNG: Spanien

    Under vintersäsongen hinner många olika clementinsorter passera frukt­­hyllan. Nu är spanska Clemenules i säsong. Den är lättskalad, härligt söt och saftig. God som den är eller i en kryddig clementinglögg.

    » Rödkål

    URSPRUNG: Sverige, Tyskland

    Krispig och fyllig smak som liknar vitkål. En klassiker på julbordet. Även god att pickla med kanel och ingefära eller finstrimla i wok och sallader. Förvaras kallt, 2 till 4 grader.

    » Palsternacka

    URSPRUNG: Sverige

    Palsternackan är kryddig med lätt sötma. Tillagas gärna i ugn med lite olivolja och örter. Den är också god med andra rotfrukter i soppor och grytor. Förvaras i kyl utan plastpåse.

    » Rotselleri

    URSPRUNG: Sverige

    En rotsak med karaktär. Smaken är sötaktig och kraftfull. God att ugnsrosta och i gratänger och soppor. Roten ska vara fast och skalet friskt utan rynkor.

    » Avokado

    URSPRUNG: Spanien, Chile, Colombia och Dominikanska republiken

    Krämig med mild och nötaktig smak. Perfekt i guacamole och smoothie eller skivad i sallad och på frukost­mackan. Mognar i rumstemperatur, extra snabbt i sällskap av äpple.

    » Ananas

    URSPRUNG: Costa Rica

    En färsk ananas smakar friskt och syrligt med ett lite kryddigt sting. Utöver fruktsallad är den god i smoothies och honungsstekt i skivor med kokosflingor. Se upp, kylskadas under 7 grader.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti