Fruktstunden

Fruktstunden

FRUKTSTUNDEN

med Emil Bodén

Emil Bodén är frukt- & gröntansvarig på ICA Kvantum Kiruna där han även ansvarar för butikens Papricaklubb. Han brinner för sitt jobb och gillar att vara ute i naturen med sin fru och två barn.

Vad ska man tänka på när man introducerar de första smakportionerna för sitt barn?

– Smakportionerna ska vara väldigt små. De är inte till för att mätta, utan de ska bara vara ett komplement till barnets huvudmåltid. Syftet är att låta barnet vänja sig vid smak, konsistens och bestick mot munnen. Vid fyra månaders ålder kan man introducera barnet för puréer och mos, och vid sex månader kan man börja med lite större bitar. Men det är viktigt att ha tålamod. Det ska ta tid och man får räkna med lite sölande.

Kan du tipsa om några enkla och lockande smakportioner?

– Puré på broccoli, palsternacka, potatis, blom­kål, morötter eller jordärtskocka är bra att börja med. Introducera först grönsakerna separat, därefter kan man börja blanda smak­erna så smått. Undvik dock grönsaker som innehåller mycket nitrat, som rödbetor och spenat. Frukter som äpple och banan går bra att bjuda på.

Hur gör man matsmakandet till en lekfull aktivitet?

– När barnen blir lite äldre är det bra att låta dem få vara med i köket, för det är ju mycket roligare att smaka på något man själv har gjort. För de yngre barnen blir det istället många skedar av ”flygplan”, ”polisbilar” och ”tufftuff-tåg”, så att de associerar de nya smakerna med något roligt.



Bli medlem i Papricaklubben

ICA Kvantums barnklubb välkomnar alla barn mellan 3 till 12 år. Till­sammans med Rödis, Grönis och Gulis upptäcker de frukt och grönt på ett kul sätt – bland annat genom veckans smakprov. Som förälder får du veckomenyer och erbjudanden för hela familjen. Det är kostnadsfritt och du behöver ett ICA-kort för att bli medlem.

Läs mer och bli medlem på ica.se/kvantum/papricaklubben

Välkommen till vår Papricafamilj!

Gör eget blomkålsris

1. Ansa blomkålen och riv den på rivjärn. Koka upp vatten och salt i en kastrull.

2. Lägg ner blomkålen och låt koka upp.

3. Häll av den i ett durkslag och servera som alternativ till ris.

400 gram

För barn mellan fyra och tio år är det bra att äta ungefär 400 gram frukter och grönsaker om dagen. Barn under fyra år bör få något grönt till varje måltid. Från tio år och uppåt rekommen­deras 500 gram. Det är toppen om hälften består av grova grön­saker som kål, morötter och broccoli.

Granatäpple + choklad = sant

Smält mörk choklad och varva den med granatäppelkärnor i muffins­formar, gärna i silikon. Toppa med lite flingsalt och låt stelna.

Viktorias varma choklad

Det är lättare att ta sig ut om man vet att något gott väntar där hemma eller i ryggsäcken. Mixa 4 st dadlar med 1 tsk kokosolja och 4 tsk kakao till en smet. Blanda smeten med 4 dl mjölk/växtbaserad mjölk i en kastrull. Värm sedan under omrörning.

Blöta skor?

Lägg i torkade ärtor i skorna när du kommer in.
Ärtorna suger åt sig fukten och går att användas på nytt.

Matigare fruktstund

Gör en god äpple- och päron­sallad. Skär ett äpple och ett päron i små tärningar, blanda med ½ dl äppelmos och lite kanel. Servera med några skedar cottage cheese. Perfekt att göra ihop med ditt barn!

Färgstark frukt- och gröntlektion

Hur smakar egentligen en stjärn­- frukt och vilken grönsak är allra nyttigast? Som en del i ICAs satsning på barns hälsa är skol­klasser i årskurs 2 och 5 välkomna till frukt- och grönsaks­avdelningen för ett smakfullt studiebesök. Läs mer här!

Somrigt fredagsmys

Skär banan och äpple i bitar och lägg frukterna samt blåbär, jordgubbar och hallon i skålar. Spetsa på gaffel eller spett och dippa i vaniljyoghurt eller smaksatt kvarg.

Checklista för utflykten

 

  • Matlådor och glasburkar
  • Våtservetter
  • Termos för varm dryck eller soppa
  • Filt och sittunderlag
  • Kylbag, väska eller korg

 

Glass på frysta bananer

Lägg fryst banan, en skvätt mjölk och lite kakao i en mixer och mixa till en slät smet. Häll upp i en skål och servera som den är eller med topping som frukt, bär, kokos eller hackade nötter.

Fruktansvärt gott vatten

Skär upp en grönsak eller frukt, till exempel gurka, äpple, jordgubbar, hallon, apelsin och lägg i en tillbringare och med vatten. Låt det stå och dra en stund så får vattnet god smak.

Nyttigare pannkakor

Gör pannkakorna lite matigare och nyttigare genom att slänga i ett extra ägg och använd rågmjöl, olika typer av nötmjöl eller mjöl med rotfrukter bönor, etc. Servera med färska bär och färsk frukt.

Finfina chokladbollar!

Byt ut sockret mot ca tio dadlar och smöret mot 3-4 msk kallpressad kokosolja och få lika goda men nyttigare chokladbollar. Släng gärna i några skedar kokosflingor i smeten också.

God och enkel chokladmousse

Mixa 3-4 dadlar, några mat­­- skedar kakao och en skvätt vatten. Tillsätt 1 avokado och knappt en matsked honung. Mixa fluffigt! Räcker till två fikasugna barn!

3 tips till föräldrar

• Låt barnen välja, skölja, skala och skära frukt och grönsaker.

• Lägg äppelbitar i pannkakorna, aprikoser i filen och rårivna morötter i köttfärssåsen.

• Använd exotiska och spännande frukter till efterrätter.

Läs fler tips på Kompis med kroppen